teljes apátiában a szurkolók

2018.05.20. 17:06

Ezt nem akartuk látni: Veszprémben lett bajnok a Szeged!

Minden idők legizgalmasabb bajnoki döntőjét vívta a MOL-Pick Szeged és a Telekom Veszprém, ahol a címvédő bakonyiak pocsék első félidő után hiába játszottak óriási szívvel és még több akarattal, nem tudták ledolgozni négygólos hátrányukat. Ha reálisan nézzük a két mérkőzést, a Tisza-partiak nem érdemtelenül lettek bajnokok.

B. Virág Rita

Telekom Veszprém-MOL-Pick Szeged 29:26 (14:17)

Veszprém, 5000 néző. V.: Herczeg, Südi. Telekom Veszprém: Alilovic – Gajic 4 (2), Nagy 2, Nenadic 4, Sulic 1, Ilic 4, Manaskov 3. Csere: Mikler (kapus), Terzic, Schuch, Jamali 3, Blagotinsek 3, Tönnesen 5. Edző: Ljubomir Vranjes. MOL-Pick Szeged: Sego – Sostaric 5, Gaber, Petrus 1, Bánhidi 1, Kallman 3, Skube 4. Csere: Balogh, Bodó 7, Sigurmannsson 2 (2), Blazevic 1, Srsen 1, Gorbok, Zsitnyikov 1. Edző: Juan Carlos Pastor.

Kiállítások: 8, ill. 6 perc.

Hétméteresek: 2/2 ill. 3/2.

 

Zsinórban tizenegyedik, összességében a huszonhatodik bajnoki aranyért hajtott a Telekom Veszprém, a címvédéshez pedig négygólos hátrányt kellett ledolgoznia a MOL-Pick Szegeddel szemben.

A hazaiak jegyzőkönyvében egy hely üresen maradt: a nemrég kéztörést szenvedett Lékai Máté is mezt húzott, de Gasper Margucot, valamint Cristian Ugaldét is melegíteni küldte Ljubomir Vranjes vezetőedző.

Biztos kimaradó volt viszont Ancsin Gábor, valamint William Accambray, Győri Mátyás és Andreas Nilsson is.

A veszprémi szurkolók a találkozó előtt közösen hangolódtak az összecsapásra, egy közeli vendéglátó egységtől több száz pirosba öltözött drukker vonult a Veszprém Arénához.

A bemelegítés előtt a félpályán, amely egyfajta demarkációs vonalként funkcionált ekkor, ölelkeztek, pacsiztak a rivális játékosok, mintha nem is a bajnoki címről döntő ütközet előtt álltak volna, csupán egy tét nélküli találkozóra vártak volna.

Nemes gesztust gyakorolt a Telekom Veszprém, amikor az idény végén profi pályafutását a MOL-Pick Szeged színeiben lezáró Zubai Szabolcsot köszöntötte. A korábbi válogatott beállósnak a klub utánpótlás-igazgatója, Gulyás Péter fejezte ki elismerését.

A veszprémiek arcán kiütközött a feszültség, a szegediek valamivel felszabadultabban vágtak neki a mindent eldöntő összecsapásnak.

Sostaric szerzett előnyt a csapatának, majd Kallman növelte a különbséget (3. perc: 0:2). Ilic bombázott Sego kapujába. Schuch kapott kétperces kiállítást Bodó átlövését követően, aztán Alilovic ütötte ki a szegedi próbálkozást.

A Veszprém teljesen zavart együttes benyomását keltette, sorra adta el a labdákat, nyoma sem volt annak a csapatnak, amely az ősszel a Szegedet kilenc góllal verte, ráadásul idegenben. A Telekom zsinórban adta el a labdákat, 1:5-nél Vranjes edző időt kért.

A hazai közönség nem engedte el kedvenceik kezét, zúgott az „Építők!, Építők!”, Manaskov kapart össze egy labdát s gyötörte be Sego kapujába, 2:5.

