milliós zsákmány

2018.02.21. 07:00

Külföldön vadászott – engedély nélkül

Többször vadászott külföldön az a férfi, akit a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélt.

Mátételki András

Orvvadászat Olaszországban és Ausztriában

A korábban más bűncselekmények miatt elítélt M. Mártonról azt állapította meg megismételt eljárásában az ajkai bíróság, hogy az Ausztriában gépkocsivezetőként dolgozó vádlott 2006 februárjában Olaszországban, a Valsavaranche-völgyben fekvő Gran Paradiso Nemzeti Parkban engedély nélkül kilőtt és ellopott egy 2,3 millió forintot érő kőszáli kecskebakot, valamint egy 263 ezer forintot érő zergebakot. Fél évvel később ismét felkereste a nemzeti parkot, de most sem mint turista, hanem mint orvvadász. Újabb zergebakot terített le, aminek az értékeke meghaladta a 379 ezer forintot. A parknak összesen hárommilliós kárt okozott.

A 38 éves vádlott szívesen vadászott más országokban is, ezért kereste fel 2007 márciusában az Osztrák Szövetségi Erdőgazdaság több erdejét, hogy ismételten állatokat ejtsen el. Engedély nélkül lőtt ki vadászati tilalom idején három zergét, amelyek összesen 757 ezer forintot értek.

Börtön- és pénzbüntetés

Az Ajkai Járásbíróság az állatok ellopása miatt a veszprémi vádlottat két év börtönre ítélte, aminek a végrehajtását négy évre felfüggesztették. Pénzbüntetéssel is sújtották, tíz hónap alatt 360 ezer forintot kell fizetnie. Az elsőfokú bíróság a vádlottal szemben 3,7 millió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el. A Veszprémi Törvényszék helyben hagyta a döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!