országosan egyedülálló

2018.02.09. 20:00

Új betegazonosító rendszert vezetnek be a füredi szívkórházban

Országosan egyedülálló betegazonosító rendszert hoznak létre pályázati forrásból az Állami Szívkórházban.

Marton Attila

A fejlesztés előzménye, hogy a tavaly novembertől kötelező Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térhez (EESZT) való csatlakozás és egy adatbiztonsággal kapcsolatos uniós előírás miatt az informatikai rendszert korszerűbbre cserélték, valamint új medikai rendszert vezettek be – mondta Sas Tibor, a balatonfüredi Állami Szívkórház stratégiai osztályvezetője.

Sas Tibor elmondta, az új betegazonosító rendszer országosan is kuriózumnak számít majd Fotó: Pesthy Márton

A változtatásokhoz elengedhetetlen volt a géppark cseréje, a szerverek átköltöztetése és installálása, valamint a dolgozók képzése is. Az átalakítás révén az intézmény informatikai rendszere az 1990-es évek technológiájáról 21. századira váltott, szögezte le Sas Tibor.

Az intézmény a közelmúltban mintegy kilencvenmillió forintot nyert el új betegazonosító informatikai rendszer bevezetésére európai uniós pályázaton. A fejlesztés gyorsabbá és pontosabbá teszi a betegellátást.

- Az új szisztémában az orvosok a medikai rendszerhez csatlakozó mobileszközzel – telefonnal vagy tablettel – a beteg karszalagján lévő vonalkódot leolvasva azonnal hozzájutnak a legfontosabb információkhoz a páciensről. A pályázat részeként a kórházban vezeték nélküli hálózatot (wifi) építenek ki, ez lehetővé teszi a betegágy melletti azonosítást, vizsgálatkérést vagy gyógyszerelést – magyarázta a stratégiai osztályvezető.

Hozzátette, karszalagos azonosítás országszerte több egészségügyi intézményben is van, a szívkórházban tervezett fejlesztés azonban országosan egyedülálló lesz a mobileszközzel történő leolvasás miatt.

A fejlesztési forrásból bővítik az informatikai szerver- és számítógépparkot, valamint szoftverfejlesztéseket is végeznek majd, amelyek egyszerűbbé teszik a vizsgálatok során keletkező minták azonosítását.

A közbeszerzési eljárás lebonyolítása után várhatóan májusban kezdődik a fejlesztés, az új szisztéma legkésőbb őszre üzembe áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!