helyzetbe hozni a fiatal gazdákat

2018.05.21. 11:30

Nagy István agrárminiszter szerint követendő a kapolcsi minta

Nagy István pénteken tette le agrárminiszteri esküjét. Első hivatalos útja a másnapi kapolcsi VI. Állat- és gépbemutatóra vezetett. Ott adott interjút munkatársunknak a vidékfejlesztési tervekről, a fiatal gazdák helyzetbe hozásáról.

Tóth B. Zsuzsa

Nagy István agrárminiszter (jobbra) maga is méhészkedik, a kapolcsi vásárban is érdeklődött az itteni idei helyzetről Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Miniszterként mit érez a legsürgetőbb feladatnak?

- A vidéki élet minőségének javítását, az itt élők megélhetésének biztosítását. Szeretnénk egy olyan generációváltást elősegíteni, amely a fiatalokat itt tartja, számukra is vonzóvá teszi a falut. Megélhetést, biztos jövőképet találjanak itt. Ezért szeretnénk a fiatal gazda pályázatot kibővíteni, hogy minél több nyertes lehessen, minél többen indíthassák el a gazdaságaikat, többen lehessenek jelen a magyar agráriumban. A pályázati feltételek szigorúak maradnak, mert szigorúan el kell számolni. De azt kell elősegíteni, hogy minél többen hozzáférhessenek a pályázati támogatásokhoz.

A fiatalokat a mezőgazdaság számára megnyerni stratégiai kérdés.

Ha nem sikerül, akkor mindazt a kihívást, ami előttünk áll, elveszítjük. A magyar mezőgazdaságot húszmillió ember táplálására kell alkalmassá tenni. Fokozni kell azt a hatékonyságot, azt a versenyképességet, ami ebben az ágazatban rejlik. Csak a fiatalokkal tudjuk ezt megtenni. Ki kell találni, hogyan tudunk megfelelő képzést, szakképzést, felsőoktatási képzést folytatni számukra. Piaci lehetőségeket, feldolgozóüzemi kapacitásokat kell biztosítani. Mivel fiatalok, nincs meg például az a tapasztalatuk, amit a szövetkezéssel szerezhettek volna. Szeretnénk létrehozni olyan termelői integrációkat, amelyekben a legkisebbek piacra jutását is segíthetjük. Számos gazdával beszéltem itt, a vásárban is, és felmerült a kérdés, hogy amit termelnek, azt hol adják el. Szeretnénk elérni az integrációk létrehozásával, hogy a kistermelők bekerülhessenek a nagy áruházláncokba. A húszéves távlati cél, hogy ezen integrációk létrejöttét komolyan támogassuk. Azok megvehessék a feldolgozóüzemeket, majd azok integrációjával akár áruházláncokat lehessen megcélozni. Horizontális és vertikális integrációban gondolkodunk, hogy az összes kockázat ne csak a magyar termelőt érje el. Akkor lesz biztos a termelés, ha abból, továbbá a kereskedelemből és a feldolgozásból álló haszonból is osztozhat a magyar gazda. Abban az esetben egy fiatal számára is kellő vonzerőt jelenthet a gazdálkodás. Jövőképet kap, és úgy dönthet, hogy ezt a csodálatos életformát választja.

Nagy István agrárminiszter (jobbra) maga is méhészkedik, a kapolcsi vásárban is érdeklődött az itteni idei helyzetről Fotó: Tóth B. Zsuzsa / Napló

Elégedett a Balaton-felvidék fejlődésével?

- Az ember mindig azt szeretné, hogy jobban menjen, előrébb jussanak a dolgok. Amit itt elértek, az nagyon tiszteletre méltó dolog.

Kapolcs olyan márkanév, amelyet már mindenki ismer az országban.

Ezt itt ügyesen építik tovább, úgy, hogy ez valódi vidékfejlesztéssel is együtt haladjon. Kapolcs környéke ne csak egyetlen rendezvényes térség legyen, ahol egy hétig itt van a fél világ. Az egy zseniális kezdeményezés, de itt most azt keresik, hogyan tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy az itt élőknek megélhetést biztosítsanak. Ahhoz azt kell kitalálni, hogy a kézműves termékkel miként lehet előrelépni. Az állattenyésztést, növénytermesztést, feldolgozóipart úgy támogatni, hogy ezen termékeket piacra lehessen juttatni. Ez a vásár remek útmutató ahhoz, hogy miként tudunk az elkészült termékeknek piacot juttatni. A vásár híre messziről idevonzza az embereket, vásárlóerőt jelent, potenciát az itt élők megélhetése szempontjából.

Kapolcs példája követendő tehát.

- Csodálatos kezdeményezés indult a Művészetek völgyével, és az, hogy erre ráépítenek egy valódi vidékfejlesztéssel, piacfejlesztéssel járó tevékenységet, ez az a minta, amit használni kell.

Több jó példa van már hasonlóra, termelői piacokra a Balaton-felvidéken.

- Hol lenne, ha nem itt, ahol idegenforgalom van, ahol rengeteg ember megfordul? Rájuk nekünk, vidéken, mezőgazdaságból élőknek úgy kell tekintenünk, mint vevőkre.

Senki ne menjen haza úgy innen, a Balaton-felvidékről, hogy ne vinne haza magával valamilyen itteni terméket.

Ha pedig már visz magával valamit, az kellő csalogató erő ahhoz, hogy legközelebb is visszatérjen és újra vásárló legyen.

Ön szabadidejében méhészkedik. Ilyen szempontból milyennek értékeli az idei évet?

- Nem panaszkodhatunk egyelőre. Az akác ugyan kicsit rövid ideig virágzott, a repce meg túl hamar elnyílt, ebből adódnak gondjaink. A repceszezon közepes eredménnyel zajlott le, az akácnak eső kellett volna, de mire az megjön, elhervadnak a virágok, leveri azokat. Jó közepes esztendő elé nézhetünk, reménységgel tekinthetünk a jövőre. Az állategészségügyi helyzet jó. Nagymértékben a napraforgó határozza majd meg, hogy milyen évet zárunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!