a kutyaruha nem csak divat

2018.02.24. 08:00

Az állatorvos tippjei: Védjük házi kedvenceinket is a hidegtől!

Az igazán kemény, dermesztő hideg a mostani tél során egyelőre elkerült bennünket, azonban az időjárás-előrejelzések szerint a következő napokban akár mínusz 10 Celsius-fok alá is süllyedhet a hőmérséklet. Ebben az extrém időben a háziállatainkra is jobban kell figyelnünk.

Polgár Tibor

Lázár Attila Fotó: Polgár Tibor

Az utóbbi években telente egyre több (főként kis testű) ebet lehetett látni ruhába öltöztetve az utcákon. A régi vágásúak akár azt is gondolhatnák, hogy ez csupán a gazdik bűbájosságra törekvő, öncélú hóbortja, ám ez korántsem igaz, sokkal inkább a házi kedvencek egészségének védelméről van szó. – A lakásban tartott ebek gyorsan hozzászoknak a benti, normál hőmérséklethez, ezért amikor télen hosszabb időre, például egy sétáltatás apropóján kikerülnek az utcára, mindenképpen fel kell öltöztetni őket. Ez az összes szobakutyára igaz, rövid és hosszú szőrűekre egyaránt – hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Lázár Attila pápai állatorvos. Mint mondta, szervezetük alkalmazkodik a meleghez: lecsökken a zsírtartalékuk, megváltozik a szőrzetük sűrűsége, hossza.

A tapasztalt doktor hozzáfűzte, gyakran hiányolja a kutyaruhából, hogy az nem védi kellőképpen a jószág hasát, ami érzékeny terület lehet a hideg, csapadékos időben, de ezt a problémát akár egy, az említett testrészen körbetekert sállal is orvosolni lehet. Az öltözék vastagsága már a kutya fajtájától, egyedi tulajdonságaitól függ, viszont az minden esetben fontos, hogy orkános anyagú legyen, ne vegye át a hideget, a nedvességet. – A kemény mínuszokban már fél óra séta alatt is olyan mértékben áthülhet a ruházat nélküli rövid szőrű kutyák bőre, hogy ebből tüdőgyulladás alakulhat ki. Ha a benti eb csak rövid időre, néhány percre hagyja el a lakást, nem szükséges felöltöztetni, de amint visszatér kintről, meg kell törölni, szárítani az átvizesedett lábait, szőrzetét. Manapság a szobakutyák számára már cipőket, bőrzokniszerű lábbeliket is lehet kapni. Ha a kutya megtűri ezeket magán, érdemes ilyet is ráadni, ugyanis a lábbelik védik a hidegtől, valamint a téli síkosságmentesítés okán az utcára kerülő só által esetlegesen kiváltott allergiás tünetektől. Utóbbi ellen speciális kenőcsökkel is védekezhetünk, ha a cipő nem opció. A kenőcsökkel be kell kenni a talpakat, amiket aztán hazaérve le kell mosni – mutatott rá Lázár Attila.

Lázár Attila Fotó: Polgár Tibor

Az állatorvos kifejtette: az udvaron tartott ebeket nem viseli meg még az extrém, akár mínusz 15 Celsius-fok alatti fagy sem, amennyiben hozzá vannak szoktatva a kinti élethez, biztosítottak számukra a megfelelő körülmények, kuckójuk védett az esőtől, széltől, hótól, továbbá kellően tápláltak. Persze télen több meleg pokrócot, takarót kell számukra biztosítanunk, és gondoskodnunk kell a kutyaól szigeteléséről, illetve a bejáratának az olyan lezárásáról, ami még lehetővé teszi a ki-be közlekedést. – Nem javaslom azt a módszert, hogy a súlyos hidegben éjszakára beengedjük a lakásba a kinti kutyát, ugyanis gyorsan hozzászokik a meleghez, és amikor majd kiengedjük, nehezen fog visszaalkalmazkodni a fagyhoz. A legjobb megoldás egyértelműen a hőszigetelt kutyaház. A házi kedvencünk kuckójával kapcsolatban fontos, hogy ne legyen túl nagy, ezáltal a lakója könnyebben be tudja melegíteni éjszakára. Ne lepődjünk meg rajta, ha az eb eleinte folyamatosan kihúzkodja a házából az általunk télre behelyezett plusz takarókat, amint érzi, hogy szüksége van ezekre, bent hagyja őket – jegyezte meg Lázár Attila.

A pápai állatorvos kitért arra is, hogy az ebek nagyon szeretik a havat, és amennyiben nincsenek felhevülve, az sem baj, ha olykor megkóstolják. Azonban azt nem szabad engedni, hogy pocsolyákból igyanak, ugyanis azokban sok szennyeződés lehet. Kérdésünkre Lázár Attila elmondta, a macskák nem viselik jól az extrém hideget, kifejezetten kedvelik a meleget, ezért számukra is fontos, hogy legyen egy saját vackuk. Velük kapcsolatban azért nem javasolt a ruházkodás, mert a rájuk adott öltözék miatt könnyen fennakadhatnak például a kerítésen, ez pedig életveszélyes lehet számukra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!