világgá futottak

2018.01.02. 17:57

Nem vigyáztak eléggé? Rengeteg kutya menekült el otthonról Veszprém megyéből

Nagyon sok kutya megijedt, sokkot kapott a szilveszteri pirotechnikai robbantásoktól, átugrott a kerítésen, vagy elszakította láncát, és világgá futott, tudtuk meg a Veszprém megyei állatmentőktől.

Kovács Erika

Antal Laura az ajkai Vahur Állatvédő Egyesület elnöke

Arról is beszéltek, hogy sok négylábúnál sajnos nem találtak azonosító chipet, noha az kötelező a négy hónapnál idősebb ebnek. Sajnos adódott olyan eset is, amikor a kutyák autó alatt végezték. Az állatmentők szerencsésen végződött esetekről is beszámoltak.

Megjegyezték, érthetetlen számukra, hogy évente egy alkalommal, amikor köztudott, hogy az állatok mennyire félnek a szilveszteri tűzijátékok durrogásától, vajon miért nem vigyáznak rájuk kellőképpen a gazdáik? Ráadásul az állatmentők év vége előtt több alkalommal, és sokféle médiumban hívták fel a figyelmet a teendőkre, hogy a gazdák legalább szilveszterkor engedjék be őket a lakásba, vagy maradjanak velük, mert ez megnyugtatja őket, illetve feltétlenül legyen bennük chip, meg biléta a nyakukban a gazdi adataival együtt, hogy adott esetben visszakerüljenek hozzájuk.

-Az idei év rosszabb volt, mint a tavalyi, vagy azelőtti. Ajkáról és környékéről legalább húsz kutya tűnt el, ebből egy kivételével mind előkerült, utalt az ottani helyzetre Antal Laura, a Vahur Állatmentő Egyesület elnöke. Kettő négylábú a gondozásukba került, chip hiánya miatt, egyet pedig sajnos autó ütött el. Több olyan bejelentés is érkezett hozzájuk, hogy kóbor kutyát láttak, de mire az állatmentők odaértek, a négylábúak eltűntek. Az ajkai állatmentőket január másodikán is hívták több kóbor, és elütött kutya miatt. Szerintük a bejelentettnél bizonyosan több állat futott világgá szilveszterkor, mert nem mindenki jelzi a hasonló eseteket nekik. Az ajkai állatmentők év végén egy bravúros mentést is végeztek, egy 12 méteres csőből hoztak ki egy anyakutyát kölykeivel együtt, az Állatmentő Liga segítségével.

Egy gyönyörű német juhászhoz hasonló kutya Peremartonban kóborolt chip nélkül, és most a várpalotai gyepmesteri telepen várja, hogy ismét gazdával élhessen Fotó: Állatmentők

Tíz esetben hívták szilveszterkor Pápán a városban működő Humán Állatvédő Egyesületet, tudtuk meg Török Tamásnétól. Az eltűnt ebek chipesek voltak, így haza tudták juttatni őket. Az állatmentő a szerencsésen végződött esetekről elmondta, egy ijedt labrador nekirohant egy közlekedő autónak, de az állat életben maradt. Egy Ajkáról eltűnt agarat pedig egy arra autózó férfi vitte magával Pápára, ahová rokonaihoz utazott. Az ottani állatmentőknek adta át a rémült állatot, ők keresték meg a gazdáit Ajkán.

A Várpalotai Adj Esélyt Civil Állatvédelmi Csoporthoz december 30-a óta is több tucat bejelentés érkezett eltűnt és megtalált kutyákról, tudtuk meg Szabó Éva állatmentőtől, akinek január másodikán is bőven adódott teendője. Egy gyönyörű, németjuhászhoz hasonló kutya Peremartonban kóborolt chip nélkül, és most a várpalotai gyepmesteri telepen várja, hogy ismét gazdával élhessen.

Antal Laura az ajkai Vahur Állatvédő Egyesület elnöke

Balatonfüreden, Tapolcán nem érkezett bejelentés az ottani állatmentőkhöz szilveszter kapcsán, Veszprémben pedig mindössze néhány esetben, de egy kivételével valamennyi megszökött kutya gazdája előkerült.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!