Bakonyi X-akták

2017.10.17. 10:30

Ufókarambol történhetett Pápa felett?

Repülő csészealj és MiG-21-es vadászgép ütközött össze Pápa közelében még 1996-ban, ezt pedig többek szerint az illetékesek a mai napig titkolják.

Varga Róbert

Az ufókutatók állítólagos, egyben hivatalosnak tűnő dokumentumokkal, iratokkal igyekeznek alátámasztani igazukat, s tervezik, hogy rövidesen átfésülik a környéket, míg Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy, Magyarország akkori légvédelméért felelős hadtestparancsnok csak a fantázia szüleményének tartja mindezt.

Harmadik típusú találkozás történt a megyénkben és húsz éve rejtegetünk egy földönkívüli lényt, vagy valakinek a képzelete tréfát űz mindenkivel? Kinyitottuk a bakonyi X-Aktákat.

A források szerint Európában Magyarország nincs az élbolyban az ufóészlelések között. Veszprém megyében az elmúlt majd száz esztendőben főként a Balaton, Várpalota, Pápa és Veszprém fölött tűntek fel azonosítatlan repülő tárgyak, fénycsóvák, jelenségek. Tóth László ufókutató könyvet, háromszáz cikket is írt erről, és az ő számítása szerint ötven év alatt 1167 ilyen eset történt hazánkban.

„Másik Objektum művelet”

Ebbe beleszámítja az 1996. szeptember 18-án történt Pápa környéki vadászgépbalesetet is. Az interneten keringő „Másik Objektum művelet” című írás szerint ekkor Ugod közelében lezuhant egy MiG-21-es vadászgép, mégpedig azért, mert állítólag összeütközött egy repülő csészealjjal. A magyar pilóta katapultált, túlélte a karambolt, viszont a két megtalált ufonauta közül csak egy maradt életben. Őt elkülönítve őrizték és talán őrzik a mai napig. A balesetet pedig azóta is rejtély övezi az ufóhívők szerint. Ám az állítólagos védett és titkos iratok nyilvánosságra kerülése, kiszivárogtatása egyértelműen bizonyíték minderre és az igazukra.

Kositzky Attila kijelentette, a témában nincs olyan eset, amit elhallgatott volna a katonai vezetés Fotó: Balogh Ákos

A rossz minőségben internetre felkerült iratok szerint – amelyeknek tartalmát meg is osztották lapjukban és egy blogon is – a vadászgép pilótája utasításra vette üldözőbe az ismeretlen repülő tárgyat. A csészealj viszont hirtelen megállt, lebegni kezdett és így elkerülhetetlen volt az összeütközésük. Az iratok szerint, és ezt most idézzük: „Az objektum körülbelül hat méter átmérőjű, kerek, illetve diszkosz alakú, középen körülbelül egy méter 80 centiméter magas, kidudorodó, ismeretlen, nagyon kemény fémből készült, amely a vadászgéppel ütközve is alig rongálódott. A zuhanását más természetű hiba okozhatta. A pilóták és a repülőtéri személyzet elmondása szerint ilyenek már hetek óta röpködtek, a radarokon is jól látták őket. Az objektumban egy kistermetű emberre emlékeztető, de szemlátomást nem ember holttestét és egy élőt találtunk. Az ismeretlen lényt a Hivatal emberei – utasításomra – azonnal a Z-4-es bázisra szállították. Még hajnal előtt elvitettem az objektumot szintén a bázisra. Igyekezni fogunk, hogy a helyszínt még pirkadat előtt hagyjuk el. Kérem a hivatalt, tegyen meg mindent, hogy az eset híre ne szivárogjon ki. Fenn kell tartani a látszatot, hogy műszaki hiba következtében csak a MiG zuhant le.”

Átvételi elismervény a csészealjról

Az eléggé hihetetlennek tűnő történet pedig azzal folytatódik, hogy a lezuhant objektumot és annak halott személyzetét átvételi elismervény ellenében elszállították a helyszínről. Hogy hová, az a mai napig rejtély. Az idegen testét folyékony nitrogénnel behűtötték, mínusz 196 fokon. A jelentés szerint „Az élővel gondok vannak. Semmilyen táplálékot nem fogad el, pedig mindennel kísérleteztünk. Ennek ellenére az erejét megőrizte. Cellájában keveset mozog. Újabb parancsig nem nyúlunk hozzá, senki se zavarja. De folyamatos az elektronikus megfigyelése (videó), és a róla készült filmeket kivétel nélkül megőrizzük.”

Amikor az ember ilyeneket olvas, óhatatlanul eszébe jut több sci-fi könyv és film, ám Tóth László szerint hitelesek a honvédségi dokumentumok, mert ahogy megfogalmazta: nekik is messzire ér a kezük, hiába akarja a magyar katonai vezetés hosszú évtizedek óta titkolni, hogy tudnak az ufókról, a földönkívüliek rendszeresen járnak hozzánk, sőt, talán ők kapcsolatban is vannak velük. Az ufó-kutató szerint soha nem ismerik el ezt, mert akkor sok minden kiderülne még, amiről nem tudnak az emberek. Ezért válhat minden ilyen ügy államtitokká. Például nekik arról is tudomásuk van, hogy 1991-ig létezett Ózd mellett egy úgynevezett „Verem” fedőnevű bázis, s oda küldték a szovjeteknek a magyarországi ufóészlelésről a jelentéseket. Ezekhez tartoztak a fényjelenségről, eltérítésről, találkozásról, repülő objektumokról szóló akták.

