nyílt vízi úszás

2018.08.08. 14:17

Rasovszky Kristóf Európa-bajnok!

Éremért jöttem, és most nagyon boldog vagyok, hogy nyerni tudtam – nyilatkozta Rasovszky Kristóf, a Balaton Úszó Klub kiválósága, aki a skóciai úszó Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett öt kilométeren.

B. Virág Rita

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Szerda délelőtt 11 órakor rajtoltak el a nyílt vízi úszó Európa-bajnokságon az öt kilométeres táv résztvevői, köztük a veszprémi Rasovszky Kristóffal.

– Kristóf minden taktikai utasítást betartott. Megbeszéltük, hogy az utolsó körig az élmezőnnyel halad, megfelelően pozicionálja magát, s ezután az utolsó szakaszon megpróbál robbantani, ahogy a barcelonai Európa-kupán is tette. Az utolsó métereken jól látszott, kiváló erőállapotban van, egyszerűen nem engedte felúszni maga mellé a riválisokat, és végül biztos sikert aratott – összegzett Szokolai László, az úszó edzője. Kristóf 52:38.9 perccel végzett az élen, megelőzve két franciát, Alex Reymondot (52:41.7), valamint Logan Fontaine-t (52:44.4).

Szokolai Lászlótól megkérdeztük, mit mondott először Kristóf, amikor partot ért. – Nem tudtuk szavakba önteni az örömöt, egyszerűen belekiabáltuk a boldogságunkat a nagyvilágba – mondta a tréner.

A 21 éves veszprémi úszót, aki két éve junior világbajnokságot is nyert, a szervezők golfautóval szállították az éremátadó ceremóniára.

– Jó kis verseny volt. Sokáig elöl úsztam, de igyekeztem arra figyelni, hogy ne ússzak túl nagy iramot, mert a franciákról sejtettem, hogy végig tartják majd a tempót. Aztán hagytam, hogy átvegyék a vezetést, és vártam a megfelelő időpontot, mikor indíthatom meg a hajrát. Az utolsó fél körben aztán előztem, átvettem a vezetést, és innen már nem is engedtem ki a kezemből – mesélte Kristóf, hozzátéve, csütörtökön hasonló folytatásban bízik.

Kiderült, szülei a helyszínen izgulták végig a viadalt, s a verseny után elárulták, amikor átengedte Kristóf rövid időre a vezetést, akkor nem tudták eldönteni, ez a taktika része vagy esetleg elfáradt.

– Kicsit túlaggódták a dolgot, de sikerült megnyugtatnom őket – mondta nevetve. – Nagyon várom a következő feladatokat, de már nincs rajtam nyomás, megvan az érem, amiért jöttem. Jó erőben vagyok, bizakodó vagyok a 10, 25 kilométert és a váltót illetően is – nyilatkozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!