a tavalyi volt a legjobb év

2018.02.27. 17:51

Turisztikai fejlesztések kezdődnek Veszprém megyében közel 20 milliárd forintból

Az ország történetének a tavalyi volt a legjobb turisztikai éve, hangsúlyozta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kedden.

Marton Attila

Fotó: Penovác Károly

Kiemelte, 2010 óta rekordokat dönt a vendégek és az eltöltött vendégéjszakák száma is Magyarországon. Tavaly közel 12 millióan mintegy 30 millió vendégéjszakát töltöttek hazánkban, ami 51 százalékkal haladja meg a 2010-es adatot. Hozzátette, Veszprém megyében tavaly 702 ezer vendég mintegy kétmillió vendégéjszakát töltött el, ez egyharmados növekedés jelent 2010-hez képest.

Guller Zoltán elmondta, a balatoni kiemelt turisztikai térségben – amelynek része Veszprém is – a kormány 367 milliárd forintból hajt végre fejlesztéseket.

Fotó: Penovác Károly

Hangsúlyozta, a következő években több mint 19 milliárdból valósulnak meg turisztikai célokat szolgáló beruházások Veszprém megyében. Kikötő- és hajóparkfejlesztések kezdődnek el és e-kikötők létesülnek kilenc milliárd forintból, kastélyok és várak újulnak meg 4,2 milliárd forintból Sümegen, Cseszneken és Várpalotán. Emellett ötmilliárdot költenek a Balaton körüli kempingek fejlesztésére, megújul Balatonfüreden a reformkori városrész, valamint javítják és összehangolják a balatoni közlekedési rendszert is. A vezérigazgató kiemelte, a cél a turisztikai térségek komplex fejlesztése, a beruházások a szálláshelyeket, a vendéglátást, a kultúrát, az infrastruktúrát és az attrakciókat is érintik. Felidézte, a kormány 2010 és 2017 között 31,1 milliárd forinttal támogatta a Veszprém megyei turizmust szolgáló fejlesztéseket.

Fotó: Penovác Károly

Ovádi Péter, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje kiemelte, míg 2010-ben mintegy 90 ezer vendégéjszakát, tavaly ennek közel két és félszeresét, közel 220 ezret töltöttek el a turisták Veszprémben. Porga Gyula polgármester arról beszélt, a város jövőjének tervezésekor mindig kiemelten kezelték a turisztikai beruházásokat. Hozzátette, a legfőbb cél, hogy fenntarthatóvá váljon a turizmus a térségben. Ehhez arra van szükség, hogy egész évben látogatókat vonzzon a régió, a tervezett fejlesztések ezt szolgálják, húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!