Tudják a Pápa környéki eset pilótájának a nevét is, meg is találták, de nem reagált az írásbeli megkeresésükre.

Majd sorolta azokat az eseteket, ahol kis önkéntes csapatukkal kutatták az ufólezuhanások és -leszállások évtizedes nyomait. Találtak bizonyítékokat, sőt szemtanúkkal is beszéltek arról, hogy Szombathely környékén és Tamási körzetében is voltak ilyen eseteket az elmúlt esztendőkben. Mindig visznek magukkal sugárzásmérőket is, ezek egyértelműen jeleznek számukra. Nehezíti viszont a dolgukat az, hogy a hivatalos szervek nagyon gyorsan eltüntetik a bizonyítékokat. A sugárzással viszont nem boldogulnak. Példaként azt is megemlítette, szerinte két haláleset is összefüggésbe hozható azzal, hogy valakik találtak és elvittek ufókból származó radioaktív fémdarabokat, űrhajóburkolatokat.

Tervezik azt is, hogy átfésülik a Pápa melletti vadászgépbaleset környékét. Visznek fémdetektorokat, drónokat, éjjellátó kamerát és természetesen sugárzásmérőt is. Ők minden-áron be akarják bizonyítani, hogy a kiszivárgott dokumentumokban olvasottak fedik a valóságot.

Kositzky Attila nyugalmazott altábornagy, Magyarország akkori légvédelméért felelős hadtestparancsnoka viszont nem osztja ezt:

Műszaki hiba történt

– Mint az akkor Magyarország légvédelméért felelős hadtestparancsnok, Pápára jártam vadászgéppel repülni, de sem én, sem az akkori pápai ezredparancsnok, sem pedig a katapultálást végrehajtó pilóta nem találkoztunk ilyen jegyzőkönyvekkel. Egy műszaki meghibásodás történt, amit a pilóta csak katapultálással tudott kezelni, és az erről szóló kivizsgálási jegyzőkönyvet a pilóták előtt ismertették, csakúgy, mint minden ilyen esetben, a tanulságok levonása miatt. Az UFO-ról és az ufonautákról szóló írás, jegyzőkönyvek egy nagy tehetséggel megáldott fantázia szüleményei – mondta lapunknak a Balatonfüreden élő Kositzky Attila, aki 43 évet töltött el repüléssel. „Aranykoszorús” vadászpilótaként 29 repülőgéptípussal, 3369 órát töltött a levegőben, 6665 felszállást hajtott végre. Huszonkét kitüntetés birtokosa, köztük az Egyesült Államok „Legion of Merit” érdemrenddel is elismerték teljesítményét.

Minden olyan létező fontos, magas rangú beosztásban dolgozott a légierőnél, amely után ő bátran kijelentette, a témában nincs olyan eset, amit elhallgatott volna a katonai vezetés.

Kérésünkre felhívta a pápai esettel kapcsolatban a katapultálást végző pilótát, aki nem kívánt a témával foglalkozni. Az egész balesetről Győri János A magyar katonai repülés kronológiája 1945–2008 című könyvében lehet egyébként olvasni.

A nyugállományú altábornagy azóta áll az ufóhívők kételkedésének kereszttüzében, amióta elterjedt róla, hogy a Pápa fölött 1989. november 24-én megjelent – többek által szabad szemmel is észlelt – ufót neki kellett azonosítania és elfognia MiG 21-es vadászgépével, és ezt felsőbb utasításra soha nem ismerte be. Az újságírók sem hittek neki, sőt, akadt, aki később azt mondta a fiának, azért nem tud az egészről semmit az édesapja, mert a földönkívüliek kitörölték az agyából ezt a történetet...

Kositzky Attila 43 év repülés után sziklaszilárdan azt állítja, ő soha nem találkozott ufóval, és olyan égi jelenséggel sem, amire ne lenne fizikai vagy tudományos magyarázat. Hozzáfűzte azonban: nem tartja kizártnak, hogy valamilyen élet létezhet a világegyetemben, mert ahogy megfogalmazta, nagy luxus lenne a világmindenségben, ha csak egyedül volnánk. Mindezek mellett viszont az a tapasztalata, hogy az ufóhívők, ha nem azt hallják, amit szeretnének, azonnal becsomagolják abba a legendába, hogy a katonaság minden ilyen ügyet titkol, és gyakran megkérdőjelezik a nyilatkozó személyek igazmondását.

Részt vett két ufókonferencián és mindig elmondta: azon szerencsétlen vadászpilóták közé tartozik, akik nem találkoztak még földönkívüli lényekkel. Álláspontja szerint Magyarország légtere fölött az ő parancsnoki pályafutása során nem történt semmi olyan földönkívüli-jelenlétre utaló eset, amire ne lenne fizikai magyarázat.

Így zárjuk be a balatoni X-Aktákat most egy időre, ám azok bármikor kinyithatóak. Mert, mint tudjuk: az igazság odaát van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!