Körforgalom, parkolók

2018.09.14. 07:00

A mostanitól eltérő arculatot kap a Korvin-ház utcája Pápán

Hamarosan megkezdődhet a pápai Korvin utca teljes körű rekonstrukciója, aminek során többek között új úttestet, járdát, parkolókat, zöldterületeket és egy körforgalmat is építenek az igencsak leromlott állapotú, nagy forgalmat lebonyolító belvárosi utcán.

Polgár Tibor

A Korvin utca új útteste néhol más nyomvonalat kap, a járdák és a parkolók térkőburkolatúak lesznek, továbbá zöldterületek kialakításáról sem feledkeznek meg

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Felújítás faltól falig

A munkaterület-átadás a napokban megtörtént, ennek kapcsán Molnár István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának vezetője kifejtette: a Korvin utcán úgymond faltól falig tartó felújítást valósítanak meg. Az új úttest néhol más nyomvonalat kap, a gyalogosfelületek és a parkolók térkőburkolatúak lesznek, zöldterületek kialakításáról sem feledkeznek meg, illetve felülvizsgálják a csapadékvíz-elvezetést, a közműveket és a közvilágítást. A Kuruc utcától a Korona utcáig terjedő szakaszon a teljes területet újragondolták, itt szélesebb járdát építenek, valamint áthelyezik az úttestet a korábban elbontott Herman-ház területének terhére. Az említett műemléképületet egy vállalkozó újraépíti egy telekkel hátrébb, az eredetivel megegyező homlokzattal. A Korona utcai kereszteződésben a helyszín adottságai miatt egy kis méretű, úgynevezett átjárható körforgalmat építenek, leginkább forgalomszabályozó szereppel – tájékoztatott Molnár István.

A Korvin utca új útteste néhol más nyomvonalat kap, a járdák és a parkolók térkőburkolatúak lesznek, továbbá zöldterületek kialakításáról sem feledkeznek meg Fotó: Polgár Tibor/Napló

Lesznek zöldterületek, de fák ültetésére nincs lehetőség

A városfejlesztési osztályvezetőtől megtudtuk, a munkaterület átadása megtörtént, jelenleg a közműszolgáltatókkal való egyeztetés zajlik. A fizikai munkavégzés ezek lezárulta után, várhatóan október első felében kezdődhet meg. Az önkormányzat azzal a kéréssel fordult a kivitelezőhöz, hogy lehetőleg szakaszonként építsék meg az új utat. Ugyanakkor minden bizonnyal szükség lesz teljes útlezárásokra is, mivel az aszfaltozást nem lehet szakaszosan végezni. Molnár István megjegyezte, habár lesznek zöldterületek az új Korvin utcán, de fák ültetésére nincs lehetőség, mert az elmúlt száz évben a föld alatt összevissza vezették a különböző közműveket. A beruházás a tervek szerint még az idei évben elkészül.

Saját forrásból oldja meg a város

Áldozó Tamás polgármester emlékeztetett, a pápai önkormányzat 2016 végén 650 millió forint kormányzati támogatást kapott belterületi utak felújítására. Ebből az összegből épült újjá a Jókai, a Korona, a Vásár és a Török Bálint utca, valamint a Várkert út, hatodikként pedig a Korvin utca következik. A 650 millió forintból megmaradt összeg nem fedezi a Korvin utca teljes körű, összesen 220 millió forintba kerülő rekonstrukcióját, ezért az önkormányzat hozzáteszi a szükséges 71 millió forintot a beruházás büdzséjéhez. Áldozó Tamás elárulta, korábban hitelfelvételből szerették volna előteremteni a hiányzó pénzt, azonban a pápai önkormányzat gazdálkodása lehetővé teszi, hogy ezt saját forrásból oldja meg a város, tehát nem kell banki kölcsönhöz folyamodni.

Áldozó Tamás és Molnár István a helyszínen is áttekintette a Korvin utca kiviteli terveit
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Itt található a legrégebbi dunántúli lakóház

A polgármester tájékoztatása szerint a beruházás elkészültével nem változik meg az utca forgalmi rendje. A felújítás tervezésekor figyelembe vették többek között a gyalogos közlekedés feltételeinek és biztonságának javítását, a jobb minőségű gépjármű-közlekedést, továbbá a parkolóhelyek számának bővítését. Áldozó Tamás érdekességként megjegyezte, a Korvin utcán emblematikus pápai épületek találhatóak, mint például a Korvin-ház, amely a legrégebbi dunántúli lakóházként van nyilvántartva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!