biztonság

2017.12.03. 08:00

A megyében több évtizede nem volt halálos vadászbaleset

Ha az elsütő billentyűt meghúztuk, utána már a golyót soha többé senki nem tudja megállítani, ezért kell nagyon nagy odafigyeléssel és hozzáértéssel vadászni, és meghallgatni a balesetvédelmi szabályokat – mondta Baracskay Lajos.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor

A Komáromi Járásbíróság egy hónapra házi őrizetbe helyezte azt az olasz vadászt, aki pénteken este a fegyveréből leadott lövéssel halálosan megsebesítette Bakonysárkány és Aka között olasz vadásztársát, írta az MTI. A férfi magyar barátjával a tervezettnél korábban lejött a magaslesről, fegyverét viszont tűzkész állapotban hagyta. A földön megbotlott és a puskája elsült. A lövés a tőle 90 méterre lévő vadásztársát, jó barátját találta el. Az áldozat súlyos tüdősérülése miatt a helyszínen életét vesztette.

Baracskay Lajos Fotó : Molnár Sándor

Baracskay Lajos a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára a baleset apropóján kiemelte, hogy 20 éve van rálátása a megyei vadászatokra, és örömmel jelentheti, hogy az elmúlt húsz, illetve az azt megelőző tíz évben sem volt tudomása szerint halálos vadászbaleset a megyében. – Természetesen baleset néha itt is előfordul, de azt látni kell, hogy ezek mindig figyelmetlenségből, fegyelmezetlenségből, vagy nagyon felfűtött vadászszenvedélyből adódnak, hiszen senki nem akar a másiknak sérülést okozni. A lövésnek vannak szabályai. Csak akkor lőhetünk, ha minden kétséget kizáróan felismertük azt a vadat, amire lövünk és az irányába leadott lövés más testi épségét, vagyontárgyait nem veszélyezteti. Társas vadászatokon a vadászatvezető reggel, a vadászat előtt, ezeket mind elmondja. Újabban már baleseti oktatási jegyzőkönyv is készül, és a vadász a nevét adja ahhoz, hogy ezt meghallgatta, megértette és elfogadta. Az egyéni vadászatok során pedig a vadgazdálkodók minden szezon elején tartanak balesetvédelmi oktatást – mondta el a kamara titkára.

Fotó: Molnár Sándor

A magyar vadászok felkészítése kapcsán azt hangsúlyozta, hogy nemsokára eléri a kétezer főt azoknak a száma, akik a kamaránál vizsgáztak, amióta ő itt van.

–2860 körül van a vadászjeggyel bíró Veszprém megyei vadászok létszáma és lassan eljutunk oda, hogy három emberből kettő már itt vizsgázott nálunk. Tudom, hogy mit kérünk a vizsgán, a kötelező 100 órás tanfolyam után milyen felkészüléssel jönnek ide, és azt is elmondhatom, hogy a vizsga 30-40 százaléknak nem sikerül elsőre. A vadászvizsga a kinti gyakorlatot nem pótolja, ezért úgy engedem el a vadászösvényre lépőket, hogy mindig egy tapasztaltabb vadásszal járjanak ki, tanuljanak tőle és ismerjék meg a területet, a szokásokat. Öt-hat év is kellhet ahhoz, hogy igazi vadásszá váljanak – vélekedik Baracskay Lajos, aki megemlíti, hogy bevezették a pszichológiai vizsgát is, amely sokakat kiszűr a jelentkezők közül.

– Azt gondolom, hogy Magyarországon mi mindent megteszünk azért, hogy akiknek fegyver kerül a kezébe, azok megfelelően képzettek legyenek – fogalmazott a magyar vadászokról.

A külföldi vendégeknek vadászati engedélyt kell beszerezniük, amelyet március elsejétől a kamara állít ki. Erre, csak a szükséges papírok megléte esetén kerülhet sor. Kell fegyvertartási engedély, vadászati papírok, meghívó, sőt már vadászbiztosítást is kell kötnie a külföldi vadászoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!