Bakony Expo

2017.11.10. 18:33

Megkezdődött a negyedik Bakony Expo Veszprémben!

A tájegység gasztronómiai és népi kulturális hagyományát mutatja be a pénteken kezdődött és vasárnapig tartó negyedik Bakony Expo.

Marton Attila

A bakonyi ízek vásárának idén is a Veszprém Aréna ad helyet, ahol kézműves termékek, kulturális és gyerekprogramok várják az érdeklődőket.

Ovádi Péter önkormányzati képviselő, védnök köszöntőjében kiemelte, Veszprém egyik büszkesége a Bakony Expo, amely közösséget teremt azzal, hogy a termelők és a vásárlók közvetlenül találkozhatnak egymással. Hozzátette, évről évre fejlődik és egyre több látogatót vonz a rendezvény, amely nem csupán vásár, hanem olyan sokszínű kulturális programokat felvonultató esemény, amelyen minden korosztály megtalálja a neki megfelelőt.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta, az idei rendezvényen rekordot dönt a kiállítók száma, mintegy százötven őstermelő, kézműves mester és szervezet vesz részt a programon. Hozzátette, a rendezvény révén a helyi, magas minőségű termékek eljuthatnak a fogyasztókhoz. Megjegyezte, az idei Bakony Expo meghatározó lesz a jövőben a hasonló tematikájú vidéki kiállítások számára.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, fővédnök arról beszélt, az Expo sikertörténetté vált az évek során, ma már rangot jelent kiállítani a rendezvényen, amely egyúttal nagyszerű vásárlási lehetőséget jelent a környéken élőknek. Hozzátette, a megye kiváló termőhelyekkel rendelkezik az idei kiemelt alapanyaghoz, a burgonyához.

 

A háromnapos rendezvényen összesen 130 kézműves termelő árulja portékáját, emellett további húsz standon civil szervezetek mutatkoznak be a Veszprém Arénában. A Bakony Expón számos élelmiszerfajta közül választhatnak a vásárlók. A gasztronómiai kínálatban többek között szörpök, lekvárok, házi készítésű süteményfélék, sajtok, mézek, olajok, kávék, csokoládék, pék- és füstölt áruk, tejtermékek, kézműves sörök, mézbor, pálinka és bor is megjelenik. Emellett népi iparművészek és kézműves mesterek jóvoltából ékszerek, textíliák, kerámiák és fazekasáruk is vásárolhatók a standoknál. A gasztroudvarban környékbeli csárdák és éttermek mutatkoznak be, míg a Nagymama portáján szombaton és vasárnap burgonyából készítenek ételeket.

A megnyitón a veszprémi önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi tisztségviselőiből, valamint szakemberekből álló zsűri négy kategóriában díjazta a kiállítókat. Élelmiszerek között a Falatnyi Pékség, az italoknál a gyümölcsleveket és natúrleveket készítő Polgár Kertészet, a kézműves termékek között az Anika szappan, míg az innovatív termék kategóriájában a Nanett bonbon képviselője vehetett át elismerést, míg a különdíjat a Verga Zrt-nek ítélték oda.

A háromnapos rendezvényre kilátogatókat számos kulturális program szórakoztatja. A nyitónapon fellépett a Báthory Banda, a Dúdoló Énekegyüttes, a Kis-Bakony Táncegyüttes és a Szilágyi Táncegyüttes. Szombaton és vasárnap a Veszprém Aréna előtti rendezvénysátorban további helyi és környékbeli zenei-, valamint táncegyüttesek mutatkoznak be, a kulturális programok sorát a Holdviola zenekar koncertje zárja vasárnap délután. A szervezők a gyermekekre is gondoltak, az apróságokat két játszóház és állatsimogató is várja a rendezvényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!