Szerencsére jégkár nem érte az ültetvényt

2018.06.13. 10:30

Nehéz szüret elé néznek a meggytermelők

Szüretre készülnek a Morello Kft. 220 hektáros felsőörsi meggyültetvényén. Egy speciális műszerrel megmérik a gyümölcs Brix-fokát, azaz a cukortartalmát. Ez az ültetvény nagy részén már közelít a 17-hez, azaz a meggy szüretelhető.

Sági Ági

Czigler Mónika, a Morello Kft. munkatársa a meggy Brix-fokának, azaz a cukortartalmának vizsgálatához szedi a gyümölcsöt

Szép a termés, bár az elmúlt napok viharos időjárása okozott károkat, most a nagyobb gondot az értékesítés jelenti.

Czigler Mónika, a Morello Kft. munkatársa a meggy Brix-fokának, azaz a cukortartalmának vizsgálatához szedi a gyümölcsöt

Még a tavalyi árat sem adják meg a felvásárlók

- Nehéz szüret elé nézünk, mert egyelőre nem tudunk szerződni, pedig már nagyon szeretnénk. Mi négy fajtával dolgozunk, üvegmeggyünk és lémeggyünk is van, de most annyit sem ajánlanak ezekért, ami az önköltségünket fedezi. Úgy tűnik, a felvásárlók nagyon összezártak az árakban, mert egyelőre senki sem akarja megadni még a tavalyi árat sem – mondta el lapunknak Lénárt István, a Morello Kft cégvezetője.

Szerencsére jégkárról nem kell beszélni

A szakember szerint, bár az ország keleti felét kevésbé érintette az elmúlt napok viharos időjárása, ott több a termés, a nyugati országrészben a viharkárokkal is kell számolni. A felsőörsi ültetvényen is megtépázta a szél a fákat, többet ki is döntött. Jég is esett, de szerencsére apró szemű és sok esővel érkezett, így jégkárról nem kell beszélni.

A meggy közvetlenül a betakarítás előtt áll, elfogadható minimális ár az üvegmeggyért 300 forint lenne, a felkínált 120-140 forint helyett.

A nyugati országrészben viharkárokkal is számolni kell, a felsőörsi ültetvényen is megtépázta a szél a fákat, többet ki is döntött – tudtuk meg Lénárt István cégvezetőtől Fotó: Sági Ági / Napló

Könnyebb lenne, ha növelni tudnák a termék feldolgozottságát

A Morello Kft biominősítésű meggyet termel, amely az átlagnál értékesebb áru, és néhány nappal a szüret előtt még nem dőlt el, hogy ki mennyiért és mekkora mennyiséget vásárol. Könnyebb lenne a helyzet, ha a termék feldolgozottságát növelni tudnák, mert akkor közvetlenül a nyugati vásárlóknak lehetne azt értékesíteni.

Németország meggyfogyasztását javarészt Magyarországon termelik meg, és a jó minőségű cigánymeggy alkalmas a gyengébb minőség feljavítására. Pulp, azaz gyümölcsvelő is készül belőle, ami joghurtok, ivólevek alapanyaga. Ahová a koncentrált szín- és ízanyag kell, oda viszik a magyar cigánymeggyet. A vásárló megfizeti a késztermék árát, a haszonból a termelőnek is részesülni kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!