tűsarkú és vadászcsizma

2018.04.21. 15:30

Lipp Adrienn élete olyan, akár egy modern mese

A bakonyi, vadregényes környezetben, az úrkúti erdőszél közelében, a szívéhez oly közel álló helyszínen, szülőfalujában, Úrkúton találkoztam Lipp Adrienn vadásznővel.

Borsos Renáta

Szeretetre méltó busman családdal is megismerkedett Fotó: Ürmös István

Beszélgetésünk apropója az az egyszerű tény, hogy élete egy folytonos kaland. Kérésemre, hogy a leginkább érdekes történésekről, sorsfordító találkozásokról beszélgessünk, boldogan igent mondott.

Adriennt a család kutyusa, Huri is gyakran kíséri az úrkúti erdőben

Magánrepülőt küldtek érte

Az egykori úrkúti kislány még álmodni sem mert annyi csodát, mint amennyivel a sors felnőttként mindennap meg-ajándékozza. A fiatal, kétgyermekes vadásznő, egykori szépségkirálynő az átlagos hétköznapokban elsősorban feleség és anyuka, de az úrkúti erdőt lóháton járva szenvedélyének, a vadászatnak hódol. Extrém esetekben különleges vadászatokon vesz részt a világ különböző pontjain, de olyan is sűrűn előfordul, hogy a vadászcsizmát elegáns tűsarkúra cseréli, mivel egy luxusóra arcaként a világmárkát képviseli. Volt már arra példa, hogy magánrepülőt küldtek érte, hogy a világ egyik pontjától a másikig reptessék. Ezen utazások alkalmával egy-egy elit üzlet megnyitóján köszönti a vendégeket. Havonta tíz napot tölt ilyen minőségében távol a családjától, hogy a világ szebbnél szebb országaiban járva, boldogan eleget tegyen kötelezettségének. Hogy törékeny nőként miért pont a vadászatban találta meg az útját, szenvedélyét, arra egyszerű választ adott.

Lovával, Qvintusszal gyakran „járják” a bakonyi erdőt

„Szerény anyagi körülmények között nőttem fel”

- Dédnagypapám Zichy gróf fővadásza volt a Kab-hegyen, édesapám lövészetben jeleskedett, de igazán vadászmester férjem mellett ejtett rabul a vadászat. Eleinte tolmácsként kísértem a külföldi vadászvendégeket, amikor az úrkúti villánkba látogattak. Az érdeklődésem komolyságát mutatta, hogy hamarosan vadászvizsgát tettem, és megkaptam a fegyvertartási engedélyemet. Azóta puskával a vállamon, Qvintusz lovammal az úrkúti vadászterületet rendszeresen járom. A lovak iránti szeretetem még gyermekkoromra datálódik, akkoriban csak messziről csodálhattam őket. Nagy szeretetben, de szerény anyagi körülmények között nőttem fel, így nem engedhette meg magának a család, hogy lovagolni tanuljak – emlékezett vissza Adrienn.

A New York Times címlapjára került

Amikor sorsfordító találkozásokról beszélgettünk, először Hidvégi Béla, a keszthelyi múzeum megálmodójának a neve került szóba. Az ő javaslatára Adrienn bekerült a Nemzetközi Szafari Klub magyarországi tagozatába. Egyedüli nőként az elnökségi tagok között, négy éven keresztül látta el az alelnöki teendőket. Olyan kapcsolatrendszerre tett szert, amiért a mai napig hálás a sorsnak. Hiszi és vallja, hogy nincsenek véletlenek, és minden okkal történik az életben, közhellyel szólva – de tényszerűen, mégiscsak az igazat mondva – az élet nagy regényíró. Egy szafariklubos európai találkozón Szlovákiában, a Károlyi-kastélyban a világhírű, amerikai J. Alain Smith bestselleríró mellé szólt az ültetőkártyája. Beszélgetésbe elegyedtek, az amerikai írót annyira lenyűgözte a magyar vadásznő élete, lénye, kisugárzása, hogy a következő regényében a főhősnőt róla mintázta, és magyar grófnőként beleszőtte történetébe. Az eset pikantériája, hogy az író a regénye kapcsán Adrienn nevét aukcióra bocsátotta. A magyar vadászhölgy nevéért egymillió dollárt fizetett a Microsoft fejlesztője, aki feleségének szánta a gáláns vásárlást és a lehetőséget. Így történt, hogy Adrienn neve helyett Pamela Atwood szerepel a regényben. Az egymillió dolláros összeget az úrkúti vadász a veszélyeztetett fajok megmentésére ajánlotta fel. Tettével a New York Times címlapjára került, Qvintusszal együtt.

Kiváltságos madárlövészeten, Skóciában a skót hófajdra vadászott

„Veszélyes kaland” az úrkúti erdőben

Életének meghatározó mozzanatai nemcsak könyv hasábjaira kerültek, hanem filmvászonra is. A Veszélyes kaland című alkotás bemutatóját néhány éve Las Vegasban óriási siker övezte.

