fő az óvatosság

2017.11.13. 14:00

Téli gumicsere: ne ezen múljon a biztonság!

Ha tartósan hét Celzius fok alatt marad a hőmérséklet, cseréltessük le a nyári gumit télire, mert utóbbival jóval biztonságosabb a közlekedés! – tanácsolta a rendőrség. A gépjármű oktató szerint a téli gumi alapvető a téli közlekedésnél, a gumiszerelő azt mondta, egyre többen és újra cseréltetik át az abroncsokat.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos

Aradi Virág, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) sajtóreferense kifejtette: hidegben a gumiabroncs anyagának összetétele miatt a nyári gumi megkeményedik, és függetlenül az aszfalt nedvességétől tapadása csökken. Ilyenkor megnő a fékút és ezzel együtt a féktávolság is. Hidegben az útfelület is lehűl, a csúszós, jeges utakon a biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. A sajtóreferens aláhúzta, a téli gumiabroncsok anyaguknak, kialakításuknak és szerkezetüknek megfelelően hét Celsius fok alatti hőmérsékletben jelentősen nagyobb tapadási tényezővel rendelkeznek, ezáltal sokkal alkalmasabbak a megváltozott körülmények közötti használatra, speciális mintázatuk van. A téli hónapokban több, és másfajta csapadékra kell számítani, ezért a mintázatnak ennek megfelelően kell a kerekek alól a csapadékot elvezetnie. A mintázat mellett a téli gumiabroncson lényegesen több lamella található, mint egy nyári gumin. Eszerint az útburkolaton lévő tömörödött hóban jóval több éllel tud a gumiabroncs kapaszkodni, így a tapadás és az iránytartás fokozódik.

Hidegben történő autózásnál a jó tapadás és a jó fékhatás mellett az egyenes- és oldalirányú úttartás biztosítása szintén fontos. -Hasonlóan a nyári gumiabroncsokhoz, a téliek esetében is ügyelni kell a megfelelő profilmélységre. Ne használjunk négy milliméternél kisebb mintázat mélységű gumiabroncsot! Sokan úgy keresnek gépkocsijukra téli gumit, hogy a tapadása hóban és jégen is ugyanolyan legyen, mint a nyárinak normál aszfalton, de ilyen abroncs nincs. A gumiabroncs nem vezet helyettünk, csupán lehetőséget ad arra, hogy biztonságosabban közlekedjünk, fogalmazott a sajtóreferens. Javasolta: a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ezért kér mindenkit, hogy a gépkocsiján lévő nyári gumiabroncsait cseréltesse le jó minőségű – három évnél nem öregebb – téli gumiabroncsokra! Mindannyiunk felelőssége és kötelessége, hogy fokozott óvatossággal vezessünk, vigyázzunk magunkra és közlekedő társainkra, hiszen mindenkit hazavárnak!

Fotó: Balogh Ákos

-Két éve azt lehet látni, hogy mind többen döntenek úgy, hogy téli gumiabroncsra cseréltetik a nyárit, ráadásul újat tetetnek fel a járművekre, utalt tapasztalataira Biró Tibor, egy veszprémi műhely vezetője, ahol csúcsszezon van, megállás nélkül dolgoznak, sokan most cseréltetik a gumikat. Azt javasolta, hogy a tumultus elkerülése miatt célszerű lenne, ha októberben és nem november elején, az utolsó pillanatban érkezne mindenki a cserére, mert akkor nem kellene várakozni, és így novemberben már biztonságosan, téli gumival közlekedhetnének az autósok.

Tárnai Balázs gépjárművezető oktató közölte, tanulóinak az első fontos tudnivalók között említi meg a téli gumi jelentőségét, melynek – mint mondta- alapvető szerepe van a biztonságban. Tanulói saját bőrükön tapasztalják meg, hogy az ilyen abroncs mennyivel jobban tapad a hóban. Kiemelte, négy milliméternél kisebb bordázatú abronccsal nem tanácsos télen elindulni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!