barnagon jártak

2018.04.16. 14:00

Német nemzetiségi túrán vettek részt a veszprémi egyetemisták

A hallgatók megismerték Magyarbarnag és Németbarnag különös történetét, láthattak fekete menyasszonyi ruhát, babakocsit 1950-ből, és hallhattak a puskás, nőtlen férfiakról, a pirgerekről is.

Molnár Sándor

Kiállítási tárgyak a szülői házból

A félév végéhez közeledve kirándulással egybekötött, érdekes programot tartottak a Pannon Egyetem germanisztika szakos hallgatói. A rendhagyó német nemzetiségi órák során megnézték a kálváriát és a helytörténeti kiállítást Barnagon. A falu tulajdonát képező gyűjtemény magját Antal Gyuláné Szentes Jolántól kapták a helyiek. A tárgyak nagy része az ő szülői házából származik, ezt bővítették tovább. Közösségi munka során rendbe tették a bemutatott tárgyakat, és a kiállítást tavaly nyáron nyitotta meg a Barnag Jövőjéért Alapítvány.

Helyismeret találós kérdésekkel

– Amikor létrehoztuk a kiállítást, akkor erről álmodtunk, hogy nemzetiségi óvodások, iskolások ismerkedhessenek meg a múlttal. Játékokat is készítettünk, hogy azokat is tudják élvezni és használni a különböző korcsoportok. Aki megnézi a gyűjteményt, végig játssza a játékokat, kipróbálja a találóskérdés falat, az megismeri a falut – mondta el Szilágyiné Kósa Anikó egyetemi docens, a Károli Gáspár Református Egyetem Német Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója. Az egyébként Barnagon élő és helyi képviselőként is tevékenykedő egyetemi tanár megismertette a fiatalokat a falu múltjával, hagyományaival, és körbevezette őket a településen.

Máskor is szerveznek hasonló kirándulást

– Olyan hallgatók vannak itt, akik ilyen jellegű kurzusokon vesznek részt, mint például a Németek a Kárpát-medencében vagy a Magyarországi németek története a Kárpát-medencében, illetve nagyobb régióban. Én láttam már korábban ezt a kiállítást, és úgy gondoltam, hogy ide mindenképpen el kell hozni a hallgatókat, hogy ők is láthassák és megfoghassák a tárgyakat, mert ez teljesen más, mint amikor én mesélek róluk – fogalmazott Horváth Katalin. A Germanisztikai Intézet mesteroktatója elmondta még, hogy látva az érdeklődő arcokat, máskor is szervez hasonló kirándulást. A tizenhét hallgató Barnag után Vöröstón ismerkedett meg a falu szerkezetével és a kálváriával, végül átsétáltak Nagyvázsonyba a Balaton-felvidéki német túra során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!