Évindító beszélgetés

2018.01.19. 10:30

Minden eddiginél több pénz jut fejlesztésre Várpalotán

Beruházások szempontjából a 2018-as év minden korábbit felülmúl Várpalotán, több milliárd forintnyi forrás érkezik a városba, mondta el Campanari-Talabér Márta polgármester, akinek a 2019 utáni időszakra is vannak gondolatai a település fejlesztésével kapcsolatban.

Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Mártának 2019 utánra is vannak fejlesztési tervei Palotán Fotó: Szabó Péter Dániel

Ősszel, a Várpalotai Napok megnyitóján mondott beszédében is kiemelte, hogy az alapos előkészítést követően a 2018-as év a munkáról, a beruházásokról szól a városban. Milyen fejlesztések várhatóak a településen?

Campanari-Talabér Mártának 2019 utánra is vannak fejlesztési tervei Palotán Fotó: Szabó Péter Dániel

- Beruházások szempontjából a 2018-as esztendő minden korábbit felülmúl majd Várpalotán. Ritkán adódik egy település életében olyan időszak, ami előtt most állunk. Állami támogatásból és pályázati forrásból egyaránt komoly fejlesztések várhatóak. Az előbbiek közül első helyen az uszoda építését említeném. Az előkészítése gőz-erővel zajlik, a munkálatok tavasszal kezdődnek el a Csik Ferenc parkban, s a tervek szerint 2019 nyarára el is készül majd az új városi uszoda.

Szintén állami forrásból újul meg teljes hosszában a Szent Imre utca, illetve a Szent István út nagy része. Ezeket az utakat azzal a feltétellel vette át az önkormányzat a közútkezelőtől, hogy felújítják azokat. Február végére, március elejére, vagyis az eredeti terveknek megfelelően várható a 8-as főút várost elkerülő szakaszának hivatalos átadása. A műszaki átadás-átvétel zajlik jelenleg, ezt követi a forgalomba helyezési hatósági eljárás, ennek végeztével – a beruházás kezdetekor kitűzött átadási időpontot tartva – az autósok is birtokba vehetik az évtizedek óta várt útszakaszt.

- Az önkormányzat önál-lóan is számos projektet valósít meg. Ezek közül kiemelkedik a belváros, egészen pontosan a Thury-vár környékének megújulása. Az új belvárosi parknak része lesz egy gyermekjátszótér, egy felnőtt- fitneszpark, de megmarad a jelenlegi szánkópálya is, hogy telente használják a gyermekek. Az 1848-as és az 1956-os emlékmű is a parkban marad, de lesznek olyanok, amelyek más helyszínen találnak majd új otthonra. A vár mögött egy rendezvényteret is kialakítunk, ahol nagyobb programokat tudunk megrendezni, a sétálóutat pedig úgy építjük meg a parkban, hogy azon futhassanak a szabadidősportot űző várpalotaiak.

Nagyon sok új fát, növényt telepítenek a projekt keretében a vár környékén. A park kialakítása fák kivágásával is jár majd, ezek minden esetben a tájépítő szakemberek véleménye és javaslata alapján történnek meg. Az a cél, hogy őshonos növények kapjanak helyet a megszépülő területen. A vár előtti téren lesz egy olyan terület, ahova fel lehet majd állítani a színpadot, így a városi rendez- vények méltó helyszíne lehet a megújuló tér, ahol a restaurálást követően újra felállítják az egykori Mária-szobrot is.

- Szintén a projekt keretében felújítjuk az önkormányzati tulajdonban lévő Táncsics Mihály utcai üzletsort is. Milliárdos beruházás lesz még a Thuri gimnázium új, modern tornacsarnokának megépítése, ami szintén az idén indul, és a város közvilágítási rendszerét is teljes mértékben felújítjuk. Pályázati pénzből valósítjuk meg a szociális intézményeink felújítását, amelyeket a beruházást követően egy helyen érhetnek majd el az érintettek. Felújítjuk a fogorvosi rendelőket, év végén érkezett a jó hír, hogy az inotait is, megépítjük az Inotát és Várpalotát összekötő kerékpárutat, ahol a közvilágítást is bővítjük – hangsúlyozta a várpalotai városvezető.

A Nagybivalyos-horgásztónál jelentős turisztikai célú fejlesztést terveznek. A Nagy Gyula Galéria bővítésével, a régen ott álló iskolát megidézve kap új helyet a könyvtár a belvárosban, s szintén ennek a pályázatnak a keretében a zeneiskola épületét is felújítják majd.

ÚTFELÚJÍTÁSOK VÁRHATÓAK A 2018-AS ESZTENDŐBEN

„A magyar kormány támogatásával újabb belterületi utak újulhatnak meg idén Várpalotán. Nagy munka lesz a Jókai utca szélesítése és felújítása, valamint új parkolók kialakítása, ami régi kérésük a belvárosban élőknek. A Kismezőn a Budai Nagy Antal utca és a Bán Aladár utca újul meg, az Alsóvárosban a Marx utcát látjuk el új burkolattal és járdával, míg a Kálvárián az óvoda előtti terület kap szilárd burkolatot, megkönnyítve így a parkolást. Mindezen lehetőségek elnyerésében sokat segített Kontrát Károly országgyűlési képviselő, akivel nagyon jól tudtunk együttműködni az elmúlt években” – mondta a várpalotai polgármester.

Az idei év ugyan a politikában az országgyűlési választásokról szól, ám másfél év múlva, 2019 őszén önkormányzati választásokat is tartanak Magyarországon. Adódik a kérdés: indul-e újra a polgármesteri székért Várpalotán Talabér Márta? „Jól érzem magam városvezetőként és magánemberként egyaránt, de most azzal foglalkozom, hogy megoldjuk a település előtt álló idei feladatokat, és nem 2019-en morfondírozom. Azt is megtanultam, hogy a politikában és a közéletben nincs értelme túlságosan előre tervezni. Az azonban biztos, hogy vannak gondolataim a 2019 utáni időszakra is, hogy mi mindent lehetne még megvalósítani Várpalotán.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!