Nagy űrt hagyott maga után

2018.11.17. 07:00

Posztumusz Pro Tihany-díjat kapott Bujtor István

Mindig örök, és megmarad nekünk! Ezt mondta meghatottan Bujtor Judit, a legendás színművész özvegye, amikor átvette a művésznek adományozott posztumusz Pro Tihany díjat Tósoki Imrétől, Tihany polgármesterétől a Németh László Művelődési Házban pénteken, a hétvégi gardafesztivál előestéjén.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Bujtor Istvánról, a Balázs Béla-díjas színművészről, film­rendezőről, forgatókönyv­íróról és producerről egyebek mellett elhangzott, 2007 végén öt évre megválasztották a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának. Több évtizedes pályafutása alatt számos színdarabban, rengeteg filmben játszott. Ő kapta Sándor Mátyás szerepét a Verne-­regényből készült tévésorozatban, amely nagy siker lett egész Európában. 1980-ban álmodta meg és játszotta el Ötvös Csöpi rendőrnyomozót A Pogány Madonna című filmben, amely szintén bejárta Európát is. A művész szenvedélyes vitorlázó volt, hatszoros magyar bajnok, legnagyobb sikereit a Rabonbánnal érte el. Még 15 éve létrehozta a Tihanyi Szabadtéri Játékok rendezvénysorozatát, amely az ország egyik legszínvonalasabb nyári teátruma lett. – Nagy űrt hagyott maga után, nagyon hiányzik Tihanyból, hangzott el.

 

Pro Tihany díjat vett át a polgármestertől Marie Luce Bridier, Tihany francia testvérvárosa, Saint Florent-le-­Vieil képviseletében, aki sokat tett az immár húszéves együttműködésért, a magyar–francia kapcsolatért. A díjazottak Csáki-Maronyák Éva helyi művész a Balatont a legendás Rabonbán vitorlással, illetve Tihanyt ábrázoló festményét is átvehették. Az ünnepségen a Levendula Dalkör adott szép műsort.

A Tihanyban zajló gardafesztiválon színes programokkal várják a közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!