minden segítség elkél

2017.11.08. 14:00

Mindennapos küzdelem az élet: „Isteni csoda, hogy életben van”

 A városban már megszokott látvány, hogy egy apuka babakocsinak tűnő speciális kerekes székben tolja fogyatékkal élő kisfiát.

Laskovics Márió

Sándor Endre Gézát és nejét, Annát otthonukban kerestük fel. A súlyos értelmi fogyatékos, mozgássérült Hunort nem volt könnyű volt lencsevégre kapni Fotó: Laskovics Márió

Ismerjük meg szívszorító történetüket.Sándor-Hellebrandt Hunor hétéves kisfiú, koraszülöttként súlyos agyvérzést kapott. Értelmi sérült, járásra képtelen, folyamatos ellátásra szorul. A négyfős Sándor családnál tehát nem egyszerűek a mindennapok. Az édesapa, Sándor Endre Géza az egyik pápai autóipari gyárban auditorként dolgozik három műszakban, emellett önkéntesen segíti a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat munkáját. Felesége, Anna nem tud munkát vállalni, emelt összegű ápolási díjban részesül, Hunort gondozza.

Hunor állapota miatt csak heti hat tanórát tölt iskolájában, a Vajda Márta Óvoda, Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben, ahol beszédét, mozgáskoordinációját igyekeznek fejleszteni.

- Hunor nem beszél, nem eszik-iszik önállóan, nem szobatiszta. Az orvosi szakvélemény szerint súlyos értelmi fogyatékos, súlyos mozgássérült agresszív viselkedési tünettel, melléktünetként súlyos autista és enyhén skizofrén. A legnagyobb probléma, hogy nem értjük meg minden szándékát, s ilyenkor dührohamot kap. Nyugtatót kell szednie – mutatta be az édesapa fájó szívvel kisfiát.


Sándor Endre Gézát és nejét, Annát otthonukban kerestük fel. A súlyos értelmi fogyatékos, mozgássérült Hunort nem volt könnyű volt lencsevégre kapni Fotó: Laskovics Márió

 

- Isteni csoda, hogy életben van. 70 dekagrammal született, négy százalék esélyt adtak akkor neki. A legsúlyosabb, állományi agyvérzés lépett fel nála. Elméletileg ezután teljesen merevnek kellene lennie, de ő csak azért is mozog, szinte egyfolytában – tette hozzá.

Sándor Endre elmondta, hogy mindkét gyermeke sérült. Tizennyolc éves fia enyhén értelmi fogyatékos, bipoláris, valamint figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral, autisztikus vonásokkal. Donát egy győri speciális szakiskolába jár át Pápáról. Anna vére genetikailag sűrűsödik, Hunor megszülése után mélyvénás trombózist kapott orvosi műhiba miatt, azóta rendszeres gyógyszeres kezelést igényel. A költségek miatt a családfő a karácsonyi időszakban felbérelhető Mikulásként is gyarapítja a családi kasszát.

Fotó: Laskovics Márió

Az egyre aggodalmasabb szülők október utolsó hetében Bereczki Péterné hatására jótékonysági kupakgyűjtésbe kezdtek. Az ebből befolyó összeget Hunor életét megkönnyítő, akadálymentesítő eszközök beszerzésére fordítanák. Elsődleges céljuk, hogy Hunornak megfelelő, speciális zuhanyzót alakítsanak ki, mert a kisbabaként viselkedő, közel harminc kilogrammos örökmozgó fiút nehéz feladat kádba tenni.

Közösségi oldalon osztották meg az akció plakátját, és hamar híre ment a dolognak. Örülnek neki, hogy ilyen rövid idő alatt már a megye több városában is bekapcsolódtak a gyűjtésbe. Továbbá Endre beszélt a pápai plébánosokkal és lelkészekkel, hogy templomukban is hirdessék, de tervezik iskolákban, boltokban is terjeszteni a kezdeményezést. Endre megjegyezte, bármilyen fajta műanyag kupaknak hasznát veszik. Két hét alatt tízzsáknyi mennyiség gyűlt össze. A kupakokat aztán egy tinnyei gyárba kellene elszállítani, ahol kilogrammjáért hatvanöt forintot fizetnek. Ehhez fuvaros jelentkezését várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!