ötéves korig felmentés kérhető

2018.05.10. 07:00

Szabad az óvodaválasztás, de beiratkozni kötelező

A Pápai Városi Óvodák tagintézményeibe ezen a héten, hétfőtől csütörtökig írathatják be a szülők a már szobatiszta, csoportos együttlétre alkalmas gyermekeiket.

Laskovics Márió

A férőhely függvényében biztosítják

Óvodai felvételre kell jelentkeznie minden kisgyereknek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét. Akik szeptember 1. és 2019. augusztus 31. között töltik be harmadik évüket, óvodai felvételi szándékukat jelezhetik az intézményben, és férőhely függvényében előfelvételt nyernek. A felvételről az óvoda vezetője dönt. A felvett gyermekek csoportba való beosztásáról – a szülők, az óvodapedagógusok, és a tagóvoda vezetők véleményének kikérése mellett – az óvodavezető jogosult dönteni. A szabad óvodaválasztást a férőhely függvényében biztosítják. A beiratkozás tehát kötelező, az óvodába járás alól azonban az 5. életév betöltéséig felmentés kérhető. A felmentés ügyében a lakóhely szerinti jegyzőhöz kell folyamodni – tudtuk meg.

A Csóti Csodavilág Óvoda apróságairól süt, hogy jól érzik magukat közösségben, egymás közt

Milyen papírokat hozzanak magukkal?

Csákvári Judit, az egy központi és nyolc tagóvodából álló Pápai Városi Óvodák intézményvezetője elmondta: Pápán harmadik éve központilag, idén május 7. és 10. között, hétfőtől csütörtökig reggel héttől este hatig történik az óvodai beíratás. Ekkor az intézményvezető személyesen megismerkedik a szülőkkel, akik megoszthatják vele kérdéseiket, kéréseiket. Adatlapra rögzítik és megpróbálják figyelembe venni az egyéni igényeket. Beíratáskor az alábbi dokumentumokat kell bemutatni: a gyermek és a szülő személyi igazolványát és lakcímkártyáját. Sajátos nevelési igényű gyermek esetén a szakértői és rehabilitációs bizottság véleményét. Ha nem magyar állampolgár a kiskorú, akkor igazolni kell, hogy milyen jogcímen tartózkodik hazánkban.

Csákvári Judit, a Pápai Városi Óvodák intézményvezetője

A szülők segítségére is szükség lesz

Csákvári Judit arra kéri a szülőket, együtt készüljenek az örömteli óvodakezdésre, türelemmel, de következetesen segítsék gyermekük óvodába lépéshez szükséges fejlődését. Megoldási javaslatként a játszótereket, korosztályos rendezvényeket említette a szocializációra, illetve az otthoni egészséges napirend jelenlétét hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a beíratást megelőzően nyílt hét keretében lehetőséget teremtettek az óvodai életbe való betekintésre, illetve nyáron is, a takarítási szünet kivételével, szívesen fogadják az érdeklődő szülőket gyermekükkel. Ez évtől augusztus 24-én, péntek délelőtt a szülők gyermekükkel szabad bejárás során megismerkedhetnek az óvodával, annak pedagógusaival, melybe felvételt nyertek. Ennek részleteiről tájékoztatást kapnak az érintettek.

A pápai Szivárvány óvoda egy korábban tartott drámapedagógiai foglalkozása Fotó: Laskovics Márió / Napló

Az óvónő személye sem mellékes

Mint mondta, Pápán várhatóan 300-340 óvodást íratnak be a népesség-nyilvántartóval folytatott előzetes egyeztetés alapján. A szülői óvodaválasztási szempontok vegyes képet mutatnak: a lakóhelytől való távolság, a családbeli és szájhagyományok, valamint az óvónők személye egyaránt befolyásoló tényező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!