Nem csökkent a különbség, sőt mi több, Kallman újabb indításgólját követően 3:8 állt az eredményjelzőn.

Döbbenetes volt látni, ahogy az egykor rettegett veszprémi hatos falon úgy futottak keresztbe és könnyedén gólt lőni a szegediek, ahogy akartak. A félidő derekához érve az O-szektor elkeseredetten fütyült, míg a többi néző csendben és szomorkásan üldögélt. A katarzis a vendégeknek ütött be, Skube találatával 4:10 volt az állás.

Jamali szépített, Mikler védéssel mutatkozott be. Blagotinseket is szépen játszották meg, majd Mikler újabb bravúrja után Gajic lódult meg. Először fordult elő, hogy zsinórban három gólt szerezzen a Veszprém (20. perc: 7:11).

Tűzbe jöttek a nézők is, főleg, hogy Sigurmannsson kiállítást kapott, de egy eladott labda megint elcsöndesítette a piros mezes drukkereket. Manaskov, amit lehetett, bedobott, Gajic pedig hetessel faragta háromra a hátrányt (22. perc: 9:12).

A Tisza-partiaknál Skubét nem tudták tartani a bakonyiak, kiválóan irányított, a gólszerzésből és az előkészítésből is kivette a részét. A Telekomnál Jamali tartotta ébren a reményeket, ám Sostaric remek góljával ismét négy volt közte (11:15).

Páros kiállítást kapott Nenadic és Thiagus Petrus egy kis kakaskodás miatt, a játékvezetők jól döntöttek, hiszen az indulatok kezdtek elszabadulni. A kapus nélkül támadó veszprémiek újabb eladott labdáját Blazevic vágta a kapuba, Ilic az utolsó pillanatban válaszolt (14:17).

A félidőt jelző sípszó után az O-szektor nyomdafestéket nem tűrő stílusban reagált a látottakra, a láthatóan ezer fokon égő Schuch Timuzsin szaladt ki a vezetőjükhöz, Gyurákovics Istvánhoz, és kisebb szóváltást követően a beálló berobogott az öltözőbe.

Mikler védése adta meg az alaphangot a második játékrészben, majd Blagotinsek harcolt ki hetest. Gajic büntetőjével új erőre kapott a közönség.

Mikler húzta le a rolót, Manaskov sajnos először rontott, így elmaradt a felzárkózás. Nenadic és Srsen góljait követően Schuch ült le két percre, aztán Thiagus Petrus lódult meg egy eladott labdával (37. perc: 16:19).

Ilic faragta egyre a hátrányt, Blagotinsek góljánál pedig majdnem felrobbant az aréna (40. perc: 19:19).

Mikler és Sego pillanatai következtek, majd Ilic zseniális passzából Sulic először szerzett vezetést a Veszprémnek! Egy emberként ugrott talpra az ötezer néző, a Pick pedig azonnal időt kért (42. perc: 20:19).

A veszprémi védőfal felkeményedett, legszebb napjait idézte, Gajic ziccere után pedig őrült hajsza indult (44. perc: 21:19).

Bodó szépített, majd kapusát lehozva támadott a Szeged, de Nagy labdaszerzés után a vendégek kapujába pattintott.

A hajrához érkezve már rendre két góllal ment a Veszprém, ám kellett volna még egy kicsi a bajnoki aranyhoz. A Szeged ügyesen húzta az időt Gaber kiállításánál. Schuch nem bírta tovább idegekkel, Skube lökése után visszalökött, mindketten kiállítást kaptak, a veszprémi pedig piros lappal kiállt.

Manaskov ziccere után először vezetett hárommal a Telekom, ráadásul Sostaricot kiküldték két percre. „Veletek vagyunk, győzni akarunk!” – harsogta a több ezer hazai szurkoló.

