holland problémák

2018.06.23. 15:30

Még nem ért véget a pápakovácsi asszony rémtörténete

Újabb furcsa fordulat következett be a Pápakovácsiban élő idős asszony ügyében, aki annak ellenére közlekedési bírságot kapott Hollandiából, hogy még sosem járt külföldön az autója.

Polgár Tibor

80

Nem adta kölcsön az autót

Az esetet figyelemmel kísértük a Naplóban, az eddigieket röviden így lehetne összefoglalni: a pápakovácsi asszony tavaly szeptemberében közlekedési szabálysértésért pénzbüntetésről szóló levelet kapott, amely szerint 2017. augusztus 13-án este a hollandiai Heerlen városban gyorshajtáson kapták az ő személygépjárművét. Azonban a megbírságolt idős hölgy autója még sosem járt külföldön, és azt nem is adta kölcsön ilyen célra, augusztus 13-án pedig unokája születésnapját ünnepelték családi körben Magyarországon.

Lapunk megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), ahonnét azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Holland Igazságügyi Minisztérium a honlapján közzétett egy figyelmeztetést, mely szerint ismeretlenek pénz-büntetés befizetésére irányu-ló felszólítást küldenek a nevükben.

Ám nemrég az ORFK levelet küldött a pápakovácsi asszonynak, hogy mivel a tavaly nyári eset címén nem fizette be a pénzbírságot a holland hatóságnak, ők átveszik a külföldi határozat végrehajtását. A megbírságolt személy továbbra sem kapott felvételt az állítólagos gyorshajtásról – egészen mostanáig. Miután az érintett hölgy és családja nem hagyta annyiban a dolgot és nem fogadta el a bírságot, Hollandiából küldtek két fotót, amelyek nem kis megdöbbenést keltettek a pápakovácsi famíliában. – A két fényképen látható autón az én gépjárművemnek a rendszáma olvasható. Azonban a lefotózott kocsi egy újfajta, terepjárószerű Volvo, nekem pedig egy régi Renault-m van. A szóban forgó két típus külalakra is nagyon eltér egymástól. Ugyanakkor a gyorshajtást bizonyító felvétel alapján a Volvón az én Renault-m rendszáma látható. Hogyan lehet ez? Mindenesetre lefényképeztük több mint tíz éve nálunk lévő és külföldön még sosem járt autónkat, a fotókat pedig elküldtük az Országos Rendőr-főkapitányságnak. Jó lenne, ha már véget érne ez a rémtörténet – sóhajtott a Naplónak nyilatkozva az asszony.

Korlátozottak a végrehajtó tagállam lehetőségei

A témával kapcsolatban az ORFK-nak küldött kérdéseinkre a rendőrség alapos választ adott, ebből többek között kiderül, hogy a szabálysértési jogsegélyről szóló vonatkozó törvény lehetővé teszi egy másik tagállam hatósága által hozott olyan bírság végrehajtásának átvételét, amelyet magyar állampolgárral szemben állapítottak meg. A kiszabott pénzbüntetés elismeréséről és végrehajtásra történő átvételéről központi hatóságként az Országos Rendőr-főkapitányság dönt. Az eljárás során az ORFK-nak nincs lehetősége arra, hogy a külföldi hatóság alapeljárását vizsgálja. Megtudtuk továbbá, hogy a pénzbírság végrehajtásának átvételéről rendelkező határozathoz nem kell fotót, illetve egyéb, a szabálysértés elkövetését alátámasztó dokumentumot mellékelni. A megbírságolt személynek a külföldi határozat kézhezvételét követően a bírságot kiszabó külföldi hatósággal történő kapcsolatfelvétel során van lehetősége jogorvoslatra. Ha a megbírságolt személy nem nyújt be kifogást a pénzbüntetés ellen és önként nem fizeti meg a bírságot a külföldi hatóságnak, az megküldi a végrehajtást a magyar központi hatóságnak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság hangsúlyozta, ilyen esetben nagyon korlátozottak a végrehajtó tagállam lehetőségei, még akkor is, amikor a megbírságolt személy vitatja a terhére kirótt pénzbírság alapjául szolgáló szabálysértés elkövetését. A magyar központi hatóság ilyenkor a kifogásról szóló írásos beadványt megküldi az érintett külföldi hatóságnak, mivel ennek vizsgálatára az ott folytatott eljárásban van lehetőség. Ha a külföldi hatóság a végrehajtás során az annak akadályát képező döntésről, intézkedésről tájékoztatja a magyar központi hatóságot, az eljárást fel kell függeszteni, illetve meg kell szüntetni. A ügyben a kifogást az ORFK kivizsgálás céljából továbbította a külföldi hatóságnak. A rendőrség kitért rá, hogy a hölgy 2017 szeptemberében a holland hatóság honlapján megtekinthette volna a megbírságolt autó fényképét, október 13-áig fellebbezhetett volna a büntetés ellen, valamint feljelentést tehetett volna a rendőrségen, ha úgy érezte, hogy bűncselekmény áldozatává vált, de ezeket nem tette meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!