összetört testvérek

2017.11.09. 10:20

Magyarpolányi tűz: Miért lett a három testvér földönfutó?

Magunkat, de korábbi körülményeinket is hibáztatjuk azért, hogy így alakult az életünk, ezt mondta a három testvér, a 61 éves Ferenczi Árpád, a 41 esztendős Tibor, és az 52 éves József, amikor arról kérdeztem őket, hogyan került három életerős férfitestvér egy önkormányzati konténerlakásba, amely a minap kiégett, és ismét segítségre szorulnak.

Kovács Erika

 Árpád, Tibor és József,  valamennyien összetörtek a tűzeset miatt Fotó. Kovács Erika

-Szüleink sajnos elkövették azt a hibát, hogy öcsénkre íratták az ajkai tágas, szép lakást, mert – ahogy fogalmaznak- mindig is ő volt a kedvenc. Igaz, szüleink meg akarták tartani a haszonélvezeti jogot, de végül ez mégsem került bele a szerződésbe, idézték fel múltjukat a testvérek, akik annak idején jónak nevezhető körülmények között éltek, apjuk bányász volt, édesanyjuk a szénosztályozón dolgozott. Kezdetben a Jókai bánya mellett laktak, majd ajkai tanácsi lakásba költöztek, ami húguk megszületésekor kicsinek bizonyult, ezért egy tágasabb, szintén tanácsiba költöztek Ajkán, amit édesapjuk később meg is vásárolt.

Elmondják, aztán amikor évek múlva öccsük megnősült, odaköltöztek ők is a szülőkhöz a tágas lakásba, de folyamatosan mentek a viták, csatározások, végül fiatalabb fiútestvérük eladta a lakást, és a szülők Magyarpolányba, egy albérletbe kényszerültek, Tiborral és Józseffel együtt, akik nem nősültek meg. Árpád már nem élt velük, ő megnősült, de aztán el is vált.

Árpád, Tibor és József, valamennyien összetörtek a tűzeset miatt Fotó. Kovács Erika

A testvérek említik, aztán szüleik 2003-ban betegségben néhány hét leforgása alatt meghaltak, akkor kerültek ők hajléktalan sorsra, ugyanis 2000 környékén megszűnt a munkaviszonyuk az ajkai üveggyárban, nem volt állandó jövedelmük, végül az erdőben kötöttek ki, és alkalmi munkákból éltek, de mindig dolgoztak. Az erdőben hulladékból építettek maguknak egy kis bódét. Aztán 2012-ben kapták a településen a konténert, amelybe beköltözhettek, amely most kiégett.

A három testvér életéről megtudom, Árpád otthagyta az ipari iskolát Ajkán, ahol villanyszerelőnek tanult, külföldön is dolgozott hegesztőként, majd az ajkai üveggyárban üvegfúvó lett, ahol Tibor és József behordóként kereste a kenyerét. Állításuk szerint lábuk alól akkor csúszott ki a talaj, amikor szüleik meghaltak. A kérdésre, hogy mit tennének másként, hogy ne így alakuljon a sorsuk, Árpád azt mondja, nem hagyná ott az ipari iskolát, Tibor, aki jó tanuló volt, szintén tanulna tovább, József pedig nem vitázna annyit édesapjával.

Most meghatottan beszélnek arról, hogy a tűz után mennyit segítenek rajtuk az emberek, a polgármester, az önkormányzat. Árpád fakitermelőként dolgozik, Tibor és József pedig az önkormányzatnál közfoglalkoztatás keretében kapott munkát. A tűz után a tájházban kaptak szállást, jelenleg a tűzoltó szertárban lakhatnak, amit kialakítottak számukra, és az önkormányzat tervei szerint faházat helyeznek el majd nekik a konténerház helyén.

Hogy mitől keletkezhetett a tűz kis otthonukban, nem tudják. Árpád azt mondta, vizet melegített a lavórban a kis kályhán, de már leégett a tűz, amikor eljött onnan, mert ment tovább dolgozni, Testvérei is munkában voltak még, és valamennyien összetörtek az eset láttán.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!