Szakemberek kellenek

2018.05.07. 10:30

Markovszky György a térség munkaerőpiaci helyzetéről

A Balatoni Szövetség legutóbbi ülésén Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adott tájékoztatást a térségi munkaerőhelyzet alakulásáról.

Tóth B. Zsuzsa

Nehéz versenyezni a termálvizes helyekkel

Mint elhangzott, az utóbbi időszak jelentős fejlődésének köszönhetően 70 százalék fölé jutott a foglalkoztatás, de ez még mindig alacsonyabb a vágyott értéknél az aktív dolgozók hiánya miatt. Továbbra is a munkatermelékenység fejlesztése az egyik legfontosabb feladat e téren. A bruttó hozzáadott érték tekintetében Vas, Fejér, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye a legfejlettebb ipari megye, Veszprém megye a sorban a nyolcadik helyen áll.

A szálláshely, szolgáltatás és a vendéglátás részesedését tekintve a bruttó hozzáadott értékből a balatoni megyék között Somogy, Zala és Veszprém a sorrend. – Nem egyszerű felvenni a versenyt a kereskedelmi vendégéjszakák számát illetően Sárvárral, Bükkel, az egész éves programot kínáló, meleg vizes helyek viszik a prímet – mondta Markovszky György.

Hegedüs Szilárd és Rátosi Bence épület- és szerkezetlakatos tanulók gyakorolják a szakmát a tapolcai Széchenyi középiskola tanműhelyében Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Az aktivitással senki nem lehet elégedett

- Ezen településeken kívül a Balatonnál Siófok és Balatonfüred tört csak előre e tekintetben úgy, hogy meleg vízzel nem rendelkeznek. Ami a tavalyi adatokat illeti, a belföldi vendégéjszakák száma 1,3 millió, ugyanakkor hatszázezer a külföldi vendégéjszakák száma megyénkben. Balatonfüred szerepel az első helyen – mondta Markovszky György. A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke leszögezte, hogy kulturális kínálat nélkül nem lehet intenzíven növelni a balatoni vendégforgalmat, de fontosak lesznek a jövő fejlesztései is. A foglalkoztatási mutatókról szólva hozzátette, hogy az aktivitással senki nem lehet elégedett, Veszprém megyében ez 63 százalékos.

Nem lehet három hónap alatt megkeresni az éves bevételt

- Van feltárható, elérhető munkaerő helyben is, csak nem találjuk hozzá a megfelelő eszközt. Veszprém megyében 1,5 százalék a munkanélküliség. Ez a szám még javítható. Alkalmazkodni kell ahhoz, hogy nem lehet három hónap alatt megkeresni az éves bevételt, ezért ki kell tolni a szezont különféle kínálatokkal. Abban az esetben lehet a foglalkoztatottság három hónapos tartamát emelni. A vendégek még mindig nem tudják, hogy miért érdemes a téli Balatonhoz utazni. Balatonfüred példája bizonyítja, hogy nem lehetetlen előrelépni. Továbbá még mindig nincs kapcsolat a szomszédos térségekkel, például a Bakonnyal, Somoggyal.

Ami a képzési nehézségeket illeti, a fiatalokban téves képzetek élnek a munkaerőpiacról. Nincs fogalmuk a valós életről, a megragadható képzési lehetőségekről. A felsőfokú képzés során, az egyetemen jövőképet kellene kirajzolni előttük. Mert ők munka nélkül képzelik el a jövőt, nekünk pedig közös felelősségünk ezen változtatni – mondta az előadó.

Nagyon hiányoznak a külföldre vándorolt szakemberek

Elhangzott továbbá, hogy a munkaerőpiaci anomáliák között a legfontosabb gond, hogy nem nézünk szembe önmagunkkal. A külföldre vándorlók nagy része képzett szakember, ők lennének képesek a hazai gazdaságot dinamizálni, ők nagyon hiányoznak. A korkedvezmény miatt százezren elvonultak a munkaerőpiacról, az előbbiekkel együtt az már hat-hétszázezer fő. A közszféra 300 ezer fővel foglalkoztat többet, mint az ausztriai, ez jelentős közterhet jelent, amit ki kell termelni. A kisvállalkozások száma Magyarországon 350 ezer körüli, ebből 150 ezer felszabadítható lenne, közterhet fizethetnének utánuk, megtermelnék a saját nyugdíjukat.

Közös felelősség lenne, hogy a balatoni vízió kialakuljon

- Közösen kell dolgozni az átalakításon. A Balaton-parti munkaerőhelyzet tekintetében felmerül a lehetőség, hogy külföldről hozzunk munkaerőt. Mert van ugyan belföldi tartalék, de értékesebb lehet a munkahely a magyarok számára is ezáltal a fenyegetettség érzése miatt. Ami a jövőképalkotást illeti, közös felelősség lenne, hogy a balatoni vízió kialakuljon. Kell lenni egy olyan közös, vonzó képünknek, mit elhitetünk a világgal, a munkavállalókkal, amitől a Balaton környezete élénkebb gazdasági dinamizmushoz jut. Rá kell hangolódni a fejlesztésekre, nem szabad kihagyni a forráshoz jutás egyetlen lehetőségét sem – mondta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!