1945. március 23.

2018.03.28. 20:00

Harminckét ártatlan áldozatra emlékeztek Olaszfalun

Ünnepi megemlékezés volt a kis bakonyi falu templomkertjében az 1945. március 23-án kivégzett fiatalok és a két világháborúban elesettek tiszteletére.

Müller Anikó Hanga

Ovádi Péter a falu lakóival emlékezett a véres mészárlásra Fotó: Müller Anikó Hanga

Nemcsak az itt élőknek okozott kitörölhetetlen sérülést

Az egykori kora tavaszi napot „fájdalmas péntek” jelzővel illetik az itt élők. Még élnek hozzátartozók, ismerősök, rokonok, és némán könnyezve emlékeznek, minden év márciusában. Az emlékezést ünnepi szentmise előzte meg, Dékány Á. Sixtus ciszterci apát, helyi plébános celebrálásában. A templomkertben Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke, országgyűlési képviselőjelölt mondott beszédet. Szólt arról, a háború vége felé egy olyan esemény elszenvedője volt a faluközösség, mely nemcsak az itt élőknek okozott kitörölhetetlen sérülést. Az oroszok szörnyű tette az egész nemzetet megrázta. Harminckét ártatlan fiatalt végeztek ki.

„Háborúban sok minden megtörténik”

– Az értelmetlen gyilkosságot képtelenség felfogni és elfogadni. Most itt vannak olyanok, akik átélték a fájdalmas pénteket, majd a csend napját. Édesapák, férjek, gyermekek estek a sortűz áldozatául, embertelen kivégzés által. Védtelenül néztek szembe a géppuskák csövével, majd egy pillanat és vége lett erőteljes életeknek, terveknek, reményeknek, mondta. A döbbenetből felriadva keresték az okokat, indokokat. Mozsgai József néhai helyi plébános kutatómunkájának köszönhetően felelevenedtek az események. Az áldozatokat Virágvasárnap temették, pap nem lehetett jelen, csak később szentelte meg a közös sírt. Erdősi András kántortanító megkérdezte a felügyelő orosz tisztet, miért történt a vérengzés, hiszen az áldozatok civilek voltak, nem ártottak nekik. Háborúban sok minden megtörténik, tévedés is, hangzott a válasz.

Ovádi Péter a falu lakóival emlékezett a véres mészárlásra Fotó: Müller Anikó Hanga

Olaszfalu közösségből egy családdá vált

Ovádi Péter hangsúlyozta, a kivégzéssorozat a lélek nélküli emberi döntések következménye volt, mely által a falu lakói az emberi gyengeség és gyarlóság legmélyebb bugyrait élték át. Olaszfalu közösségből egy családdá vált, mely kötelék a mai napig él, mondta. Az emlékezők koszorúkat helyeztek el az emlékműnél, majd a családtagok tették le a gyász virágait. A műsorban közreműködött Szakács Ildikó és a helyi Szivárvány kamarakórus Jakabné Kiss Éva vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!