Cambridge-ben tanul tovább

2018.07.31. 14:00

Nemzetközi Kémiai Diákolimpián aratott sikert a lovassys diák

Hosszú előkészítő folyamat előzte meg az 50. Nemzetközi Kémiai Diákolimpiát, ám Arany Eszter, a veszprémi Lovassy László Gimnázium diákja sikerrel vette az akadályokat.

Leitner Vera

Arany Eszter a magyar csapat tagjaként jutott ki a nemzetközi megmérettetésre Fotó: Tudományos Olimpikonok

Arany Eszter a magyar csapat tagjaként jutott ki a nemzetközi megmérettetésre. Az idei kémiai diákolimpiát az első versenyt megrendező ország két utódállama, Csehország és Szlovákia közösen szervezte meg a jubileumi, ötvenedik versenyév alkalmából, az eseményen 76 ország tanulói vettek részt. A siófoki Arany Eszter a vasárnap befejeződött tíznapos versenyen bronz minősítést ért el.

Arany Eszter gyerekonkológus szeretne lenni

Az idén érettségizett lány elmesélte, a magyar csapat válogatóját és előkészítőjét az ELTE Kémiai Intézete végezte, a szervezők a nemzeti tanulmányi versenyek, a kémia OKTV (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) két kategóriájának jó helyezettjeit és a KÖKÉL (Középiskolai Kémiai Lapok) újságban megjelenő levelezős verseny helyezettjeit hívták meg a tavasszal Budapesten tartott felkészítő és válogató táborba. A kétfordulós előválogatón részt vevők mindkét körben napi több előadást hallgattak meg, délutánonként a laborban dolgoztak, végül pedig írásbeli és laborvizsgát tettek. Innen a legjobb négy diák jutott be az olimpiára.

– A verseny első felében Pozsonyban voltunk, itt zajlott maga a megmérettetés is. Ezt követően Prágában folytatódtak az események, itt a szervezők városnézéssel, túrákkal, kalandpark-látogatással színesítették a résztvevők napjait – mesélte Eszter, aki elmondta, bár maga a verseny két napot tett ki a tízből, felkészítő tanáraik is egyetértettek abban, hogy idén különösen nehezek voltak a feladatok.

Arany Eszter a magyar csapat tagjaként jutott ki a nemzetközi megmérettetésre Fotó: Tudományos Olimpikonok

Mindezzel együtt Eszter úgy véli, akik eddig eljutottak, azoknak már önmagában a részvétel is jutalom volt, nagyon jól érezték magukat, és máris hiányolja kint megismert német, izlandi, izraeli barátait. További céljait illetően elmondta, ősztől Cambridge-ben tanul tovább, ugyanis gyerekonkológus orvos szeretne lenni. Az 50. Nemzetközi Kémiai Diák­olimpiáról a magyar diákcsapat tagjai négy érmet hoztak haza, ezzel a nem hivatalos rangsorban Magyarország a tizedik helyen végzett.

A tanulók részvételét az Emberi Erőforrások Minisztériuma tette lehetővé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!