turisztikai stratégia

2018.01.17. 07:00

Megújulhatnak a Balaton környéki kalandparkok

Elkészült az a stratégia, amely a következő tizenhárom évben meghatározza majd a turisztikai ágazat főbb irányait.

Sági Ági

Már most is vannak a kisebbeknek szóló pályák, de itt sok lehetőség van a fejlődésre. Terület van még elég, a gyerekpályák mögötti részre kerülnének az új játékok - mutatja Sárközi Gergely ügyvezető

Guller Zoltán, a Magyar Turizmus Ügynökség vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak nyilatkozott. Elmondta, hogy a stratégia célja, hogy legkésőbb 2030-ra Magyarországot Közép-Európa vezető turisztikai térségévé emeljék. Tájékoztatása szerint évről évre folyamatosan nő a vendégéjszakák száma és a szálláshelybevétel. 2017 végéig várhatóan megközelítik a harmincmillió vendégéjszakát éves szinten, ezzel jelentős lépést tesznek a 2030-as cél, az 50 millió felé. Míg tavaly a hazai turizmus a bruttó hazai termék (GDP) tíz százalékát adta, ezt 2030-ig tizenhat százalékra szeretnék növelni.

Már most is vannak a kisebbeknek szóló pályák, de itt sok lehetőség van a fejlődésre. Terület van még elég, a gyerekpályák mögötti részre kerülnének az új játékok – mutatja Sárközi Gergely ügyvezető

A 2018-as fejlesztési tervek között szerepel a Balaton környéki kalandparkok megújítása is, melyhez a pályázatok már beérkeztek.

- Mi alapvetően a családok, kisgyerekkel érkezők számára szeretnénk új lehetőségeket kialakítani. A karbantartást évről évre el kell végezni, de a terület új játékokkal tovább fejleszthető – mondta el Sárközi Gergely, a tihanyi Kalandgyár Kft. ügyvezetője.

Az ő cégük 50 százalékos támogatottság mellett egy 20 millió forintos beruházást szeretne megvalósítani. A korábban szemétlerakóként működő területet nyolc éve rehabilitálták, és a természetes adottságokhoz igazodva alakítottak itt ki mászópályákat. Most is van gyerekrész, de ezt tovább lehetne bővíteni.

- A kicsik is nagyon szeretik a csúszópályát, ebből szeretnénk még egyet építeni, de szakemberekkel elkezdtük egy fejlesztőpálya tervezését is. Építenénk egy csúszdaparkot, egy játszóteret és egy törpeerdőt, ami egy labirintus lenne telepített oszlopokkal, természetes anyagokból, ahol fogócskázni, bújócskázni is lehet. Úgy érezzük, hogy van változás a Balatonnál, már nemcsak akkor keresnek meg bennünket, amikor az idő erre ideális, egyre többen jönnek a szezonon kívüli időszakban is – tette hozzá Sárközi Gergely.

Már nemcsak akkor keresik fel a kalandparkot, amikor az idő erre a legideálisabb, egyre többen jönnek a szezonon kívüli időszakban is Fotó: Sági Ági

A Kisfaludy Programban valósul meg a balatoni strandok fejlesztése is. A program segítségével 38 település 55 önkormányzati strandja több mint 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A minőségnövelő, családbarát fejlesztések célja, hogy a strandok jövedelem- és forgalomnövelő képessége is javuljon. Több kikötőt is fejlesztenek a Balaton körül, a balatonfüredi kempingben épülő vitorláskikötő megújítása 2018 őszén kezdődhet. Itt 150 férőhelyes kikötőt alakítanak ki vitorlások, elektromos hajók és más sporteszközök számára, s a tervek szerint a vízi túrázók kikötési igényét is kiszolgálja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!