gyógyszerek e-receptre

2017.10.17. 17:30

Növeli a betegbiztonságot a novembertől életbe lépő informatikai rendszer

A hazai egészségügy történetében egyedülálló fejlesztés a novembertől életbe lépő elektronikus informatikai rendszer, mondta előadásában Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az Informatika a Társadalomért Egyesület eHealth konferenciáján.

Marton Attila

Máté Attila, a rendezvényt szervező egyesület munkacsoport vezetője köszöntőjében hangsúlyozta, az elektronikus egészségügy fejlődése világszerte robbanás előtt áll.

Ónodi-Szűcs Zoltán előadásában kiemelte, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Tér (EESzT) bevezetése növeli a betegbiztonságot és az ellátás hatékonyságát, valamint kényelmesebbé teszi a szolgáltatások igénybevételét. Elmondta, a változás lényege, hogy az alapellátás szereplőinél keletkező adatok nem papíralapon, hanem elektronikusan továbbítódnak a szereplők között novembertől. A rendelkezésre álló információknak köszönhetően a kezelőorvosok biztosabb diagnózist adhatnak és hatékonyabbá válhat a terápia. Hozzátette, az adatbiztonságot szavatolja, hogy ez az első olyan alkalmazás hazánkban, amely az elektronikus információs rendszerek közül az ötfokú skála legmagasabb, 5-ös szintjén áll.

Fotó: Penovác Károly

A betegek közvetlenül az e-receptek bevezetése kapcsán találkoznak az új rendszerrel, aki e-személyivel rendelkezik, a recept kiváltásához nem lesz szüksége papíralapú vényre, utóbbival 2018 végéig lehet kiváltani a készítményeket.

Az államtitkár kifejtette, az elképzelések szerint 2018. novembertől a magánszolgáltatóknak is csatlakozniuk kell a rendszerhez annak érdekében, hogy a beteg számára teljes dokumentációja rendelkezésre álljon, függetlenül attól, hol kap ellátást.

Fotó: Penovác Károly

Ónodi-Szűcs Zoltán arról is beszélt, a műtéti várólisták hossza lecsökkent az elmúlt időszakban, az egyik legfontosabb feladat a járóbeteg-ellátásban meglévő előjegyzési idők csökkentése.

Az egyik balatonfüredi szállodában rendezett konferencián a hazai e-egészségügy jövőjét meghatározó kérdéseket vizsgálnak a résztvevők. Az EESzT bevezetése mellett a főváros és Pest megye ellátását átalakító Egészséges Budapest Program kórházi informatikai programról, valamint a kórházi fejlesztésekről is eszmét cserélnek a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!