Bodót nem tudták tartani a bakonyiak, a túloldalon Gajic rontott ziccert (57. perc: 26:24). Zsitnyikov egyre hozta fel a csapatát. Alilovic érkezett Mikler helyére.

Tönnesen szerzett két gyors gólt, s az 59. percben visszatért a remény (28:25). Minden eddiginél hangosabban tombolt az aréna, Bodó így is bevágta. Negyvennyolc másodperc maradt, Tönnesen villant újra. A Szeged időt kért.

Aztán hiába adta el a labdát a vendég együttes, Blagotinsek emberrel a nyakán fölé vágta a lasztit, s így a Szeged lett a bajnok.

A szegedi szurkolók őrjöngtek, a veszprémiek teljes apátiába süllyedtek. Minden idők legizgalmasabb döntőjében túl későn hajrázott a Telekom, és túl sok hibát vétett ahhoz, hogy ledolgozza a hátrányát.

Ljubomir Vranjes: – A két mérkőzés alapján a szegediek jól védekeztek, jól is támadtak, nagyon jó csapattal szemben maradtunk alul. Saját részünkről a taktika végrehajtásával nem vagyok elégedett százszázalékosan. Sok leckét kaptam Veszprémben, hullámzó teljesítményt nyújtottunk, egyszer rosszul játszottunk, aztán meg jól. Ez jellemezte ezt a mérkőzést is, az első félidőben gyengék voltunk, a másodikban viszont már feljavultunk. Az idén összesen hét mérkőzést vesztettünk, ezek közül négy elfogadható, három viszont egyáltalán nem. Szomorú, csalódott, és dühös vagyok, senki sem szereti ezt a helyzetet, ám mindent megpróbálunk a fejlődés érdekében a következő szezonban. A távozóknak külön köszönetet szeretnék mondani, sokat tettek ezért a klubért, akik maradnak és akik jönnek, azokkal pedig megpróbálunk mindent, hogy a következő évben jobban teljesítsünk.

Nagy László: – A két mérkőzés alapján jó teljesítményt nyújtott a Szeged, minden fronton. Jól akartunk kezdeni, de beragadtunk a rajtnál, aztán a második félidőben visszajöttünk, acélosabb lett a védelmünk, ám az utolsó tíz percben már nem tudtunk újabbat lépni. Rengeteg dolgon kell jövőre javítani. A távozó játékosok miatt sokkal fájóbb ez az ezüstérem, mélységes a csalódás bennem. Sajnos a két sérülés nem jött jól a szezonban, így én sem tudtam megfelelő teljesítményt nyújtani.

Juan Carlos Pastor: – Nagyon örülök a bajnoki címnek, úgy érzem, összességében, a két meccs alapján jobbak voltunk és megérdemeltük a bajnoki címet. Az első félidőben remekül játszottunk, a másodikban főleg a góllövéssel voltak problémáink. A hajrában hiába szenvedtünk, végig el tudtuk hinni, hogy meg tudjuk csinálni, és jó döntéseket hoztunk. Decemberben nagyon rosszul állt a szénánk, de a klubtulajdonosok mellénk álltak és bizalmat szavaztak nekünk. Ezt nem szabad elfelejtenünk. Külön köszönet a játékosaimnak, a csapat minden más tagjának, a szurkolóknak. Ezt a győzelmet a családomnak dedikálnám, az édesapámnak, aki augusztusban hunyt el, és mindig kérdezte, mikor verjük már meg a Chema (a nyáron igazolt el Veszprémből az irányító – a szerző.) csapatát. Öt évvel ezelőtt érkeztünk, de csak most értük el a céljainkat, itt nagyon nehéz bajnoki aranyérmet nyerni.

Bodó Richárd: – Óriási párharcot vívtunk, remek csapat a Veszprém. Nagyon boldogok vagyunk, ki kell élveznünk ezt a történelmi győzelmet. Szeretnénk szurkolóinkkal közösen ünnepelni Szegeden, a Dóm téren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!