reformkori fesztivál

2017.09.26. 07:00

Romantikus Füred: háromnapos séta a századok között

Tizenkettedik alkalommal tartották meg a Romantikus Reformkor fesztivált a tóparti városban.

Sági Ági

A Balatonfüredi Turisztikai Egyesület rendezvényén a könnyed fesztiválhangulatot fajsúlyos kulturális programok gazdagították. – Eleinte kétnapos volt a fesztivál, a szombati felvonulással kezdődött. Aztán egyre több vendég jött a fesztiválra a városba, így elkezdtünk péntekre is esti műsorokat szervezni – meséli Vászolyiné Dobrosi Ágnes, a fesztivál művészeti vezetője. Lapunknak elmondta azt is, hogy mivel a turisztikai egyesület szervezi a fesztivált, így természetesen a vendégéjszakák növelése mindig is fontos cél volt, de a rendezvényen minden évben próbáltak kicsit úgy újítani, hogy minél több füredit is részvételre bírjanak. Több évfordulóra is emlékezett idén a fesztivál, a 200 éve született Arany Jánost az egyik hagyományos programmal idézték meg: az Ó, Füred, támadjon benned újra hagyomány című versmondó-találkozón Arany János verseit szavalták.

 

Az 500 éves reformációra Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke előadásával emlékeztek. Emlékműsort tartottak a balatoni vitorlázás 150. évfordulóján, és megemlékeztek a kiegyezés 150. évfordulójáról is. A Tempevölgy folyóirat szervezett Az országgyűléstől a fürdőig címmel előadásokat a témában. A Dőry család tiszteletére emléktáblát avattak a Hotel Astoriában, ami eredetileg a család nyaralója volt. Idén is megrendezték a Legyen ön a Romantikus Reformkor szakácsmestere versenyt, amelyre reformkori ételekkel neveztek a versenyzők, a helyi éttermek pedig kedvezményes menüsorokkal várták Füreden a vendégeket.

A fesztivál leglátványosabb része a felvonulás volt, amelyen a reformkori ruhába öltözött polgárok a Szent István térről a Kisfaludy színpadig sétáltak. Mint hét-nyolc éve mindig, most is Horváth Zsolt füredi verklis zenéjére gyűlt össze a tömeg. A tíz- éves, egyedi készítésű kintorna zenéje inkább az 1900-as évek elején volt divatos, de a fesztivál szlogenje séta a századok között, így itt a verkli is helyet kaphatott. A menetből idén hiányoztak a város reformkori hagyományőrzői, akik egy másik város másik rendezvényen képviselték a reformkort. Eljött viszont 75 iskolás Balatonkeneséről. Ők már második alkalommal vettek részt a felvonuláson, ami egyben interaktív történelem-óra is volt számukra.

A Kisfaludy színpadon tartott megnyitón Bóka István polgármester, Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke és gróf Bethlen István, a rendezvény fővédnöke tartott rövid köszöntő beszédet. A programok vasárnap estig tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!