Aggodalom, hit és remény

2018.01.06. 15:05

Újévköszöntő fogadást tartott a Pannon Egyetem és Veszprém városa

Európa jövőjével kapcsolatban sok bennem a félelem és az aggodalom, mondta Márfi Gyula a Pannon Egyetem és Veszprém város újévköszöntőjén.

Balla Emőke

A veszprémi érsek ünnepi beszédében emlékeztetett az Európai Unió megalakulására, az unió alapítói mélyen vallásos emberek voltak. Már akkor megfogalmazták, hogy a jövő Európája vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. Márfi Gyula érsek aggodalma, hogy nem lesz az. Szólt arról, hogy az unió alkotmányában nincs utalás a keresztény gyökerekre, az Európai Bizottság dokumentumában a világ nagy vallásainak ünnepei felsorolásból kimaradtak a keresztény ünnepek. Európában ma eltüntetik a karácsonyfákat, betlehemet, a keresztet a közterületekről. A tolerancia nevében behívjuk az intoleranciát, a vallásszabadság nevében egy totalitárius politikai rendszert, a multikulturalizmus nevében invitáljuk a keresztény kultúrát elutasító muszlim tömeget.

Márfi Gyula beszédében megfogalmazta: Európa munkaerőhiánnyal küzd és meghirdeti a melegek házasságát, a pluralizmus nevében a genderideológiát, hogy szüntessük meg a nemek közti különbséget. Demokráciáról szól és bevezeti a totalitárius rendszereket, isteníti és túladagolja a szabadságot. Ez a rendszer nem tiszteli sem a gondolat-, sem a vallás-, sem a szólás-, sem a sajtószabadságot, nem ismeri el a női egyenjogúságot. Az emberi függetlenséget magasztalja, miközben megszabja az európai államok függetlenségét.

Az aggodalmak mellett mégis vannak reményre adó okok is, hangsúlyozta az érsek. A kereszténység 2000 év után is él, a heti ünnepnapunk vasárnap, Jézus Krisztus feltámadásának napja. Az európai kultúra – építészet, képzőművészet, irodalom, zene – érthetetlen lenne a kereszténység nélkül. Európában még az ateisták is keresztények, mondta. Véleménye szerint bizakodásra ad okot a 2012-ben életbe lépett új alkotmány, a szent helyek újrafelfedezése, újra népszerűek a zarándoklatok, az emberek tisztelik az ereklyéket. Az István, a király rockopera szavait idézte zárásként: „Veled, Uram, de Nélküled”. Nekünk azt kell mondanunk: ”Veled, Uram„.

Az ünnepségen Rozsnyói Péter improvizációit hallhatta a közönség. Az előadó a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola klasszikus zongora szakára járt, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz-zongora szakán diplomázott, mint előadóművész és tanár. 2006-ban és 2007-ben Magyarországot képviselte a Montreux-i nemzetközi dzsessz-zongora versenyen.

A Pannon Egyetem és a város újévköszöntő fogadásán – ahol a közélet, a gazdasági és a kulturális élet szereplői, az egyházak képviselői, politikusok, cégvezetők, intézmények igazgatói, az egyetem oktatói, meghívott vendégek vettek részt – Márfi Gyula érsek, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Gelencsér András, a házigazda intézmény rektora és kancellárja, Kovács Gyula közös koccintással kívánt boldog új évet a vendégeknek.

A veszprémi egyetemen 1955 óta tartanak újévköszöntő fogadást, 1996 óta a felsőoktatási intézmény és a város közösen ünnepel. A program jól kifejezi Veszprém hagyományait és az egyetem dinamizmusát. Idén számos megmérettetés vár mindkettőre, helyi és nemzetközi szinten egyaránt. Az újévi alkalom lehetőséget teremt, hogy a város és az intézmény vezetői megbeszéljék, miként állnak az új kihívások elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!