Csodás látvány a város felé

2018.03.19. 14:00

Megmentették az enyészettől az egykor nagy hírű zirci Postások erdei házát

Hosszú évekig elhagyatott volt, szellemtanyaként emlegették az egykor nagy hírű Postások erdei házát.

Müller Anikó Hanga

Zokob Béla (balról) és Murai Norbert büszke a felújított létesítményre Fotó: Zokob-Gaál Zsuzsanna

Mintegy tíz évig zárva tartott a Postások erdei háza, hajléktalanok tanyája, majd egy zombifilm forgatási helyszíne volt. Amit nem a filmesek tettek tönkre, azt a vandálok és a természet intézte el.

Négy évvel ezelőtt azonban két vállalkozó, Zokob Béla és Murai Norbert gondolt egy merészet, bérbe vették a háromhektárnyi területet, és elkezdték a felújítási munkálatokat.

A kőház életveszélyes állapotban volt, mennyezetét a munkálatok idejére alá kellett dúcolni. Azóta elkészült néhány faház, nyárra már harmincöt szálláshelyet tudnak itt biztosítani, idén gyermektáborokat is szerveznek. A bakonyi kisváros nem bővelkedik a bakancsos turisták számára kínált férőhelyekben. Akik idelátogatnak, saját ellátásukról is gondoskodhatnak, a faházakhoz az idei szezontól kitűnően felszerelt konyha áll rendelkezésükre.

Az 1934-ben átadott műemlék jellegű kőházban két téliesített szobát hoznak rendbe. A közelmúltban felújították a százfős befogadóképességű rendezvénytermet, mely üvegpanorámás, a város fölé emelkedve csodás látványt nyújt, teraszát pedig az erdő övezi. Folyamatosan parkosítanak. Kezdetben szórakoztató rendezvényeket szerveztek, most ez másodlagos szerepet tölt be, elsősorban a családoknak, közösségeknek kínálnak programokat és rendezvényhelyszíneket. Sokan kétkedve és ellenvetésekkel fogadták a volt „postás”-ban a kezdeményezést.

Zokob Béla (balról) és Murai Norbert büszke a felújított létesítményre Fotó: Zokob-Gaál Zsuzsanna

- Mi magunk is tartottunk a lakossági ellenállástól – mondták, a hangos zene majd zavarja nyugalmukat, de négy év alatt egyetlen panasz vagy rendőri intézkedés sem történt, hangsúlyozta Zokob Béla. A bulizós programokon kívül tartottak fesztiválokat, családi majálist főzőversennyel, állatsimogatóval, kirakodóvásárral. Készséggel együttműködnének a várossal, felajánlották segítségüket nagyobb tömegeket vonzó kulturális programok szervezésében, eddig erre nem volt igény.

- Szorosabb kapcsolatot szeretnénk kialakítani a várossal, a tereinket közösségi célokra is lehetne hasznosítani, létesítményünk városi rendezvények helyszíne lehetne, mint ahogy volt egykoron, és partnerek lennék a lebonyolításban. Ideális a tágas tér, az erdei környezet a testvérvárosi gyermekcsoportok elhelyezésére is. Kicsit csalódottak vagyunk ezen a téren, pedig úgy érezzük, mi bizonyítottunk az elmúlt években. Nem adtuk fel, húsvétkor locsolóbálra várjuk a városlakókat – mondta Zokob Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!