türelmet és megértést kérnek

2018.04.20. 20:00

Éjszakai kiképzést tart Pápán a brit légierő

Ismét Pápán gyakorlatozik majd a Brit Királyi Légierő (Royal Air Force – RAF) április 23. és 26. között. Az esetlegesen megnövekedő zajhatás miatt az MH Pápa Bázisrepülőtér a lakosság türelmét és megértését kéri.

Polgár Tibor

A pápai katonai bázis az Egyesült Királyságon kívül Európában egyedüliként kínál lehetőséget a C–17-es teherszállító repülőgépek pilótáinak többek között arra, hogy éjjellátó felszereléssel (Night Vision Goggles – NVG) gyakorolják az éjszakai taktikai leszállás képességét. A RAF harmadszor tér vissza Pápára egy C–17-essel, hogy ilyen kiképzést hajtsanak végre itt – közölte Gyeginszky Andor hadnagy, az MH Pápa Bázisrepülőtér kommunikációs tisztje.

Tájékoztatásából kiderült: a C−17-esek legfontosabb képessége, hogy felszerelést, utánpótlást, csapatokat tudnak szállítani válságövezetekbe, olyan repülőtereken leszállva, amik csak korlátozottan alkalmasak nagyobb szállító repülőgépek fogadására. Nem ritka, hogy a pilótáknak éjszaka, rövid, nem jól kivilágított leszállópályákon kell landolniuk. Ahhoz, hogy ezeket a műveleteket biztonságosan tudják végrehajtani, megfelelő feltételek melletti alapos felkészítésekre van szükség. A pápai légikikötő betonján az ilyen kiképzésekhez kialakítottak egy szűk zónát, ami eredeti hosszúságú pályán jelöl ki egy kisebb területet, lehetővé téve a taktikai leszállás biztonságos gyakorlását.

A Brit Királyi Légierő C–17-ese Pápán, egy korábbi gyakorlaton Archív fotók: Gyeginszky Andor

– A brit C−17-es flotta igyekszik fenntartani ezt a képességet a repülőszemélyzet tudásának fejlesztésével. A szigetországon kívül a pápai katonai bázis Európában egyedüliként tudja biztosítani a szükséges feltételeket, így nem véletlen, hogy a brit pilóták itt hajtják végre az éjjellátós kiképzésüket. A repülőtér korszerű technikai feltételeket biztosít, rendelkezésre állnak a szükséges tűzoltó-, egészségügyi és biztosítóegységek, valamint a megfelelő tapasztalattal bíró légiforgalmi irányítók. A RAF és a Magyar Honvédség között létrejött megállapodás alapján április 23-tól 26-ig a britek tervezetten három-három órát repülnek a pápai légtérben az éjszakai és a nappali órákban – fejtette ki Gyeginszky Andor.

Hozzátette: az esetlegesen megnövekedő zajhatás miatt az MH Pápa Bázisrepülőtér a lakosság türelmét és megértését kéri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!