Séta lelki megújulásunkért

2018.09.19. 14:00

A Balaton-felvidéken járták a zarándokutat

A hazáért felajánlott s a Fájdalmas Szűzanya búcsújával véget ért Balaton-felvidéki zarándoklatról Székely János püspököt, lelki vezetőt kérdeztük.

Laskovics Márió

A zarándokok a balatonalmádi Szent Imre-templomnál, elöl balról a harmadik Székely János püspök Fotó: Vásárhelyi Dániel

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a háromnapos sümegi gyalogos zarándoklatot a Balaton-felvidéken a hazáért a Mária Út Közhasznú Egyesület szervezésében a hétvégén. A zarándoklat pénteken indult a balatonalmádi Szent Imre-templomtól, és Balatonfüredet, Pécselyt, Vászolyt, a Káli-medencét, a Csobáncot és Tapolcát érintette. A negyvenkét fős csoport Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke, illetve Székely János szombathelyi megyés püspök vezetésével mintegy 88 kilométeres táv megtétele után érkezett meg vasárnap Sümegre, a Sarlós Boldogasszony ferences kegy­templomba, és részt vett a Fájdalmas Szűzanya búcsúján.

A zarándokok a balatonalmádi Szent Imre-templomnál, elöl balról a harmadik Székely János püspök Fotó: Vásárhelyi Dániel

Székely János püspök 17 évesen Częstochowában ismerkedett meg a zarándoklással, s máig ható élmény számára az örömteljes vendégszeretet, mintha az egész lengyel nép szíve együtt dobbant volna. Mint mondta, ott a zarándoklás hatalmas jelentőségű nemzeti mozgalom. Mi egyelőre távol állunk ettől méreteiben, de az élmény ugyanaz. Néhány nap alatt az ember tüdeje friss levegővel, a lelke pedig kegyelemmel telik meg.

– Gyönyörű a táj, ámulattal néztük a teremtett világot, és közben a szívünk békével töltődött. A napindító elmélkedések után rózsafüzérek, énekek és csend váltották egymást a gyaloglás során. A falvakban énekünkből erőt meríthettek a helyiek. A zarándoklat állandó állomásán, Tapolcán a hívő közösséggel együtt vettünk részt az esti szentmisén, és egy helyi család nagy tortát készített a 15. évfordulóra, bibliai mondattal – mesélt benyomásairól a zarándoklat lelki vezetője.

Székely János püspök ugyan rövidebb utakon gyakran vesz részt, a sümegin első ízben járt. Azonban fontosnak érezte, mert örülne, ha egész Magyarországon erőre kapna a zarándoklás. Nemzetünk óriási szükséglete, emelte ki, hogy tisztábban lássunk, lelkileg megerősödjünk. Mindenekelőtt lelkileg kéne talpra állnunk a 20. század traumáiból – véli.

Ahhoz, hogy újra sok házasság kötődjön és sok gyermek szülessen, az emberek szívét kéne megtölteni nagylelkűséggel, bizalommal, életkedvvel. Egy-egy zarándoklat ebben segít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!