Minden korosztályt megszólítanak a programok

2018.11.09. 18:00

Megkezdődött az ötödik Bakony Expó

Őstermelők és kézműves mesterek portékái, valamint gasztronómiai és szórakoztató programok is várják az érdeklődőket a pénteken megnyílt Bakony Expón a Veszprém Arénában.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az ötödször megrendezett, vasárnap estig tartó háromnapos rendezvény ezúttal is a tájegység gasztronómiai és népi kulturális hagyományát mutatja be.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében párhuzamot vont a város pénteken beadott Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázata és a Bakony Expó között. Kiemelte, mindkettő a térség összefogásáról, város és vidéke együttműködéséről szól, amely kreativitáson, innováción alapul. Hozzátette, a rendezvény programja évről évre változik, vázát mindig a kiállítók magas minőségű termékei adják. Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára megnyitójában elmondta, a kormány segíti az ágazat szereplőit, amit jelez, hogy a helyi piacok száma az utóbbi nyolc évben megkétszereződött, a regisztrált kistermelők száma háromszorosára nőtt 2013 óta.

 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta, a rendezvény sikerét mutatja, hogy az első évhez képest kétszeresére nőtt a kiállítók száma, a látogatószám pedig tavaly átlépte a 15 ezret. Megjegyezte, a vásár megmozgatja az egész régiót, bemutatja a térség kincseit, és remek lehetőség arra, hogy a termelő és a fogyasztó közvetlenül találkozhasson.

Takács Szabolcs kormánymegbízott kiemelte, a rendezvényre első alkalommal települt ki standdal a Veszprém Megyei Kormányhivatal, ahol agrár, élelmiszerbiztonsági, földhivatali és fogyasztóvédelmi szakterületi ügyekben is tájékoztatják az érdeklődőket, míg a hivatal kormányablak buszánál személyi okmányokkal és gépjárművel kapcsolatos ügyeket lehet intézni. Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, nemzetközivé alakul idén az expó azzal, hogy az erasmusos diákok által készített ételeket is megkóstolhatják a látogatók.

A háromnapos rendezvényen összesen mintegy 140 őstermelő és kézműves árulja portékáját. A gasztronómiai kínálatban pék- és füstölt áruk, szörpök, lekvárok, sajtok, mézek, olajok, édességfélék, kisüzemi sör, bor és pálinka is megjelenik. A népi iparművészek és kézműves mesterek jóvoltából ékszerek, textíliák, kerámiák, bőr- és fazekasáruk is vásárolhatók a standoknál. A megnyitón a veszprémi önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi tisztségviselőiből, valamint szakemberekből álló zsűri négy termékkategóriában díjazta a kiállítókat. Az élelmiszert előállítók között Sári Gyulát, az italoknál a Csalló Pálinkát, a kézművesek között Schmidt Ferenc keramikust, míg az innovatív termékeknél Kéri Mártát díjazták. A vásár nagydíját az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület kapta, a különdíjat Somodi Edit vehette át.

A rendezvényre látogatókat számos kulturális program szórakoztatja. A nyitónapon néptáncegyüttesek adtak műsort, szombaton és vasárnap a Veszprém Aréna előtti rendezvénysátorban zenei és tánccsoportok lépnek fel, a gyermekeket népi játékok, állatsimogató és bábjáték is várja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!