benne lesznek a címerben

2018.01.25. 17:30

Természeti büszkeség Porván: hódok a pataknál

A hódok jelenléte Porván különleges környezeti értéket, természeti érintetlenséget jelent, amely a községünk erénye és büszkesége, fogalmazott Veinperlné Kovács Andrea polgármester.

Kovács Erika

- Tudomásunk szerint már évszázadok óta jelen voltak a hódok Porva község életében, a településen levő patakot is róluk nevezték el. Néhány éve visszatelepültek a falu külterületére, ahol a patak mentén „rendezkedtek be”. Napjainkra életterüket kiterjesztették egész közel a település lakott részéhez, ugyanis alig néhány méterre már láthatóak a hódmunkálatok nyomai – utalt az állatokra a polgármester. Veinperlné Kovács Andrea hozzáfűzte, az önkormányzat szeretne a hódok közelébe néhány kamerát kihelyezni, amely rögzíti az éjszakai állatok mozgását, viselkedését, akik a téli időszakban több hódvárat is építettek az általuk kidöntött fák vékonyabb ágaiból. Ezek stabil építményeknek bizonyultak, ugyanis a hevesebb esőzéseknek is ellenálltak.

A polgármester megemlítette, idén januárban a helyiek azt tapasztalták, hogy a patak vízállása a korábbi évekhez képest jelentősen megemelkedett, amelynek hátterében az itt élő hódpopuláció építő munkája áll. Valószínűleg a megfelelő, zavartalan élettér következményeként jelentősen megnövekedett az állatállomány száma mostanra, így lényegesen jelentősebb „fakitermelést” végeznek. A település elöljárója kiemelte, természeti környezetük rendkívül gazdag, és folyamatosan képesek megújulni a hódok által kitermelt fásszárú növények, ezért egyelőre a körülményeket a természet egyensúlyban tartja. – A hód védett állatfaj, amit az itt élő emberek tiszteletben is tartanak. Az elszaporodásuk másik oka az, hogy nincs természetes ellenségük, amely veszélyeztetné  őket.

- A Porva környezetében élő hódpopuláció mostanra óriási érdeklődés középpontjába került, így az önkormányzat úgy döntött, hogy kerüljenek be ezek a szorgalmas kis állatkák a község értékei közé és váljanak a falu turisztikai jelképévé – hangsúlyozta a polgármester. Utalt rá, ennek kapcsán felkeresték Lajtafalvi Katalint, a zirci III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettesét, művészeti vezetőjét azzal a kéréssel, hogy egy pályázaton az intézmény tanulói tervezzenek Porvának olyan címert, amelyen a Kőris-hegy mellett a település jelképének számító hód is látható.
Várakat építenek a hódok a pataknál, Porván Fotó: önkormányzat

A polgármester terveikről kifejtette, az önkormányzat a közeljövőben a turizmust szeretné fejleszteni, amelynek fontos része a természeti környezetük bemutatása. Szeretnék széles körben megmutatni Porva értékeit, és ezzel népszerűsíteni a térséget is. A hódok élőhelye melletti területen szeretnék visszaállítani az egykori Pálos-halastavat. – Ezzel a tájat érintő rekonstrukcióval nem csupán a természeti értékeinket gazdagítjuk és örökítjük át az utókor számára, de a pálos rend által ránk hagyott történeti értékeket is meg tudnánk őrizni, érvelt Veinperlné Kovács Andrea.

Borítókép: pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!