döntött a közgyűlés

2018.01.25. 20:00

Megkezdődik a belvárosi körforgalmak építése Veszprémben

Megvásárolja a város a volt ének-zenei általános iskola és az egykori zeneiskola épületeit, döntöttek a képviselők a közgyűlés csütörtöki ülésén.

Marton Attila

Az Óvári utca 1. alatti ingatlan megszerzése a Petőfi Színház rekonstrukciójának egyik első lépése. A mintegy 250 millió forintos vételár fedezete a Modern Városok Programban a városnak utalt kormányzati támogatás. A színház fejlesztésének részeként elbontják a színházkert földszint alatti építményét, és az ottani funkciók az Óvári utcai ingatlanon található volt ének-zenei általános iskola és az egykori zeneiskola épületeiben kapnak helyet.

Megvásárolja a város a volt ének-zenei általános iskola és az egykori zeneiskola épületeit Fotó: Balogh Ákos

Brányi Mária (FIDESZ-KDNP) alpolgármester napirend előtti felszólalásában a rövidesen megkezdődő két belvárosi körforgalom-építésről beszélt. A fejlesztés során a Budapest út – Brusznyai utca – Mártírok útja találkozásánál háromágú, míg a Bajcsy-Zsilinszky utca – Mártírok útja – Kórház utca találkozásánál négyágú körforgalmi csomópontok épülnek. A beruházás értéke nettó 362 millió forint, a körforgalmak megépítésének határideje 2018. december közepe.

Pályázatot ad be a város a Márkó és Bánd felé építendő kerékpárútra. A 4,5 kilométeres szakasz a Veszprémvölgyi utcától indulna, és a Csatár-hegy lábát megkerülve a Séd-patak mentén haladna. A kerékpárút másik ágának megépítésére a két kistelepülés már tavaly forrást nyert el. A Veszprémből induló szakasz megépítése mintegy félmilliárd forintba kerül, amelyet a TOP-programban valósíthat meg az önkormányzat.

A belvárosi körforgalom látványtervei

A képviselők az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság tagjának választották Bálint Ferencet, Földesi Csaba Tibort és Herczeg Attilát, a testület póttagjai Márki Dávid és Bors István.

A veszprémi székhelyű felsőoktatási intézménybe felvételt nyert hallgatók is pályázhatnak a város tanulmányi ösztöndíjára egy rendeletmódosításnak köszönhetően. Az eddigi szabályok szerint öten kaphattak évi egyszeri támogatást, az ösztöndíjat elnyerők többsége azonban nem helyi intézménybe járt. A közgyűlés Gerstmár Ferenc (LMP) képviselő által ősszel benyújtott javaslata alapján arról döntött, további három olyan hallgató részesülhet majd a támogatásban, akik veszprémi székhelyű intézménybe nyertek felvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!