Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület

2017.12.04. 20:00

Szakértelemmel, szeretettel a fogyatékkal élőkért

Átlagemberként nem mindig vagyunk felkészülve arra, hogy ha fogyatékkal élőkkel találkozunk, tudjuk azt, hogy mivel segítsünk, ám egy dolgot mindenképpen megtehetünk, hogy nyitottak maradunk – emelte ki Brányi Mária alpolgármester a VENŐKE által szervezett, Szakértelemmel, szeretettel című konferencia megnyitóján hétfőn a városházán.

Leitner Vera

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává, felhívva a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira, igényeire, jogaira. Ennek apropójából szervezett a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (VENŐKE) hétfőn konferenciát Szakértelemmel, szeretettel címmel, melynek résztvevői a nap során igényes szakmai és módszertani előadásokat hallhattak a témában. A cél az intézmények tevékenységének ismertetése és a tapasztalatcsere volt, konzultációs lehetőséget biztosítva a meghívott szakemberek és az érintett szülők között.

– A VENŐKE életre hívásának célja a nők esélyegyenlőségének növelése volt, azonban már alapítása óta folyamatosan támogatott valamennyi társadalmilag hátrányos helyzetű csoportot – mondta el a Máthé Éva, a VENŐKE elnöke, aki hangsúlyozta, az egyesület 2017-ben az értelmileg akadályozott gyermekeket, fiatalokat nevelő családokat és az intézmények nevelőit, közreműködőit kívánta megszólítani. – Úgy gondoltuk, hogy az ő életükben előforduló nehézségek és a fejlesztési lehetőségek megismerése nemcsak a szűkebb szakmának, hanem az egész társadalomnak érdeke – fogalmazott az elnök.

– Magyarországon több mint hatszázezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékkal élők számát, sorsuk alakulása a lakosságnak közel egyharmadát érinti – hívta fel a figyelmet beszédében Brányi Mária alpolgármester. – Közvetve azonban szinte mindnyájunkat érint az ügy, hiszen ismerünk a környezetünkben élő, születésük óta, betegségből fakadóan vagy baleset következtében fogyatékkal élő embereket. Fogadjuk el, próbáljuk magunkat felkészíteni, hogy meglássuk, meghalljuk a problémákat és próbáljuk meg ezt a nyitottságot arra használni, hogy azt az eszköztárat, mely akár egyénként, akár közösségként a rendelkezésünkre áll, ennek a nehézségnek a kezelésére fordítsuk – fogalmazott az alpolgármester, aki kiemelte, fontos feladatunk az is, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik a különösebb odafigyelésre szorulóknak szentelik idejüket, energiájukat.

– Az eltelt évtizedekben Magyarországon jelentős változások történtek a jogalkotásban, annak érdekében, hogy a fogyatékos emberek társadalmi integrációjához, s életminőségük javításához megtehessük a szükséges lépéseket – Bernáth Ildikó, a Kozmutza Flóra Alapítvány kuratóriumi elnökem aki utalt az 1998-as A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségről szóló törvényre, az ENSZ-egyezmény 2007-es ratifikálására, az Országos Fogyatékosságügyi Programra, valamint az Európai Unió stratégiájára, mely 2010–2020-ig jelöli ki azokat a célokat, melyek megvalósítására valamennyi tagállam törekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!