Zöld város a Bakonyban

2018.01.13. 08:00

Megújul az apátság előtti terület, piacot hoznak létre Zircen

 Mintegy 200 millió forintos pályázati támogatást nyert el Zirc a Zöld város a Magas-Bakonyban nevű projektre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

Ottó Péter, Zirc polgármestere (balra) és Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője ismerteti a fejlesztések részleteit Fotó: Kelemen Gábor

Közös sajtótájékoztatón jelentette be mindezt Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, Zirc térségének országgyűlési képviselője és Ottó Péter polgármester. Kovács Zoltán hangsúlyozta, amióta Ottó Péter elnyerte a polgármesteri tisztséget, a város főtere folyamatosan újul meg. A tér nyugati fele után most az apátság fe-lőli oldal megújulására kerül sor az elnyert pályázati támogatás eredményeként. A fejlesztés turisztikai célokat szolgál, az érintett területen található vendéglátóhelyeknek és az idelátogatóknak biztosít jobb lehetőséget. Megtudtuk, a projektnek van egy másik eleme is, amely egy helyi piac létrehozását teszi lehetővé. A projekt részleteit Ottó Péter ismertette: a „Zöld város” a hetedik az önkormányzat nyertes TOP-os pályázatainak sorában, a támogatás összege csaknem 200 millió forint.

A beruházás legfontosabb eleme az apátság előtti tér-rész méltó kialakítása, melynél az eredeti állapotoknak megfelelő helyreállításra törekednek, hasonló térburkolati elemekkel, mint ami az apátság udvarában is látható. A gyalogosoknak egy szélesebb közlekedési felületet hoznak létre Zirc legfőbb nevezetessége előtt. A 82-es főútról nyíló bekötőutat megszüntetik, ennek helyén egy korabeli, kútház jellegéhez hasonló fel-építményt alakítanak ki, amely esztétikai funkciója mellett vízvételi lehetőséget is biztosít majd – tette hozzá a városvezető, aki a projekt nevéhez méltón fontos feladatnak nevezte a zöld felületek megújítását. A kútház körül virág-ágyásokkal teszik impozánsabbá a tér megjelenését.

Beszélt a projekt másik pilléréről, a helyi piac létrehozásáról is. Emlékeztetett arra, hogy a főtér valaha piactérként működött, később pedig a város több pontján üzemelt piac. Az elmúlt években két kisebb piacot hoztak létre Szarvaskút, illetve Akli városrészben, amelyeknek azonban a megközelíthetősége korlátozott.

Ottó Péter, Zirc polgármestere (balra) és Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője ismerteti a fejlesztések részleteit Fotó: Kelemen Gábor

Az új piac helyét illetően több alternatíva is felmerült, végül a Reguly Múzeum ingatlanára, annak a hátulsó részére esett a választás, amely jól megközelíthető a szomszédos áruház hátsó parkolója felől, innen lesz a főbejárata, de nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy a múzeum főkapuján keresztül lehessen érkezni a piacra. Részben burkolt felületek kialakításával alkotnak teret annak érdekében, hogy akár mobil árusítópavilonokat is emelhessenek, amelyek harminc darab erejéig szintén a projekt részét képezik. Emellett egy állandó felépítmény is létrejön majd fedett szín formájában, részben az árusítók raktározási tevékenységének céljára, mintegy 150 négyzetméter alapterülettel – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Zöld város a Magas-Bakonyban projekt keretében megvalósuló beruházások két évet ölelnek fel.

TÍZ TELEPÜLÉST TÁMOGATNAK

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője bejelentette azt is, hogy Zirc térségének tíz települése – Pénzesgyőr, Nagyesztergár, Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Bakonybél, Szápár, Lókút, Csetény, Bakonynána és Zirc – részesült pályázati támogatásban a kormány tavalyi év végén meghozott határozatának megfelelően belterületi utak, járdák, hidak felújítására, illetve kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztésére, felújítására mintegy 160 millió forint összegben.

Kelemen Gábor

CIVIL TUDÓSÍTÓNKTÓL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!