- Meseszerű volt a forgatás, néha meg kellett csípnem magam, hogy elhiggyem, ez va-lóban velem történik. A stáb Amerikából érkezett Úrkútra, ahol felvettük a film kulcsjelenetét, a bikavadászatot a falu feletti erdőben. Nem okozott nehézséget a kamerák kereszttüzében magamat alakítani, szeretek szerepelni, természetes közegnek érzem a kamerák, fotósok jelenlétét – mesélte Adrienn.

Úrkúti családanya a híres topmodellek között

A tündérmese természetesen folytatódott a következő sorszerű találkozással. Három évvel ezelőtt Adrienn az úrkúti vadászvillájukban vendégként köszönthette egy luxusóra-gyár tulajdonosát, akit szintén elvarázsolt szépségével, intelligenciájával, magas szintű nyelvtudásával. Az üzletem-ber meginvitálta hát Párizsba, hogy vegyen részt a cég castingján, ahol nem volt kevesebb a tét, mint hogy a márka arcaként a világot járva kell népszerűsíteni a terméket.

- Hollywoodi színésznők, híres topmodellek között a válogatáson megfordult bennem, hogy mit is keresek én itt úrkúti családanyaként. A három fordulóból azonban mégis engem választottak, azóta én vagyok a luxusóra nagykövete. A munkának köszönhetően bejártam a világot. Szerencsésnek mondhatom magam: a családom, a férjem, a gyermekeim engednek szárnyalni. Ők a biztos hátország, a valós csoda az életemben, az összes többi lehetőséget és szépséget ajándéknak tekintem. Férjem és gyermekeim, amikor lehet, jönnek velem. Bízom benne, hogy a fiaimnak csak előnyére válik, hogy ilyen csodabogár anyukájuk van – jegyezte meg mosollyal az arcán a vadásznő, aki a közelmúltban egy saját könyvvel debütált.

Diana a nyeregben

- A vadászbarátok ösztönzésére négy hónap alatt papírra vetettem az elmúlt tíz évben történt vadászélményeimet. A Diana a nyeregben című könyvemben bemutatom, hogy számomra a vadászat nem pusztán szenvedély, hanem életforma. A családommal etetjük, gondozzuk, állományszabályozás és vadkárelhárítás révén pedig elejtjük a vadat, majd ízletesen elkészítve elfogyasztjuk. Szimbiózisban élünk a természettel. Egyik legfontosabb küldetésem a gyerekek tanítása, hogy az okostelefonok helyett megismerjék a természetközeli életmód szépségeit, a szalmabálán ugrálást, a termények gyűjtését és a természet ezernyi csodáját – mondta Adrienn, aki könyvének teljes bevételét a jövő nemzedékének a taníttatására ajánlotta fel.

Alain Delonnal golfozott

A különleges vadászkalandok említésénél vétek a történetből kihagyni, hogy nagy-követi munkája révén megismerkedett Alain Delonnal. Zürichből Bangkokba tartottak a repülőn egy üzletmegnyitóra, ahol a színész mint díszvendég volt jelen. Az óramárka arcaként lehetősége volt együtt golfozni a világhírű színésszel, a thai hercegnővel és egy angol és spanyol arisztokrata társasággal. Az eseményen meghívást kapott – egyedüli nőként – olyan előkelő vadászatokra, melyek gyakorlatilag megfizethetetlenek, részt venni rajtuk csak meghívásos alapon lehet. Neki sikerült a madárlövészet csúcsát testközelből megismerni. Skóciában skót hófajdra, míg Spanyolországban vöröslábú fogolyra vadászhatott. Etikettórákat kellett vennie az esemény előtt, nem volt mindegy, hogy milyen fegyverrel, milyen öltözékben jelenik meg, miként kommunikál.

Szeretetre méltó busman családdal is megismerkedett Fotó: Ürmös István

Hatalmas páratartalomban bongó szitatungára vadászni

Adriennről tudni kell, hogy nemcsak az elit környezetben, hanem a kényelmi szempontokat teljesen a nullára redukáló, veszélyes vadászatokban is megállja a helyét.

- Amikor a legemlékezetesebbekre gondolok, eszembe jut, milyen emberpróbáló érzés volt Oroszországban az Altáj hegységben a mínusz 41 fokban farkasnyomot követni, és elejteni a vadat. Namíbiában egy vízilóvadászat közben szó szerint az életemért küzdöttem, amikor beleborultam a folyóba. A lélekjelenlétem nem hagyott cserben, még akkor sem, amikor láttam, hogy krokodilok közeledtek felém. Megmenekültem, és másnap elejtettem a támadó hajlamú vízilovat. A bakancslistámon a vágyott cél, hogy eljussak a kameruni esőerdőbe, és megtapasztaljam, milyen érzés a hatalmas páratartalomban, a moszkitóhadak által sokszorosan nehezített körülmények között bongó szitatungára vadászni – mondta Adrienn.

A bakonyi vadász meseszerű életviteléért mindennap hálát ad, sok sztárallűrt látott már maga körül, ezért pontosan tudja, milyenné nem akar válni. Ő még most is ugyanaz a szerény és segítőkész úrkúti lány, aki egykoron volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!