Energiatakarékos hőközpontok

2017.12.13. 10:30

Törekednek a kazánok korszerűsítésére és a hatékony működtetésükre

A WWF Magyarország friss jelentése szerint hazánkban a települések több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés, az energiaszegénység a települési önkormányzatok 80 százalékát érinti, és a helyi önkormányzatok középületeinek hőszigetelése és fűtési rendszere is rossz állapotban van.

Borsos Renáta, Tóth B. Zsuzsa, Molnár Sándor

Surányi József műszakvezető-helyettes a Haszkovó utcai fűtőműben. Folytatják a hőtávvezetékek felújítását Fotó: Balogh Ákos

A kutatás – amelyre az önkormányzatok 22 százaléka válaszolt – szerint a középületek egyharmada nincs szigetelve, a nyílászárók fele közepes vagy rossz állapotú, de a kazánok és hőleadók helyzete sem sokkal jobb. Az önkormányzatok 60 százalékának pályázati próbálkozása sikertelen volt az elmúlt tíz esztendőben. Az általunk megkérdezett három városban – a jelentéssel ellentétben – korszerűsítették a kazánokat, jó állapotúak a hőközpontok.

A Primer Ajka Távhőszolgáltató Kft ügyvezető igazgatóját Holczinger Józsefet kérdeztük a hatékony energiafelhasználásról, a fűtési rendszerek működéséből adódó esetleges téli légszennyezettségről, illetve a középületek fűtési berendezéseinek állapotáról. Az ajkai ügyvezető igazgató elmondása szerint, a helyi önkormányzat sikeres pályázati támogatásból az elmúlt években számos fejlesztést valósított meg.

Jobb hatásfokkal dolgozik a Haszkovó utcai fűtőmű. Surányi József műszakvezető-helyettes Veszprémben Fotó: Balogh Ákos

Ajka középületeinél javarészt pályázati forrásból javítottak a hőszigetelésen, kicserélték korszerűbbre a nyílás-zárókat, és a fűtési rendszert is részben korszerűsítették. A városi intézményrendszerben folyamatosan történnek olyan korszerűsítések, amelyek az energiamegtakarítás elérésére irányulnak. Holczinger József szerint a légszennyezettségi adatok javuló tendenciát mutatnak, persze ez alól kivételt képeznek azok az esetek, amikor a szélsőséges időjárási körülmények miatt magasabb a levegőben a szennyező anyagok koncentrációja.

Ajka szerencsés helyzetben van a téli időszakban a fűtés miatti légszennyezettségi adatokat illetően, mivel a lakosság 60 százaléka a távhőszolgáltatásban érintett, de természetesen vannak családi házas lakóövezetek is, ahol többségben nem gázzal fűtenek. Ezért télen ezeken a városrészeken gyakori a levegőben a por- és a füstgázszennyezés.Tapolcán a város távfűtő- vezeték-hálózatának felújítása idén történt.

A Tapolcai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetőjétől, Gáspár Andrástól megtudtuk, hogy a 2014-ben megkezdődött felújítás folytatása időszerű volt már, a több évtizedes vezetékek elhasználódtak, a fűtési időszakban történő meghibásodásokat is meg kellett előzni. A mun- kálatok a Városgazdálkodási Alapítvány átadott támogatásából, azaz saját erőből készültek, közel 30 millió forintos költségből. A pályázati kiírás ugyanis nem felelt meg erre a célra. A kivitelezés befejeződött szeptember végére, az idei korai fűtés elindítását sem zavarták.

Surányi József műszakvezető-helyettes a Haszkovó utcai fűtőműben. Folytatják a hőtávvezetékek felújítását Fotó: Balogh Ákos

A város két fűtőművét folyamatosan karban- tartják, üzembiztosan működik a rendszer. A kazánoknál néhány éven belül aktuális a felújítás, a működést azonban most nem veszélyezteti semmi. Az épületek hőközpont- jainak állapota változó, de mindegyik jól működik. Folyamatosak a fejlesztések a VKSZ Veszprémi Köz-üzemi Szolgáltató Zrt. Hőszolgáltatási Igazgatóságán, amely ellátja a város területén a távhőtermelés és a távhőszolgáltatás feladatait. A meleg víz rendszerű kazánokban földgázt tüzelnek a megyeszékhely négy kazánházában. 2015-ben történt meg a Haszkovó utcai fűtőmű rekonstrukciója. Idén az akkor létesült két új kazánra füstgáz- hasznosítót telepítettek, illetve folytatják a hőtávvezetékek felújítását. Propántartállyal is rendelkeznek arra az időszakra, amikor a csúcsigények jelentkeznek a fűtésben.

Az új rendszertől 10 százalék energiamegtakarítást vártak, amely realizálódott is az elmúlt másfél év során. Lényeges, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően – a jobb hatásfok miatt – kevesebb földgázt kell eltüzelni, ezáltal kevesebb a kibocsátott füstgáz mennyisége és károsanyag- tartalma is. A hőszolgáltató mintegy nyolcezer lakás fűtéséről gondoskodik a megyeszékhelyen, ahol a fűtési szezon gond nélkül indult. Idén átlagos télre számítanak, bár egyre nő a fűtött napok száma, amely ebben a szezonban elérheti a 220-at is – tájékoztatta lapunkat Polhammer Kálmán hőszolgáltatási igazgató.

KITISZTÍTVA GAZDASÁGOSABB

Sass Tamás fűtéstechnikai szakember kifejtette: évente legalább egyszer mindenkinek érdemes ellen-őriztetnie a fűtőberendezését, amit célszerű szakemberrel kitisztíttatni, ugyanis a készülékre lerakódott szennyeződés rontja az égés minőségét, ráadásul balesethez is vezethet. Ugyanez érvényes a füstgáz- elvezető rendszerre, ugyanis az eltömődött, vagy nem megfelelően légtömör kémény is rontja a tüzelés hatásfokát, és növeli a veszélyes gázok lakótérbe történő be-áramlásának kockázatát. Az eltömődések, a szabálytalan házi kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, és a zárt térbe visszajutó gázok komoly veszélyt jelentenek az emberi szervezetre. A szilárd tüzelésű fűtés esetében is rendkívül fontos, hogy megfelelően ellenőrzött és karbantartott, jó hatásfokú tüzelőberendezésben égessük el a tüzelőanyagot, megfelelő égéslevegő biztosításával. Ezáltal a szilárd légszennyező anyag kibocsátását és a tűzifa-felhasználást is csökkenthetjük. A jogszabály szerint tilos otthoni fűtőberendezésekben elégetni a háztartásban felgyülemlett hulladékokat, mivel ez jelentősen szennyezi a környezetet, károsítja az ember egészségét. Szilárd tüzelésű fűtőberendezésben csak papírhulladék, valamint veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék égethető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!