Novemberi szüret

2017.11.17. 07:00

Leszedték az utolsó, töppedt szőlőket is a borvidéken

Leszedték az utolsó nyolc sor olaszrizlinget is a Gyukli Pincészetben. Nagyon vigyáztak erre a szőlőre, hogy idáig fent maradhasson. A termés felét a hagyományos szüretidőben leszedték, lelevelezték a tőkéket és lehálózták a sorokat, így a seregély sem bánthatta.

Sági Ági

Sok az aszúsodott, botritiszes bogyó a fürtökben. Mint a 2017-es évjárat egésze, a késői szüretelésű olaszrizling is különleges, nagy bort ígér. Gyukli Krisztián már a pincénél dolgozik a szőlővel

- Normál esetben ezen a területen lett volna 8000 kilogramm szőlő, de ennek a felét leszedtük, így maradt 4000, de ennek a szemek betöppedésével több, mint felére csökkent a súlya, így körülbelül 1500 kilogramm maradt, abból lesz 1000 liter bor – számolja ki kérdésünkre Gyukli Krisztián borász, hogy mennyi bor várható a nyolc sor szőlőről. A leszüretelt gyümölcsöt azonnal a pincéhez szállítják és már darálják is. Látszik, hogy sok levet nem ereszt. – Most két napig áztatni fogom, hogy a Botrytis gomba íz- és színanyagai átmenjenek a mustba – folytatja a borász.

Sok az aszúsodott, botritiszes bogyó a fürtökben. Mint a 2017-es évjárat egésze, a késői szüretelésű olaszrizling is különleges, nagy bort ígér. Gyukli Krisztián már a pincénél dolgozik a szőlővel

Ha megfelelő az időjárás, akkor az érett bogyókat a Balatonfüred-csopaki borvidéken is megtámadja a Botrytis cinerea nevű gomba, ami nemcsak a bogyók töppedését segíti elő, de új ízeket is ad a gyümölcsnek.

- A késői szürettel azért tudunk különleges minőségű bort készíteni, mert az őszi időjáráskor kialakuló nagy hőmérséklet-különbségek bio- fizikai folyamatokat indítanak el a bogyókban. Másod- és harmadlagos aromák alakulnak ki, amelyeket az érlelés alatt visszakapunk a borban. A késői szüretelésű bor hidegen kiöntve teljesen más illatú, mint öt perccel később. Ez csak a késői szüretnél érhető el. Egy Irsai például mindig egyforma illatú – teszi hozzá a borász.

Gonda Csaba és Bittman Szilárd szüretel

A nagy értékű szőlővel a pincében sem rutinszerű az eljárás. A darálás és a két nap áztatás biztos, a többit a la- boreredmények döntik el.

- Holnapra lesz meg a laboreredmény, amely nagyon pontosan megadja a cukorfokot, a pH-t és a savösszetételt. Ennek ismeretében dől majd el, hogy milyen bort készítek – teszi hozzá Gyukli Krisztián. Mint mondja, az egészséges, öreg tőkék még elbírták volna pár hétig a fürtöket, akkor viszont biztosan csak édes bor készítésére nyílna lehetőség. Most is azon múlik, mit mond a labor: ha a cukortartalom még nem túl magas, akkor egy nagy, testes száraz bor készül, ha az alkohol túlfutna a 14 százalékon, akkor készül a természetesen édes desszertbor.

Nyámádi Nikolett szedi a szőlőt

- Tulajdonképpen mindkettőre van igény. Az is lehet, hogy kettéválasztom, és megcsinálom mindkettőt – teszi hozzá. A Gyukli Pincészetben ökológiai szőlőművelést folytatnak, a borok nem tartalmaznak hozzáadott cukrokat vagy savakat. Bár a pincénél lehet az újbort is kóstolni, primőr bort nem készítenek.

- Hiszünk abban a régi mondásban, hogy karácsonykor fordul a bor. Az a tapasztalatunk is, hogy karácsony után más az íze, az illata. Mi hagyjuk ülepedni, majd szűrjük, de reduktív, friss borainkat is csak március, április táján kezdjük palackozni. Ez a bor, ami most szüretelt szőlőből készül, fahordóba kerül, és még egy évig érlelni is fogjuk, utána mutatja majd meg az igazi oldalát – fejezi be a borász.

Jól látszik a betöppedt szemeken a szürke színű Botrytis cinera gomba, ami másodlagos íz-, aroma- és színanyagok megjelenését okozza. Csak az érett fürtökön kívánatos a megjelenése Fotó: Sági Ági

A tavalyi, a borvidéket sújtó jégverés után idén az időjárás kárpótolta a borászokat. Az is bioszőlőt tudott készíteni, akinek ez nem állt szándékában, hiszen a meleg, csapadékmentes nyáron a gombabetegségek nem jelentkeztek. Bár sokan megijedtek a szeptemberi lehűléstől, és mégis leszedték a későinek tervezett fürtöket, a hagyományos szüreti időszakban is gyönyörű szőlőket szüretelhettek a gazdák. A többség több évtized legígéretesebb évjáratáról beszél, ha 2017-et emlegeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!