Bátor Harcos 2018

2018.09.14. 17:20

Nemzetközi hadgyakorlat kezdődött Veszprém határában

Öt nemzet részvételével több mint egy hónapos katonai hadgyakorlat kezdődött a Veszprém közeli katonai lő- és gyakorlótéren, hogy szavatolni tudják Magyarország és a magyar emberek biztonságát bármilyen körülmények között.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

NATO-ellenőrök előtt bizonyítanak

Bár nem meglepetés, hogy katonák vannak a Magyar Honvédség legnagyobb lő- és gyakorlóterén, most az MH 5. Bocskai István Lövészdandár mégis különleges és összetett feladatra készül, tudtuk meg Ruszin Romulusz dandártábornoktól, az alakulat parancsnokától a helyszínen, ugyanis a dandár egyik legfontosabb megmérettetése előtt állnak, NATO-ellenőrök előtt kell bizonyítsák a felajánlott magas készenlétű zászlóalj harccsoportjuk kellő felkészültségét.

 

Bátor Harcos 2018

Ezt a felkészülést most két másik kiképzési eseménnyel is összekötötték, több mint ezer magyar katona részvétele mellett amerikai, angol, horvát és szlovák csapatokkal közösen, összesen mintegy kétezer fő és félezer gép- és harcjárművel zajlik egy nagyszabású közös gyakorlat a központi lő- és gyakorlótéren, Bátor Harcos 2018 néven, valamint egy kisebb gyakorlat az újdörögdi kiképzőbázison.

Szavatolják a biztonságunkat

Nagyon fontos ez a magyar katona számára, hogy bizonyíthassa saját magának és a partnereknek, hogy képes és kész arra, hogy ebben a nemzetközi környezetben is végrehajtsa azokat a feladatokat, ami az ország szempontjából kiemelten fontos – fogalmazott Ruszin Romulusz dandártábornok, hozzátéve, ezek a gyakorlatok egyben kellő felkészülést és alapot adnak arra, hogy október közepén a teljes zászlóalj harccsoport, kiegészülve a modulelemekkel, a Magyar Honvédség szinte valamennyi képességével, komplex zászlóalj harccsoport szinten a NATO-ellenőrök előtt is bizonyítsa azt, hogy továbbra is harckész. Harckész azért, hogy szavatolja Magyarország és a magyar emberek biztonságát bármilyen körülmények között.

A dandártábornok tájékoztatójában kiemelte, ezek a feladatok sok-sok lövéssel járnak nappal és éjszaka, megnövekedett forgalom várható a közutakon is, így külön köszöni a helybéliek türelmét és támogatását, akik ezzel járulnak hozzá a felkészülés sikeréhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!