Szagot fogtak

2018.02.23. 20:00

Rangos elismeréssel tüntették ki a Veszprém megyei rendőrkutyákat

Emlékéremmel ismerte el a Veszprém megyei rendőrök és szolgálati kutyáik munkáját Tarcsa Csaba dandártábornok, Veszprém megyei főkapitány Pogány Péter rendőr ezredes, bűnügyi főkapitány-helyettes társaságában Balatonakarattyán, a Magyar Honvédség Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központjánál, pénteken, ahol a megye rendőrkutyái számára összevont képzést tartottak, és az átadáson gazdáikkal együtt valamennyien részt vettek.

Kovács Erika

Tarcsa Csaba emlékéremmel ismerte el a rendőrök és kutyáik munkáját Fotó: Penovác Károly

-Nagyra tartom a munkájukat, hiszen vállalják ezt a nem egyszerű, sok leterheltséggel és kiképzési idővel járó szolgálatot, így méltatta Tarcsa Csaba főkapitány a kutyás szolgálatot ellátó rendőröket. Utalt rá, ő maga is tart kutyát, és egy mondással élve úgy vélekedett, a kutya mindent tud, a gazdájának kell megtanulnia azt, hogyan lehet előhívni ezt a tudást belőle.

A rangos elismerést Borsos Dávid rendőr főtörzsőrmestert és kutyája, Marshall a Várpalotai Rendőrkapitányság, valamint Takács Krisztián rendőr zászlós és kutyája, Cézár, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) képviseletében vehette át a főkapitánytól, a németjuhászok pedig az érmet nemzeti színű szalaggal kapták meg a nyakukba, majd külön jutalom-csonttal is megajándékozták őket. Marsall, a nyomkövető kutya egy balatonfüredi óvoda betörőjét segített elfogni úgy, hogy az elkövető nyomába eredt, Cézár, a másik nyomkövető négylábú pedig egy küngösi ház betörőjéhez vezette el a rendőröket rövid időn belül.

Fotó: Penovác Károly

Tarcsa Csaba kérdésünkre azt mondta, a szolgálati kutyákkal, lovakkal erősebbek és többek a rendőrök napi munkájukban. Sok olyan feladatot meg tudnak oldani a kutyák, amit az ember nem, ilyen például a nyomkövetés, vagy robbanószer keresés. -A járőr, aki kutyával együtt teljesít szolgálatot sokkal erősebb, az eb akár saját élete kockáztatásával is védi gazdáját, a rendőrt. Jelenleg kilenc kutyája van a VMRFK-nak, cél, hogy egy-két év múlva 25 legyen, minden kapitányságon teljesítsenek velük szolgálatot, és a szakma minden területét le tudjuk fedni ezzel, hangsúlyozta a dandártábornok.

Tarcsa Csaba emlékéremmel ismerte el a rendőrök és kutyáik munkáját Fotó: Penovác Károly

Az átadáson a jutalmazott két kutyás rendőrön kívül megjelent Veszprém megye összes kutyás rendőre. Kutyáik a Macho nevű belga juhász, malinois kivételével valamennyien német juhászok.

Németh Zsolt, a VMRFK járőrvezetője Bálint nevű kutyájával, Molnár Zoltán, a Sümegi Rendőrörs körzeti megbízottja Spock-kal, Kajdi László, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság járőrvezetője Démonnal, Kocsis József, a Pápai Rendőrkapitányság járőre Macho-val, Geri Márk, a Balatonalmádi-Balatonkenese Rendőrörs járőrvezetője Uránnal, és Frankó György, a Tapolcai Rendőrkapitányság körzeti megbízottja Mandula nevű kábítószer-kereső kutyájával.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!