nem mindegy, mi kerül a korsóba

2018.09.12. 11:30

Menőbb a sör, ha kézműves

Az első fél évben 3,6 százalékkal nőtt a magyar sörpiac, a bővülés mértékénél szembetűnőbb azonban a belső átrendeződés: január és június között a prémiumsörök forgalma harminc százalékkal ugrott meg, a szuper-prémiumtermékek iránti kereslet pedig ötven százalékkal.

Juhász-Léhi István, Laskovics Márió

Tóth Dorottya, a Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka pultosa jókedvűen kínálja a kisüzemi söröket

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A minőségi sörök fokozódó népszerűségével egyre kevesebben választják a polcon a közép- és alsó kategóriás változatokat. A magyar sörfogyasztó tehát egyre igényesebben választja meg, mi kerül a korsójába. A prémium sörök iránti kereset 30 százalékkal nőtt, a felső kategóriás prémiumok iránti érdeklődés pedig megdöbbentő 50 százalékkal. Ez nagyon jól tükrözi, hogy inkább választanak drágább, prémium alapanyagból készült söröket az emberek, és nem elsősorban a mennyiségre, hanem a minőségre fektetik a hangsúlyt.

Tóth Dorottya, a Pannonia Reformata Kávézó és Vinotéka pultosa jókedvűen kínálja a kisüzemi söröket Fotó: Laskovics Márió/Napló

Amennyiben kézműves (idegen szóval craft) sörökről van szó, ez nem is lehetne másképp. A kézműves sör lényege, hogy a főzde kis mennyiségben, természetes alapanyagokból és tartósítószer nélkül főzi le a söreit. Ezek a főzdék rendszerint állandó repertoárral dolgoznak, de kapacitástól függően kísérleteznek új ízesítésekkel és típusokkal is.

A Zirci Apátsági Manufaktúra a 18. században elindított sörfőzésének hagyományát 2015-ben támasztotta fel modern eszközökkel a Bakony szívében: a tradíció és az innováció kettőssége teszi őket egyedülállóvá a piacon. Auten­tikus környezetben, a kézi munkaerő, valamint a legmodernebb digitális technológia ötvözésével születik meg a valódi apátsági sör.

A sörfőzde hatfajta terméke kapható a pápai Pannonia Reformata Kávézó és Vinotékában.

Samu Attila üzletvezető arról számolt be, hogy gazdag borkínálatuk mellett gondoltak a sörkedvelőkre is. Mint mondta, a májusi nyitás óta egyre inkább keresik náluk a kézműves söröket. A legkeresettebb a pilzeni típusú világos lager, azonban mostanság nagyon divatos a levendulás, világos, szűretlen búzasör, valamint a Főnix névvel ellátott karakteres barna ale sör.

Fuchs Róbert, a veszprémi Gusto Delicate üzletvezetője egy apró pontosítással kezdte, ugyanis szerinte kerülni kellene a „kézműves sör” kifejezést és azt kérte, írjunk kisüzemit. Ezek gépesített vállalkozások, de kisüzemi méretek között működnek – tudtuk meg.

– Ha meg akarnék győzni bárkit is, hogy miért válasszon kisüzemi sört, akkor a minőségi alapanyagokat említeném. Ennek az a lényege, hogy míg a nagyipari sörfőzdékben olcsó malátát, olcsó komlót és magát a sörfőzést felgyorsító anyagokat, a kisüzemiben kizárólag minőségi alapanyagokat használnak – magyarázta Fuchs Róbert, aki hozzátette: ezek az alapanyagok drágábbak, ezért nem használják ezeket a nagyüzemek.

Azonban ennek szó szerint ára van, hiszen 4–500 forint alatt nem nagyon lehet találni kisüzemi sört.

Érdekesség, hogy a kisüzemi söröknél van egyfajta gyümölcsvonal, ugyanis a felső erjesztésű sörökkel foglalkozók rendkívül kísérletező kedvűek. Ezeket a főzeteket limitálva készítik, megvárják, hogy mit reagál a piac, és hogyha nem jól fogadják, akkor egyszeri volt, ám ha fut, akkor bekerül a kínálatba.

A növekvő trend mellett meg kell jegyezni, hogy bár igény van az ínyencségekre, tudásunk még igencsak gyerekcipőben jár. A borok esetében már többen tudják, hogy miként kell megforgatni a pohárban az italt, és mit jelentenek a kirajzolódó boltívek, a sörök esetében nem biztos, hogy tisztában vagyunk vele, mi az a felső vagy alsó erjesztés, vagy milyen formájú pohárba kellene tölteni az adott italt, de idővel alakul a sörfogyasztás kultúrája is.

Egyelőre örömhír, hogy kezdünk ráismerni arra, nem baj, ha ugyanannyi pénzért kevesebbet iszunk, de legalább egyedi az ízélmény és magas a minőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!