búcsú a középiskolától

2018.05.07. 07:00

Megyeszerte megtartották a ballagási ünnepségeket

A hétvégén országszerte - így megyénkben is - elballagtak a diákok a középiskolákból, ma pedig a magyar írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák.

Polgár Tibor, Tóth B. Zsuzsa

Pápán együtt vonultak át a Fő téren

Pápán több mint félezer ballagó diák búcsúzott el a középiskolájától, majd végigsétált a belvároson, hogy az Esterházy-kastély mögötti, teljesen megújított szabadtéri színpadon közösen ünnepelje meg az emlékezetes napot. A helyi hagyományoknak megfelelően a különböző oktatási intézményeikből induló osztályok a Fő téren együtt átvonulva érkeztek meg a központi ünnepség helyszínére, ahol jelképesen búcsút vettek a középiskolás évektől.

Pápán a teljesen megújított szabadtéri színpadon tartották a városi ballagási ünnepséget Fotó: Polgár Tibor / Napló

Legyenek kitartóak, higgyenek magukban!

Az idei városi ballagáson Áldozó Tamás, Pápa polgármestere szólt a mintegy 550 búcsúzó fiatalhoz, akiknek azt üzenete, legyenek bátrak és felelősségteljesek. – Legyenek bátrak elhagyni az iskolát! Önök fiatalok, már most felkészültek, vagy majd néhány kerülőút után azok lesznek. Önök tehetségesek és építeni fognak: építenek családot, közösséget, házat és hazát. Legyenek kitartóak, higgyenek magukban! – hangsúlyozta.

A pápai központi ballagási ünnepségen Áldozó Tamás emléklapot, illetve a város címerével díszített láncot nyújtott át Polhammer Alexandrának és Döbröntei Dávid Bencének. Ez a gesztus azt szimbolizálta, hogy a polgármester felnőtt pápai polgárokká fogadta a ballagó diákokat Fotó: Polgár Tibor / Napló

A polgármester felnőtt pápai polgárokká fogadta a ballagókat

A végzősök nevében búcsúzó Lucza Levente, a református gimnázium diákja úgy fogalmazott, felvidékiként kifejezetten azért jött Pápára, hogy magyar iskolában magyar nyelven tanulhasson. Büszkén vallja, hogy itt nemcsak magyar állampolgár, de egy kicsit pápai is lett. Az ünnepség kiemelt eseményeként – a korábbi évek tradícióját folytatva – Áldozó Tamás felnőtt pápai polgárokká fogadta a ballagókat. Ezt szimbolizálva a polgármester emléklapot, illetve a város címerével díszített láncot nyújtott át Polhammer Alexandrának, a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma végzősének, valamint Döbröntei Dávid Bencének, a Türr István Gimnázium ballagó diákjának.

Rendhagyó pillanatok

Ezután rendhagyó pillanatok jöttek: Áldozó Tamás Pro Publico-díjat adott át Döbröntei Dávid Bencének az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen matematikából elért első helyezéséért. A központi ballagási ünnepséget Sánta Flóra (Petőfi Sándor Gimnázium), Szücs Dóra (Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola), valamint a Türr István Gimnázium énekkara énekkel, míg Kristóf Dia (Türr István Gimnázium) verssel színesítette. A rendezvényen néptáncot is láthatott a szép számú közönség a református gimnázium és a Türr István Gimnázium diákjainak előadásában.

Tapolcán tíz osztály búcsúzott

A tapolcai ballagáson a Batsányi János Gimnázium és Kollégium két, a Széchenyi István Baptista középiskola öt, valamint a Veszprémi Szakképzési Centrum Gönczy Pál Szakközépiskolája és Szakiskolája három osztálya búcsúzott a Fő téren.

A tapolcai ballagók a város központjában, a Fő téren búcsúztak Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Dobó Zoltán polgármester ünnepi beszédében arról beszélt, hogy annak idején ő maga miként élte meg a ballagást. – Fogalmatok sincs, mennyi mindenben kell majd sikeresnek lennetek, de arról sincs, hogy mennyi örömmel jár mindaz, ha végig járjátok ezt az utat és sikeresek lesztek. Ha összegezzük, hogy szüleiteknek, nagyszüleiteknek mi mindenben kellett sikeresnek lenniük, hogy elétek állhassanak és példát mutathassanak. Először is le kell tenni az érettségit, hogy férfiak, nők legyünk, férjek és feleségek, apák és anyák, nagyszülők. Közben a munkahelyen jó alkalmazottnak, vezetőnek kell lenni, ha az életében sikeres akar lenni. Ma a legtöbb esetben ezt a sikert a társadalom döntő része forintban méri. Ha valaki sikeres szeretne lenni a szakmájában, ahhoz tanulni, áldozni kell. De a részsikerek csak fél sikerek. Azt a fajta le nem írt tudást, amit szüleitektől megtanultatok, együtt alkalmazzátok azzal a tudással, amit tanáraitoktól kaptatok, a munkahelyen szereztek. A siker, a pénz még nem egyenlő a boldogsággal, boldogulással. A megtanulható tudás mellé vigyétek magatokkal az életbe azt a tudást, amit otthon azoktól kaptok, akiket elismertek, mert sikeresek – mondta a polgármester jókívánságai előtt.

A ballagáson Nesic Tamara és Havasi Gábor szavalt.

(A veszprémi és a balatonfüredi ballagásról ITT és ITT olvashatják tudósításunkat.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!