Modernebb köntösben

2018.11.06. 07:00

Pályázati segítséggel újul meg a Laczkó Dezső Múzeum

Szenzációs örökségünk modern köntösben – Megújul a múzeum címmel tartott bemutató előadást S. Perémi Ágota múzeumigazgató, Brányi Mária veszprémi alpolgármester és Zalavári István építőmérnök hétfőn a Laczkó Dezső Múzeumban.

Leitner Vera

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A nyitott előadás a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében valósult meg, fókuszában pedig az 1925-ben épült múzeumra váró átalakítások részletes ismertetése állt.

S. Perémi Ágota és Brányi Mária a bemutató előadáson
Fotó: Balogh Ákos/Napló

S. Perémi Ágota múzeumigazgató elmondta, a múzeum belső részének felújítása egy EFOP-pályázatból valósulhat meg, melynek célja oktatóterek és kiszolgálóhelyiségek létrehozása. A fejlesztéssel a több mint kilencven éve, Medgyaszay István tervei alapján épült, s azóta több alkalommal átépített múzeum eredeti állapotát is vissza kívánják állítani, ugyanakkor az igazgatónő kiemelte, céljaik közt szerepel, hogy bővítsék a közművelődési tereket. Évente legalább 2800 gyereket fogadnak múzeumpedagógiai programjaik keretében, így régi óhajuk volt, hogy ezeknek a gyerekeknek és valamennyi látogatójuknak kellemesebb körülményeket tudjanak biztosítani.

– Az EFOP-pályázaton túl még három olyan beavatkozást tervezünk a közeljövőben, ami a múzeumi munka feltételrendszerét javítja majd – mondta el Brányi Mária, aki a fejlesztés tágabb környezetéről számolt be. Kiemelte, egy energetikai megújítást lehetővé tevő TOP-pályázat keretében tervezik a múzeum nyílászáróinak cseréje, hőszigetelését, akadálymentesítését. A múzeum jelenleg a kórháztól kapja a távfűtést, ezt a feladatot az energetikai átalakítások után a tervek szerint a Csermák Antal Zeneiskola belső megújításánál kialakuló kazánház fogja ellátni.

A két további jelentősebb fejlesztés közül az egyik a Zöld város program, melynek eredményeként a Kálvária-domb, Laczkó Dezső Múzeum, az Erzsébet liget és a színházkert újulhat meg. Egy további – előbbihez erősen kapcsolódó – pályázat segítségével pedig tervezik egy, a múzeum közvetlen környezetébe megálmodott közösségi tér kialakítását, mely a múzeum szabadtéri rendezvényeinek is teret ad majd.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Zalavári István, az I-Quadrat Hungária Építési Projektmanagement Kft. ügyvezetője, okleveles építőmérnök elmondta, szívügye a múzeumépület felújítása, melynek eddigi ütemeiben is részt vett, előkészületein immár több mint húsz éve dolgozik. Nagy öröm, emelte ki, hogy ezúttal egységes koncepció szerint dolgozhatnak, ténylegesen a XXI. századivá alakítani az épületet.

A múzeum közösségi tereinek átalakítása megközelítőleg harmincmillió forint értékű pályázati forrásból, egy év alatt, míg az energetikai, illetve az épület környezetét érintő fejlesztések több mint kétszázmillió forint értékű beruházásból, előreláthatólag három év alatt valósulhatnak meg.

A múzeum belső tereit érintő felújításokat előreláthatólag január végén kezdik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!