Pulai káosz

2017.11.14. 13:55

Pulán átrohanó kamionok: a lakók lassítanák a járművek sebességét

Jóval a megengedett feletti sebességgel száguldoznak át Pulán a járművek, az emberek nem tudnak átmenni az úton, féltik gyermekeiket, az időseket, állatokat a házaknál nem lehet tartani, mert ha kiszabadulnak, elütik őket, a házak megrepednek, régebben két halálos baleset is történt, ezekkel a problémákkal keresett meg minket több pulai lakos, akik mielőbbi megoldást várnak az életüket megkeserítő problémájukra. A polgármester és a rendőrség megoldást ígért, a közút szerint hatósági ellenőrzés szoríthatná vissza a gyorshajtókat.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos

Jóval ötven felett előztek meg minket a falu határában, majd a településen is a járművek, köztük kamionok, amikor a lakók hívására Pulára mentünk. Amikor az emberekkel beszélgettünk, a járművek, különösen a kamionok hatalmas szelet csaptak ránk, az állandó dübörgéstől pedig saját hangunkat is nehezen hallottuk, valószínűleg nem a megengedett ötven kilométeres sebességgel közlekedhettek. Mi tagadás, mi sem éreztük magunkat biztonságban, a járdán, ahol beszélgettünk.

-Látják most is, milyen gyorsan mennek a járművek, az útról a házainkhoz is alig lehet bekanyarodni, emiatt veszélyben érezzük magunkat. Ráadásul hajnaltól kezdve velőtrázó dübörgés hallatszik a hatalmas forgalom miatt, beremeg az egész ház, reng a szoba, házaink fala megreped, feltehetően a nagy forgalom miatt, sorolja keserűen problémáikat Andrásfi Vivien, az egyik lakó. Hozzáteszi, amikor kilencvennel megy az egyik autó, a másik legalább százhússzal előzi meg, a kisgyermekes asszonynak van fogalma a sebességről, ő is vezet, azt mondja, a kamionokat és a többi járművet az sem zavarja, ha éppen babakocsival megy a járdán. -Sebességmérő, kamera, traffipax kellene, meg még gyakoribb ellenőrzés. Többször kerestem a rendőrséget, amikor kijöttek, akkor két-három hónapig volt is ellenőrzés, meg normális közlekedés, de ők sem állhatnak mindig itt. Aztán amikor elmentek, kezdődött minden elölről, panaszolta Andrásfi Vivien. Dömötör Zsolt arról beszélt, hogy mindenképpen fixen telepített sebességmérőt szeretnének a faluban. -Még a járdán is befogom a kisgyermekem fülét, és mellé állok, hogy védjem a széltől, zajtól, ezt már Balogh Melinda mondja. Utal arra is, hogy az ő házuk szintén megrepedt, valószínűleg a nagy forgalom miatt. Leitold Vendelné arról beszél, hogy ő bizony nagyon fél, alig mer átmenni az úton, zebra nincs sehol, az átkelés, akár a boltba, a hozzá hasonló időseknek szinte lehetetlen. – Nem vagyunk biztonságban, félünk, szörnyű, ami itt van, hangsúlyozza Borbély Attiláné.

Fotós: Balogh Ákos

A többi lakó egymás után mondja el, házaikat, ablakaikat csapadékos időben beteríti a járművekről felcsapódó víz és a sár, nyáron meg hatalmas a zaj, emiatt nem lehet ablakot nyitni, szerintük csak a szerencsének köszönhetik azt, hogy még egy házba sem rohant bele egy kamion. A lakók azt mondják, régóta és többször keresték a polgármestert, a jelenlegit és a korábbit is, ők azt közölték velük, „próbálkoztak már a 40-es táblával, de ez nem lehetséges, mert az út mentén mindkét oldalon járda van. Elmondták nekik, sebességmérőre nincs pénze a falunak, járdaszigetet viszont régóta ígértek a lakóknak, és arról is beszéltek a település vezetői, hogy zebrát is szeretnének a faluban”.

Szenger István polgármester utal rá, sokáig eben az utcában élt, így ismeri jól, egy másik utcában is ugyanez a helyzet áll fenn. – Folyamatosan próbálkozunk a megoldással, a veszprémi, tapolcai és ajkai közúti üzemmérnökséget megkerestük. Azt mondták, pályázattal létrehozott beruházásokkal lehetne elérni a lassítást – fogalmaz a polgármester. Kiemeli, idén nyertek pályázatot közlekedésfejlesztésre, terveik szerint egy éven belül forgalomlassító szigetet építenek Tapolca irányából, Veszprém felől pedig sebességlassító falukaput. Terveznek megvilágított zebrát, sebességmérőt, de a fix sebességmérőnek nagyon örülnének.

A megengedettnél jóval gyorsabban közlekednek a járművek Pulán, a lakók szerint, akik fix sebességmérőt szeretnének a településen
Fotós: Balogh Ákos

 

Kiemeli, a szóban forgó út korábban négy számjegyű volt, amióta bevezették az útdíjat, átminősítették ezt az utat 77-es számúra, de a fejlesztések elmaradtak. Veszprém Tapolca között ez egy jó szakasz, kevés a lakott terület, az út minősége is jó, valószínűleg emiatt nagy a forgalom.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt kommunikációs osztályvezetője megkeresésünkre kiemelte, „Pula belterületi szakaszain a gépjárművek számára a megengedett legnagyobb sebesség 50 kilométer/óra. Sajnos általános tapasztalatunk is azt mutatja, hogy a nehézgépjárművek közlekedők egy része ezeket a korlátozásokat nem tartja be. Az út kiépítettsége viszont nem teszi indokolttá, hogy forgalomtechnikai beavatkozásokat tegyünk, ráadásul országosan is azt tapasztaljuk, hogy fix vagy rendszeres sebességmérés nélkül a korlátozások bevezetése sem hatékony. A főúton haladó nehézgépjárművek számát érdemben nem lehet csökkenteni, mivel más alternatív főútvonali lehetőségük nincs a környéken. Szakmai véleményünk alapján elsősorban hatósági ellenőrzések fokozásával van remény a kérdéses útszakaszon a gyorshajtások visszaszorítására.”

Fotós: Balogh Ákos

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya a témát érintő megkeresésünkre közölte: „A Veszprémi Rendőrkapitányság (VRK) illetékességi területéhez tartozó Pulán áthaladó 77-es számú főúton – belterületén és külterületén – rendszeresen végeznek sebességellenőrzést a rendőrök havonta több órában és több alkalommal. Pula belterületén az elmúlt 15 év alatt egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. A területen továbbra is rendszeresen és folyamatosan végeznek sebességellenőrzést a Veszprém megyei rendőrök. Ezen felül, a közúti közlekedési balesetek és egyéb jogsértések megelőzése érdekében, a VRK sebesség előrejelző készüléket fog üzemeltetni a Pula belterületén áthaladó főúton”.

A rendőrségtől tudtuk meg, hogy a faluban november 8-án, egy lakossági fórumon a település polgármestere és jegyzője mellett a veszprémi rendőrök is részt vettek. Itt a VRK körzeti megbízotti alosztályának vezetője, Horváth András rendőr főhadnagy többek között elmondta, a balesetek és egyéb jogsértések megelőzéséért a veszprémi rendőrök továbbra is rendszeresen végeznek sebesség ellenőrzéseket Pulán, és működtetni fognak egy sebesség előjelző készüléket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!