előzzük meg közösen!

2018.02.07. 20:00

Tragikusan is végződhet az iskolai kiközösítés

Játékos vetélkedővel, együtt szabadították meg Gordont, a plüssmackót bilincseitől a diákok, ezzel jelképezve a közösség rendkívüli erejét, ez derült ki szerdán a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) és a Veszprémi Rendőrkapitányság (VRK) rendhagyó bűnmegelőzési foglalkozásán a Báthory iskolában a megyeszékhelyen.

Kovács Erika

- Rendkívül fontos szerepe van a közösségnek az ember életében, így az iskolákban és a világhálón is. Mindkettőnél előfordulhat, hogy kellemetlen események, illetve helyzetek, adott esetben akár bűncselekmények is érhetik a gyermekeket, amelyek megelőzése a rendőrség egyik kiemelt célja – érvelt a foglalkozás mellett Gaál Csaba rendőr őrnagy a VMRFK képviseletében.

Muraközy Erzsébet címzetes rendőr őrnagy, a VRK kiemelt főelőadója egy bilincsbe vert plüssmackóval érzékeltette, hogyan érzi magát az, akit kiközösítenek Fotó: Pesthy Márton

Ezúttal a diákoknak Muraközy Erzsébet címzetes rendőr őrnagy, a VRK kiemelt főelőadója vezetésével a gyerekek korához illően játékosan, egy bilincsbe vert plüssmackóval érzékeltették azt, hogy adott helyzetben, legyen szó egyetlen társuk kiközösítéséről vagy egy közösség problémájáról, azt csak együtt képesek megoldani, illetve megelőzni. A gyerekek különféle játékokkal és véletlenszerűen összeállított csapatokban jutottak el a közös megoldásig, amellyel végül ki tudták szabadítani a plüssfigurát a béklyójából.

A mostani rendhagyó foglalkozás azt jelképezte, egy iskolai osztályban egy diák kiközösítése, gúnyolása, sértegetése, mennyire megviselheti az illető gyermeket, aki ettől bilincsben érzi magát, magába fordul, szüleinek nem mer a vele történtekről beszélni, romlik a tanulmányi eredménye, nem tud enni sem, végül ezek a helyzetek akár tragédiával is végződhetnek. Az ilyen eseteket együtt lehet megelőzni, illetve megszüntetni, a megelőzés pedig mindenkinek, így az adott közösségnek, valamint a szülőknek, a pedagógusoknak, a rendőrségnek a feladata, illetőleg a felelőssége.

Sarkadi Gabriella iskolaigazgató-helyettes üdvözölte a rendőrségi kezdeményezést, amellyel rávilágítottak a diákoknál a közösségi összefogásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!