négy nap alatt a tó körül

2018.02.05. 14:00

Pimasz úr is a csapatban! Téli vitorlástúrára indultak balatoni hajósok

Balatoni hajósok egy csoportja úgy döntött, február 4. és 8. között megfelelő felkészültség és felelősen átgondolt útvonal mentén, megállókkal és gasztrokalandokkal színesítve, négy nap alatt körbetúrázzák hajókkal a Balatont, hogy ezzel is jelezzék, a szezon nem csak két hónapig tart, mondta el Rápolthy Edit, az egyik résztvevő.

Kovács Erika

Fotó: Lukács-Tóth Krisztina

- Télen csendesebb a tó és környéke, ám idén már sok településen találni olyan helyeket, ahová télen is érdemes betérni, ha pedig ezekhez kikötő is párosul, miért ne hajóval tegyük ezt meg? – vélekedett Rápolthy Edit. Utalt rá, van olyan induló is akit, a kezdeményezés ötlete annyira felcsigázott, hogy a tavaszra időzített hajóvásárlását előre hozta és most vízre tette a kiválasztott hajót.

- Navigare necesse est, vivere non est necesse, azaz hajózni muszáj, élni nem – mondta Pompeius a hajósainak, akik a viharos időben nem akartak kihajózni Szicíliából a gabonákkal megrakott hajóikon Róma felé. Most néhány lelkes hajós mondja ugyanezt, éppen ezért február 4-én vasárnap, mintegy húszan, öt vitorlás hajóval, Balatonlelle – Balatonfenyves – Badacsony – Balatonlelle – Alsóörs – Balatonfűzfő – Balatonlelle érintésével útnak indultak, hogy körbehajózzák a téli Balatont, élt a hasonlattal a hajós, majd hozzátette, a túrával az a céljuk, hogy megmutassák, a Balatonon nem csak két hónap a szezon, és hasonlóan Európa más tavaihoz, a magyar tengeren is egész évben van olyan, amiért érdemes ide ellátogatni. A csapat tagjai között megtalálható mások mellett Papp Gergő Pimaszúr, média személyiség, Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője, Király Zsolt vitorlázó, aki a Kékszalagon kívül Európa összes nagy tavi versenyét megnyerte, Litkey Árpád többszörös magyar bajnok és olimpikon vitorlázó, Gerő András hajós újságíró, valamint Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke.

Fotó: Lukács-Tóth Krisztina

A túra résztvevői felkeresnek több ikonikus télen is nyitva tartó helyszínt, többek között éttermet, borászatot, cukrászdát, és ezzel bemutatják, milyen a téli Balaton, milyenek az itt élő emberek, és kik azok, akik télen is mindent megtesznek azért, hogy a Balaton egy egész évben lüktető turisztikai célpont legyen. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője elmondta, minden esetben érvényes, hogy felelősséggel vitorlázzunk, de télen különösen nincs helye a vakmerőségnek! Megfelelő felkészültséggel és felszereléssel és inkább több megállóval javasolt tervezni téli vitorlás túrákat. Télen a Balaton vize, ha nincs fagy, 1-5 fok között mozog, a hideg levegő és a hideg víz együtt még hűvösebb hőérzetet ad, mint a szárazföldön. Nem véletlen, hogy a téli versenyeket is rövid futamokkal, maximum egy órás vízen tartózkodással, és folyamatos vízimentői felügyelet mellett rendezik. Fontos azt is tudni, hogy télen nincs a viharjelző rendszer, ami még inkább veszélyessé teszi a vízen tartózkodást, biztonsági szempontból ezért inkább a napközbeni hajózást javasoljuk a téli hónapokban  – mondta, hozzátéve a télen bajba került hajókon ők is csak megnövekedett kiszállási idő mellett tudnak segíteni, tekintettel arra, hogy a téli hónapokban csupán készenléti ügyeletet tartanak fent csökkentett hajóparkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!