Hosszú távra terveznek

2018.06.11. 17:30

Lengyel településsel kötött testvérvárosi szerződést Várpalota

Testvérvárosi szerződést kötött egymással Várpalota és a lengyelországi Czeladz település. A dokumentumban foglaltak alapján a két város többek között a kultúra és a sport területén, valamint a civil szervezetek közötti kapcsolatok elmélyítésén működik majd együtt a jövőben.

Szabó Péter Dániel

Elzbieta Dmitruk, Czeladz alpolgármestere és Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere látták el kézjegyükkel a testvérvárosi szerződést Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

Több mint tízéves kapcsolatot tettek hivatalossá

A lengyel delegáció képviselői, a várpalotai városvezetés, valamint Kontrát Károly országgyűlési képviselő jelenlétében a Thury-várban tartott ünnepi ceremónián Campanari-Talabér Márta úgy fogalmazott, nagy örömére szolgál, hogy egy több mint tízéves kapcsolatot – ami néhány évig Csipkerózsika álmát aludta – most hivatalossá tesznek.

Elzbieta Dmitruk, Czeladz alpolgármestere és Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere látták el kézjegyükkel a testvérvárosi szerződést Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

A polgármester elmondta, a Czeladz és Várpalota között még 2006-ban létrejött kapcsolat öt éven keresztül, különösen kulturális téren kiválóan működött, s ezt az együttműködést a tavaly sikerült újra feléleszteni.

Hasonló utat járt be a két bányászváros

- A történelem folyamán sokszor volt közös kapcsolódási pontunk Lengyelországgal. A magyarok számára pedig nincs még egy olyan nép, amely annyira közel állna hozzánk, a szívünkhöz, mint a lengyel – emelte ki köszöntőjében Campanari-Talabér Márta.

- Ha a közelmúltat tekintjük, az országaink hasonló utat jártak be a második világháború után, de ezt elmondhatjuk a településeinkről is, hiszen két bányászvárosról van szó. Várpalotának és Czeladznak ugyanazt az útkeresést szánta feladatul a sors vagy a Jóisten a rendszerváltás után – fűzte hozzá Várpalota polgármestere.

Hosszú távú és gyümölcsöző lesz a kapcsolat

Elzbieta Dmitruk, Czeladz város alpolgármestere a lengyel település polgármesterének köszöntő szavait tolmácsolva hangsúlyozta, június 9-e rendkívül fontos dátum lett a két város történelmében. Hozzátette, akkor kezdődött el igazán virágozni a két város közötti kapcsolat, amikor 2014-ben Czeladz polgármestere hivatalba léphetett.

- Az elmúlt évben vendégül láttuk Várpalota polgármesterét, és lehetőségünk volt arra, hogy megmutassuk, hogyan fejlődött településünk az elmúlt években. Rengeteg pályázatot nyertünk, s Várpalotához hasonlóan mi is sokat köszönhetünk az uniós forrásoknak, legyen az a kultúra vagy az oktatás területét érintő projekt – mondta el a Thury-várban a lengyel városvezető, aki szerint komoly perspektívái vannak a két város közötti kapcsolatnak, mely véleménye szerint hosszú távú és gyümölcsöző lesz.

A testvérvárosi szerződés aláírását követően Tamás Gábor vezetésével a Várpalotai Bányász Fúvószenekar tagjai adtak színvonalas ünnepi műsort a Thury-várban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!