Ünnepek fénye régen és ma

2017.12.20. 14:00

Milyen volt az ünnep Veszprém megyében 50, 75, 100 éve?

Tartson velünk ünnepi időutazásunkon!

Horváth Virág

1939. Erzsébet liget, jégpálya. Forrás: Karabélyos Péter / fortepan.hu

Az adventi időszakban nem csak az új évre készítjük fel lelkünket, hanem a múltunkat is átértékeljük. A megye múltjában az adventi időszak változatos eseményeket hordoz, melyet a Megyei Morzsák bloggal járunk körül.

30 évvel ezelőtt...

A Veszprémi Petőfi Színház december 23-án Illyés Gyula Dupla vagy semmi (Bemutató: 1967. november 20.) című darabját játszotta.

A Naplóban igen sok cikk szól a karácsonyról, templomi betlehemekről, beigli-sütésről. Az irodalmi rovatban Tóth Bálint: Békehozó születik című verse teremti meg a karácsonyi hangulatot.

50 évvel ezelőtt...

A könyvesboltokban négy könyvből volt különösen nagy forgalom (Gilbert: Nürnbergi napló, Poltorak: Nürnbergi epilógus, Mailer: Meztelenek és holtak, Dumas: Emma Lyonna). A Magyar Televízió egyetlen csatornáján december 24-én kora este Kis karácsony, nagy karácsony címmel verses, zenés összeállítás volt látható. Majd december 25-én délután 15:15-kor a Tüzek Anglia felett című filmet lehetett megtekinteni. Este Kun Zsuzsáról adtak portréfilmet.

1967

Az újságok zömében az éves tervek teljesítéséről adtak hírt, de az irodalmi rovatban karácsonnyal kapcsolatos írásműveket közöltek (Jobbágy Károly: Amíg a csillagszóró perceg, Káldi János: Havas emlék, Simon Lajos: Csendes éj, T. Prókai Éva: Szeretet született, H. Barta Lajos: Ajándék), bár a művek hangulata erősen eltért a ma megszokott karácsonyitól.

75 évvel ezelőtt...

1942. karácsonya a második világháború közepére esett. Idehaza még mindenki hitt a győzelemben (vagy legalábbis úgy tett), a világ pedig a napokban értesült először a németországi haláltáborokról.

Antal István Debrecenben és Nagykanizsán tartott beszédét a helyi lapok is lehozták, méghozzá a főoldalon.

Veszprémben december 20-án a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetségének Veszprémi csoportja a városháza tanácstermében rendezett szeretetünnepséget szegény tanulók részére. Az ünnepségen a beszédek után szétosztásra került 250 játékcsomag, 220 ruhacsomag, 500 cukorkacsomag, 250 mázsa szén- és 10 mázsa burgonya utalvány.

A Református Nőegylet is tartott karácsonyi ünnepséget hasonló formában a szegényeknek, ahol szén- fa és ruha-utalványokat osztottak. Minderről a Veszprém Vármegye 1942. december 25-i számában olvashatunk tudósítást.

A fiatalok is kivették a részüket a karácsonyi jótékonyságból.

Veszprém Vármegye, 1942. december 13., 3. o.

78 évvel ezelőtt...

A veszprémi Erzsébet ligetben nagy volt a móka korcsolyázás közben.

1939. Erzsébet liget, jégpálya. Forrás: Karabélyos Péter / fortepan.hu

100 évvel ezelőtt...

1917. decemberére az első világháború már igen erősen rányomta a bélyegét. Itthon nagy volt a nélkülözés. Viszont ekkor lépett érvénybe az első ideiglenes fegyverszünet a forradalmi átalakulásokon áteső Oroszországgal, ami győzelmi reményekkel kecsegtetett, hiszen az egyik nagy ellenfél kiszállt a háborúból. Sok mindent jegyre árultak, elrekvirálták az élelmiszert, vetőmagot, takarmányt, a rézből készült használati tárgyakat. A nélkülözőket igyekeztek sokféle módon segíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!