Kulináris ínyencségek

2018.02.21. 10:30

Tapolcafőieket is díjaztak a rangos gasztronómiai versenyen

Több rangos elismerést, köztük arany minősítéseket is kiérdemeltek a Tapolcafői Kertbarátkör tagjai a nyolcadik alkalommal megrendezett Noszlopi Ízparádé gasztronómiai versenyén. Végh Ferencné egymaga három aranyérmet vehetett át.

Polgár Tibor

Végh Ferencné (a fenti fotón balra) a süteményei és a lekvárjai mellett a kocsonyájával (balra) is arany minősítést érdemelt ki a szakmai zsűritől a nyolcadik alkalommal megtartott Noszlopi Ízparádé gasztronó-miai versenyén Fotó: Végh Ferenc

Étel és kultúra

Somogyi Zoltántól, a Tapolcafői Kertbarátkör Közhasznú Egyesület elnökétől megtudtuk, tagságuk negyedik alkalommal vett részt nagy sikerrel a noszlopi önkormányzat, a Noszlop Községért Alapítvány és a Lucullus Borlégió által szervezett Noszlopi Ízparádén. Mint mondta, a gasztronómia a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya, művészete. Jean Anthelme Brillat-Savarin francia jogász, politikus, gasztronómus szavait idézve hozzátette: „A gasztronómia mindannak az intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással. Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.”

Végh Ferencné (balra) a süteményei és a lekvárjai mellett a kocsonyájával (lent) is arany minősítést érdemelt ki a szakmai zsűritől a nyolcadik alkalommal megtartott Noszlopi Ízparádé gasztronómiai versenyén Fotó: Végh Ferenc

 

- A gasztronómiához hozzátartozik a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája, és minden más, ami az étkezéshez kapcsolható. Ennek jegyében rendezték meg immár nyolcadik alkalommal a Noszlopi Ízparádét. A zsűri nemcsak az ételeket, hanem a terítést is értékelte. Négy versenykategóriát hirdettek meg: a kocsonyák, a sütemények, az eltett ételek, valamint a kenyerek mezőnyét. Ezek közül háromban volt tapolcafői nevező is – jegyezte meg Somogyi Zoltán.

Harmadszor is arany

Végh Ferencné a Tapolcafői Kertbarátkör tagjaként kocsonyájával ismét arany minősítést érdemelt ki, mint ahogyan a süteményeivel és a befőttjeivel úgyszintén.

- Végh Ferencné, Irénke harmadik alkalommal vett részt ezen az eseményen, és a kocsonyájával mindig aranyérmet szerzett. Ám nemcsak a kocsonyája nyerte el Szabó Péter fogadós, gyémántdiplomás gasztronómus és zsűritársai tetszését, hanem az asztalon dekorációként elhelyezett virágkollekciója is, amelyek közül az egyiket száraztésztából, míg a másikat zöldségekből állította össze. Irénke kreativitását, újszerű látásmódját korábban a Pápai Agrárexpón ugyancsak megcsodálhattuk. Kizárólag természetes alap-anyagokkal dolgozik, és a hagyományos módon készült ételeket részesíti előnyben. Süteményeiért, a csokikosárért és a habos süteményért, valamint a nem mindennapi lekvárjaiért, a szőlő- és a bicskelekvárért szintén arany minősítést kapott. Rendkívül büszkék vagyunk Irénkére, hogy gasztronómiai tudásával is öregbíti a kertbarát körünk hírét – fogalmazott a tapolcafői kertbarátok vezetője.

Őket is díjazták

Somogyi Zoltán kiemelte, Megyeri Boglárka Esterházy-tortája is arany minősítést kapott, míg Banai Ferencné, Bognárné Heszler Bernadett és Németh Lajosné befőttjeit az eltett ételek kategóriájában ezüstéremmel díjazták. – Bernadett pálinkás baracklekvárja is különlegesnek számított. Süléné Szalay Ildikót pedig bronzéremmel jutalmazták befőttjeiért – fűzte hozzá az egyesületi elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!